Skip to main content

Een paar weken geleden liep ik mee tijdens de marathon Eindhoven. Een geweldig evenement. Maar met hele uitzonderlijke omstandigheden. 24 graden in hartje oktober is niet iets wat je verwacht. Zonnig en warm. En daar viel mee iets op. Mensen letten niet of nauwelijks op zichzelf. Passen zich niet aan naar de omstandigheden. Ik heb diverse ambulances gezien en EHBO-ers die naast de weg renners aan het verzorgen waren. En dit was niet het eerste evenement waar ik dit tegen ben gekomen. Ik zag het ook onder andere bij de Tilburg Ten Miles.

Wij renners stellen hele hoge eisen aan de schoenen die wij dragen. We zijn altijd op zoek naar de perfecte schoen die voor ons is gemaakt. Die ons past als een sok en ons laat vliegen over de wegen of paden. Wat voor rubber zit onder onze zolen en heb ik genoeg ruimte voor mijn tenen. Hetzelfde geldt voor kleding. Het moet licht maar ondersteunend zijn. De stof moet luchtig zijn of juist verwarmend. Maar houden we wel redelijk met het meest waardevolle bezit wat we hebben, ons zelf?

We vinden het makkelijk om ons zelf te vergeten. Om vergeten te luisteren wat ons lichaam eigenlijk nodig heeft. Terwijl wij juist een verantwoording hebben naar ons zelf toe om het goed te onderhouden. Schoenen kun je verwisselen. Kleding kun je nieuw kopen. Maar je hebt maar een lichaam, je waardevolste bezit. Als je aan een evenement meedoet sta dan even stil bij de omstandigheden. Ik wil met jullie wat gedachtes delen die ik in acht neem om aan een evenement mee te doen.

Wil ik afhankelijk zijn van de verzorging tijdens een evenement? Is het beter om zelf dingen mee te nemen waarvan ik weet dat ik het verdraag of nodig kan hebben? Neem ik extra mee om onverwachte omstandigheden aan te kunnen, of anderen mee te kunnen helpen? 
Het zijn een paar simpele vragen die je jezelf kunt stellen, maar uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat het wel mee kan helpen om een teleurstelling of erger tegen te gaan. Want uiteindelijk hebben wij een passie voor de sport. Of het nou 5 of 58 kilometer is. Weg of trail. Maar allemaal gebruiken wij ons waardevolste bezit daarvoor en moeten er dan ook zorg voor dragen dat het lang mee kan gaan.

Leave a Reply

× RunX staat klaar voor al je vragen