Bij RunX kunnen wij je helpen met een analyse om te kijken naar mogelijke oorzaken van Achillespeesklachten.
Achillespeesklachten
Hoe herken ik achillespeesklachten?
De Achillespees lijkt altijd met klachten te komen als je net lekker aan het trainen bent. Zit je net lekker in je schema en dan is daar opeens die vervelende klacht die het lopen (bijna) onmogelijk maakt. Als hardloper wil jij natuurlijk trainen, maar juist met deze klacht is rust belangrijk voor je herstel.
Klachten aan de achillespees worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan kracht in kuitspieren of spierketen. Het is daarom altijd goed om preventief of tijdens het herstel krachtversterkende oefeningen te doen. Laat je hierbij leiden door de pijn, overdrijf dus niet! De achillespees reageert goed op excentrische contracties. Hierbij span je de spier aan maar laat je de spier geleidelijk langer worden. Dit gebeurd wanneer je hoog op de tenen staat en de hak geleidelijk naar de grond zakt.
Hoewel de klacht meestal veroorzaakt wordt door te vaak, te hard en te snel, zijn er ook andere mogelijke oorzaken. Het is daarom van belang de oorzaak te achterhalen. Bij RunX kunnen wij je helpen met een analyse om te kijken naar mogelijke oorzaken:
- Slappe of verkorte kuitspieren;
- Overbelasting;
- Te beweeglijke of juist stijve enkels;
- Beenlengteverschil;
- Overpronatie ( te veel naar binnen kantelen van enkel);
- Slechte of versleten schoenen;
- Herstelvertragende ziekten als diabetes overgewicht;
- Botspoor (groei) ter hoogte van de peesaanhechting.
Voorbeeld
Hiernaast zien we enkele vormen van een achillesblessure:
Bovenaan de normale pees
Daaronder de zogenaamde tendinitis. Hierbij voelen we vaak een pijnlijke verdikking op de pees. Bij deze aandoening blijken oefeningen gericht op excentrische contractie vaak effectief. Doe dagelijks tenminste 2 keer over 3 series van 12 herhalingen.
Bij een tendinosis zijn er kleine bultjes op en rondom de pees waarneembaar.
De ruptuur vraagt om een direct medisch(operatie) ingrijpen. Deze blessure zien we niet vaak in het hardlopen.
Wat te doen bij achillespeesklachten?
Hoewel achillesklachten je soms tot wanhoop kunnen, drijven herstelt 80% van de lopers met een chronische achillespeesklacht volledig. Fysiotherapie, oefeningen, engelengeduld en een Spartaanse discipline helpen je er uiteindelijk wel weer bovenop. De volgende oefening is bewezen effectief
Excentrische contracties
Het doen van excentrische contracties (zie filmpje) van je kuitspieren heeft een positief effect op de ontwikkeling van kracht en lenigheid in je kuitspieren. Bovendien herstellen beschadigde vezels hierdoor sneller en dit bevordert de conditie van je achillespees. In het filmpje laat Tobias zien hoe je dit uitvoert
Excentrische contracties van de kuitspieren voer je als volgt uit:
- Ga met beide voorvoeten op een traptrede staan. Je mag voor het evenwicht de leuning vasthouden.
- Ga met beide voeten vlot naar de tenen.
- Til het rechterbeen op en laat de linkervoet langzaam terugzakken totdat de hiel onder de traptrede uitkomt.( de beweging die je kuitspier dan maakt heet een excentrische contractie).
- Plaats je andere voet er weer bij en herhaal de oefening.(12 keer).
- Doe hierna dezelfde oefening met het andere been ook 12 keer
Doe op deze manier 3 series het liefst twee maal daags. Het vergt de nodige discipline, maar voor een goed herstel dient deze oefening zeker 12 weken te worden gedaan.
Belangrijk is dat je pas weer met hardlopen begint als je pijnvrij kan wandelen. Pak in dat geval de hardlooptraining weer heel geleidelijk op. Werk ondertussen ook aan kracht en lenigheid voor je kuiten.
RunX staat voor vakkundig
en persoonlijk advies
RunX is dé hardloopspeciaalzaak voor ieder type sporter. Beginnen met hardlopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!