Skip to main content

Scheenbeenklachten

Bij RunX kunnen wij je helpen met een analyse om te kijken naar mogelijke oorzaken van Scheenbeenklachten (shin splints).

Hoe herken ik scheenbeenklachten?

Scheenbeenblessures hebben veel namen, bijvoorbeeld shin splints, athletes shin, springschenen en springbenen. De verwarring over wat de aandoening is en waar de pijn precies zit, is groot. De meest aangedane plaatsen zijn de binnenrand van het scheenbeen en de spieren aan de voorzijde van het scheenbeen. Tevens  worden vermoeidheidsbreukjes van het scheenbeen tot de groep der shin-splints gerekend.

Op de afbeelding hiernaast zie je dat het scheenbeen of Tibia door veel structuren omgeven wordt. Het is niet altijd duidelijk waardoor de klachten veroorzaakt wordt. Dit vergt een scherpe analyse van de beoordeellaar.

Zachte ondergrond

De klap waarmee de voet bij elke stap op de grond neerkomt, wordt door het lichaam opgevangen door de afrolbeweging van de voet en door vervorming van weefselstructuren zoals botten, pezen en spieren. De mate van belasting wordt onder meer beïnvloed door de ondergrond en het loopschoeisel. Een zacht, schokabsorberend loopoppervlak dempt de botsing tussen de loper en de grond in aanzienlijke mate. Dit is een van de redenen om het hardlopen op een zachte ondergrond te propageren.

De schoen is eveneens van groot belang. De tussenzool dient vooral bij het lopen op een harde ondergrond en bij een fors lichaamsgewicht zeer goede schokabsorberende eigenschappen te hebben. Hiermee wordt de belasting van de benen verminderd tot aanvaardbare properties. Oude loopschoenen geven minder schokdemping, zodat de kans op overbelastingsverschijnselen van de onderbenen en dus ook de kans op shin-splintsklachten toeneemt. Laat  oude hardloopschoenen op tijd controleren door de deskundige van RunX. Hiermee kun je veel problemen voorkomen.

Tweede factor

Een tweede factor die het belang van een goede loopschoen onderstreept, is naast de stevigheid van de hak ook de verdere constructie van schoen. Verschillende elementen en eigenschappen in de schoen zorgen ervoor dat de voet tijdens het grondcontact in goede banen wordt geleid. De schoen moet de voet leiden en beschermen en daarmee de impact op onder andere het scheenbeen te verminderen. Tijdens een loopanalyse zoeken wij bij RunX de schoen die het beste bij jouw looppatroon past.

Als je op foto hiernaast kijkt zie je de impact die het lopen heeft. Het is dan soms bijna niet te geloven dat ons lijf dit aankan. Het zal je niet verbazen dat je met blessures te maken kan krijgen. Bij beginnende lopers is het blessuregevaar nog groter. Een goede opbouw is dan natuurlijk van belang!

 

 

 

De binnenzijde van het scheenbeen

De blessure aan de binnenzijde van het scheenbeen komt bij lopers het meest frequent voor. De pijn strekt zich uit over de rand van het bot en gaat vaak gepaard met enige zwelling van het weefsel ter plaatse. Er is sprake van een ontstekingsreactie van de aanhechting van de achterste scheenbeenspier (m. tibialis posterior) of de aanhechting van een deel van de scholspier (m. soleus). De klachten treden vooral op indien de voet tijdens het lopen meer dan nornaal naar binnen knikt (overpronatie). Bij elke stap wordt de achterste scheenbeenspier extra gerekt, waardoor deze spier vooral bij de aanhechting aan de scheenbeenrand overbelast raakt. Bij een overbelasting van een dergelijke spierpees-aanhechting treedt een ontstekingsreactie op met zwelling, pijn, warmte, soms roodheid en een verminderde functie. In de beginfase is de peesaanhechting na sportbelasting pijnlijk met enige ochtendstijfheid (graad 1). Bij onvoldoende behandeling en zonder aangepaste training verergert de pijn, die vervolgens aan het einde van een training of wedstrijd de kop opsteekt. De stijfheid de volgende dag zet zich dan voort tot het begin van de volgende loopactiviteit (graad 2).

Shin splints

De derde graad van ernst uit zich in voortdurende pijn en stijfheid in het betrokken gebied met een verdere toename van klachten door beweging. Een dergelijke fase leidt onherroepelijk tot het staken van de training en het herstel verloopt traag. De behandeling van deze klassieke shin-splints bestaat uit:

  • trainingsbelasting sterk verminderen
  • harde oppervlakken en kunststofbanen mijden
  • aanpassing loopschoeisel om een betere schokabsorptie te verkrijgen
  • bij voetafwijkingen in de zin van overpronatie: steunzolen of pronatie beperkende loopschoenen
  • lokale ijsbehandelingen: enkele malen per dag gedurende twintig minuten op de gezwollen, pijnlijke plek
  • eventueel medicijnen die de ontstekingsreactie remmen
  • ontspannen massage van de kuiten
  • eventueel fysiotherapie
  • spierversterkende oefeningen van deze scheenbeenspieren
  • zwemmen of fietsen om de conditie niet te verliezen
RunX

Hoe herken je shin-splints?

Shin-splints komen vaak voor bij ‘voorvoetlopers’: atleten die bij de landing meer op de voorvoet landen. Een verandering van loopstijl kan bij deze lopers een oplossing bieden. De scheenbeenklachten genezen meestal traag en hebben bij onvoldoende aanpassingen van training, oppervlak en schoeisel vaak de neiging weer terug te komen. Bij zeer hardnekkige klachten is eventueel een operatie nodig. Blessures aan scheenbeenspieren komen aan de voorzijde van dit lichaamsdeel voor. Op deze plaats loopt de voorste scheenbeenspier (m. tibialis anterior) die de enkel en voet omhoog trekt. Om de voet geleidelijk op de ondergrond te laten neerkomen en te laten afwikkelen, is bij elke stap veel activiteit van deze spier nodig. Een overbelasting van deze spier is dan ook bij intensieve looptraining geen onlogische aandoening. De pijn aan de voorzijde van het scheenbeen kan ook ontstaan door overbelasting van de strekspieren van de grote teen en de kleinere tenen. De scheenbeenspieren zitten opgesloten in een stevig peesblad. Bij intensieve training neemt de doorbloeding van deze spieren toe, waardoor bij een nauw peesomhulsel de spier in ruimtenood kan komen en daardoor zuurstofgebrek krijgt. Het zogenaamde loge-syndroom.

Op het plaatje hiernaast is de m.tibialis anterior rood ingekleurd. Deze pees is onder meer verantwoordelijk voor de instandhouding van de voetboog.

Lage scheenbeenklachten

Lager op het scheenbeen, meer in de richting van de enkel, kunnen ook hinderlijke klachten ontstaan. Soms bestaan deze uit een ontstekingsreactie met roodheid, zwelling en pijn. Ter hoogte van de wreef bevinden zich vele pezen, die bijvoorbeeld door een te strakke schoen geïrriteerd kunnen raken. Te strak dichtgebonden veters en heuvellopen veroorzaken extra druk op deze pezen van de scheenbeen- en voetspieren. De peesontsteking kan zelfs gepaard gaan met kraken bij beweging en lokale vochtophoping in de pees (een cyste). De behandeling dient te bestaan uit een loopverbod tot de klachten in rust weer verdwenen zijn en als praktische remedie een laag van schuimrubber met een uitsparing ter plaatse van de zwelling. IJs en fysiotherapie kunnen erg nuttig zijn bij de bestrijding van de lokale ontsteking.

RunX staat voor vakkundig
en persoonlijk advies

RunX is dé hardloopspeciaalzaak voor ieder type sporter. Beginnen met hardlopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

× RunX staat klaar voor al je vragen