Bij RunX kunnen wij je helpen met een analyse om te kijken naar mogelijke oorzaken van het Piriformis syndroom.
Piriformis syndroom
Hoe herken ik het piriformis syndroom?
Al een tijdje voel ik een doffe pijn in het bovenste gedeelte diep in mijn bilspier. Tijdens het lopen voel ik krachtsverlies in mijn been en als ik gelopen heb ben ik erg stijf. Het lukt mij niet om met gestrekte benen voorover te hangen. De knie gaat dan als vanzelf in een lichte buiging. Ook in mijn dagelijkse activiteiten word ik belemmert door een zeurende pijn. Langdurig zitten versterkt de pijn enorm en elk autoritje is een kwelling.
Bovenstaande pijn past goed bij een klacht die bekent staat als het piriformis syndroom, ook wel het “thick wallet syndroom” genoemd. Langdurig zitten op een te dikke portemonnee kan namelijk ook een oorzaak zijn ( in mijn geval was het dus echt de training)!
Symptomen van het piriformis syndroom
Mensen met het piriformis syndroom klagen vaak over een doffe pijn in het diepe bovenste deel van de bil. Lang zitten is pijnlijk en ook het met gestrekte benen voorover hangen kan de pijn oproepen. Vaak is er uitstraling naar been/hamstrings en is er sprake van krachtverlies. Hardlopen verergert de klacht over het algemeen, maar ook langdurig in dezelfde houding zitten(auto) kan de klacht opwekken.
De klacht heeft veel kenmerken van een ischias, maar hier ligt de onderliggende oorzaak in de rug. In beide gevallen is het wel dezelfde zenuw die opspeelt. Een goede diagnose stellen is daarom niet altijd eenvoudig, zelfs niet voor de fysiotherapeut.
In het geval van een piriformis syndroom hebben de door mij beschreven oefeningen over het algemeen snel resultaat.
Let er wel op dat je niet door de pijn heengaat. Voer de oefeningen gecontroleerd uit.
Aantal mogelijke oorzaken
- De klacht kan optreden na een trauma. B.v. Slag, stoot of val op de bil
- Oude of versleten schoenen
- Instabiliteit schoenen
- Gebrek aan demping
- Het teveel naar binnen draaien van het bovenbeen
- Slechte rompstabiliteit
- Te veel hipdrop (bekken zakt links te veel weg terwijl rechterbeen grondcontact heeft of andersom)
- Te grote passen
- Halux valgus ( Scheve grote teen)
- Overpronatie
- Slechte trainingsopbouw
- Gebrek aan lenigheid
Op het plaatje hiernaast is duidelijk te zien dat bewegingen van je bovenbeen invloed hebben op de piriformis en daarmee stress kunnen veroorzaken. De piriformis staat constant op spanning en drukt tegen de zenuwbaan (op de tekening geel ingekleurd)
Wat doe je eraan?
Op de eerste plaats ben je op zoek naar de juiste diagnose. De zenuw kan ook geirriteerd raken door rugproblemen zoals bijvoorbeeld een hernia Dit moet je natuurlijk uitsluiten!
In het geval van piriformis syndroom kan je de fysiotherapeut bezoeken, maar je kunt zelf ook aktie ondernemen. Zoals gezegd wordt de klacht waarschijnlijk veroorzaakt door gebrek aan kracht en de hierdoor veroorzaakte spanning op de spier.
Het is dus zaak dat je de spanning wegneemt en de kracht laat toenemen. De hieronder beschreven oefeningen laten zien hoe je te werk kunt gaat.
Oefeningen
Kracht
Bij de volgende oefening heb je een elastische band nodig.
Uitgangshouding: Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën. Je plaatst de elastische band om je knieën en zet de voeten op heupbreedte uit elkaar, daarbij duw je de knieën naar buiten. Je voelt nu spanning op o.a. de piriformis
Terwijl je zo ligt til je eerst je staartbotje van de grond, kom nu langzaam werveltje voor werveltje omhoog totdat alleen de schouders de grond nog raken. Vervolgens ga je op dezelfde manier langzaam terug naar de basispositie. Zorg ervoor dat je ondertussen de knieën steeds naar buiten duwt. Herhaal dit in 3 series van 10 herhalingen
Rekken
Ga op de grond zitten en leun met de armen gestrekt achter je op de grond. Vanuit deze houding leg je de rechterenkel op je linkerknie. Strek terwijl je dit doet je rug en duw de rechter knie naar buiten. Voel de stretch in je rechter bil. Deze rek hou je 60 seconde en vast en daarna doe dezelfde oefening met het andere been
Ruud Vlutters
Sportpodoloog A/B
Trainer Coach B
Mede-eigenaar RunX Twente
Triggerpoint
Bij de volgende oefening gebruik je een harde bal. b.v. Hockeybal of honkbal
Leg de bal op de grond. Laat je vervolgens, terwijl je op de armen steunt, met het aangedane gebied langzaam op de bal zakken. Zoek de pijn op en maak een draaiende beweging op de pijnlijke plek. Doe dit ongeveer 60 seconde. Door deze oefening krijgt het aangedane gebied een stevige prikkel en vergroot de doorbloeding. Dit bevordert het herstel
RunX staat voor vakkundig
en persoonlijk advies
RunX is dé hardloopspeciaalzaak voor ieder type sporter. Beginnen met hardlopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!