Veel sporters stoppen definitief na een blessure, blijkt uit onderzoek van onder andere het CBS. Als hardloper is de kans groot dat jij er ook mee te maken hebt gehad: hardlopen is namelijk een blessuregevoelige sport. RunX legt uit wat je kunt doen om blessures tijdens het hardlopen te voorkomen.
Blessures onder hardlopers
400.000 Nederlanders zijn in de afgelopen twee jaar definitief gestopt met sporten na een blessure, zo blijkt uit onderzoek van onder andere het CBS. Ook veel hardlopers hadden met blessures te maken. Samen met fitness en veldvoetbal zorgde hardlopen als sport voor meer dan de helft van alle sportblessures in Nederland in 2023. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je blessures kunt voorkomen, zeker bij een blessuregevoelige sport zoals hardlopen.
Hardloopblessures ontstaan vaak door overbelasting. Veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld pijntjes aan de scheenbenen, voeten of knieën. Ga nooit door wanneer je pijn voelt, dan wordt de kans op een blessure alleen maar groter. Wat je wel kunt doen aan blessurepreventie bij hardlopen? RunX zet het voor je op een rij.
Blessures bij het hardlopen voorkom je zo
• Neem fysieke maatregelen
Er zijn een aantal maatregelen die je bij jouw training door kunt voeren voor blessurepreventie. Een belangrijke maatregel is om altijd een warming-up en cooling-down te doen. Je lichaam spant zich namelijk flink in tijdens het hardlopen; het heeft tijd nodig om je spieren goed op te warmen en te laten afkoelen.
Neem verder ook krachttraining op in je schema wanneer je gaat hardlopen. Je voert de sport namelijk niet alleen uit met je benen, maar met je hele lichaam. Met krachttraining verbeter je je houding en voorkom je klachten in je rug, hamstrings en liezen. Train verder ook de stabiliteit van je enkels zodat de kans minder groot is dat je door je enkel gaat tijdens het hardlopen.
Ontdek hier meer oefeningen voor krachttraining bij het hardlopen.
• Zorg voor goed materiaal
Bij hardlopen heb je goed materiaal nodig om blessures te voorkomen. Denk aan een kwalitatief paar hardloopschoenen, sokken en kleding. Voor dames geldt bovendien dat een goede sport-BH belangrijk is. Je schoenen zijn de basis van je materiaal. Kies daarom voor op maat gemaakte hardloopschoenen die perfect bij jou passen. Hardloopschoenen met de juiste pasvorm, die stabiel zijn, schokdemping bieden en passen bij jouw looptechniek en voetafwikkeling. Vervang je schoenen bovendien op tijd.
Advies over het perfecte paar hardloopschoenen voor jou? Kom langs bij jouw RunX-winkel voor advies op maat.
• Laat je goed adviseren en begeleiden
Juiste begeleiding en een verantwoord trainingsschema zijn ontzettend belangrijk om blessures te voorkomen, zeker als je net begint met hardlopen. Je wilt je trainingen rustig opbouwen en voldoende variëren om blessures tijdens het hardlopen te voorkomen. Door rustig op te bouwen voorkom je dat je te snel gaat voor je lijf, en met variatie blijf je je lichaam prikkelen aangezien je je gewrichten en spieren telkens op een andere manier traint en belast. Je kunt bijvoorbeeld variatie in je training aanbrengen met verschillende soorten trainingen of hardlopen op een andere ondergrond.
Let verder op je looptechniek en lichaamshouding. Vaak sta je daar niet bij stil als je aan het rennen bent. Je wilt bijvoorbeeld niet gaan sloffen of continu naar de grond kijken. Dikwijls kun je met kleine aanpassingen in je techniek al blessures bij het hardlopen voorkomen en zelfs je prestaties verbeteren.
Weet je niet goed waar je op moet letten? Of wil je graag dat een specialist met je meekijkt naar jouw looptechniek? Kom langs bij jouw RunX-winkel voor een loopanalyse op maat.
Persoonlijk advies van de experts van RunX
Heb jij vragen over het juiste hardloopmateriaal? Of ben je op zoek naar advies over jouw hardlooptraining of -techniek? De specialisten van RunX helpen je graag verder.