Zie je wel eens iemand hardlopen met een hond? Dat zou heel goed kunnen, want canitrailen (en ook canicross) wordt in Nederland steeds populairder. Zeker nu we zoveel mogelijk alleen op pad moeten, is het extra leuk om er met je hondenvriend op uit te gaan. Maar net zoals je als beginnende hardloper voorzichtig en rustig moet opbouwen, moet ook je hond starten met de basis.
Door Meike Kuipers
Starten met canitrailen: hardlopen met je hond
Canicross en canitrailen verschillen wel van elkaar: bij canicross is snelheid een belangrijke factor, bij canitrailen draait het meer om uithoudingsvermogen. Dit artikel geeft tips om te starten met canitrailen, het hardlopen met je hond. Allereerst is het belangrijk dat je een gezonde en fitte hond hebt. Je hond moet volgroeid zijn, loop dus niet hard met een hond jonger dan een jaar. Afhankelijk van het ras kan je soms zelfs beter wachten tot de hond twee jaar oud is, zoals bij de Duitse Dog. Dit ras groeit langzamer en heeft meer tijd nodig om voldoende kracht op te bouwen.
Als je hond fit, gezond en oud genoeg is, is een goede uitrusting de volgende stap. Je hond loopt niet aan de halsband, maar in een hondentuig. De basisuitrusting bestaat uit:
- Een goed passend hondenharnas of -tuigje. Deze heeft aan de voorzijde een Y-vorm en is gemaakt van flexibel materiaal.
- Een elastische lijn om jou met je hond te verbinden. Dit is de treklijn en hiermee zorg je ervoor dat de samenwerking tussen jullie beide goed verloopt, jij een goede looptechniek kan behouden en je hond jou via het harnas met het hele lijf kan ‘voorttrekken’.
- Een heupgordel voor jou. Als hardloper draag je een heupgordel die om je benen en billen is bevestigd. Er zijn ook heupgordels verkrijgbaar die rond de taille gedragen worden, maar een gordel die de kracht uit de bekken haalt verkleint het risico op rugblessures. Je rug is een stuk kwetsbaarder dan de bekken.
- Een goede trailrunningschoen is geen overbodige luxe. Hiermee heb je als hardloper goede grip op onverharde paden.
De eerste kilometers
✔️Je hond gezond en fit?
✔️Je materiaal in orde?
Dan kan je starten met canitrailen!
Net zoals jij als hardloper een warming-up doet, is het verstandig ook je huisdier warm te laten worden wanneer je gaat hardlopen met je hond. En net zoals je zelf geen grote maaltijd wil eten voor je training, geldt hetzelfde voor je hond. Beter is om na de training te voeren, of in kleinere porties. Het is namelijk de bedoeling dat je hond voor jou aan loopt en jou vooruit trekt, dus het is voor je hond ook een heuse work-out! Start met wandelen, het liefst aan de ‘normale’ riem, zodat de behoeftes gedaan zijn. Trek je hond vervolgens het tuigje aan: dat is voor de hond ook een duidelijk startmoment van de training. Doe vervolgens een aantal oefeningen zoals slalommen, cirkeltjes draaien, rustig draven en tempowisselingen. Dit maakt het hondenlichaam lekker los en soepel. Dan kun je starten met rennen: eerst niet te ver en eventueel met wandelpauzes. Wennen aan het tuigje, aan elkaar en aan de andere manier van lopen.
Jullie zijn een team
Canitrailen is teamwork. Zorg dat er duidelijke communicatie is om de samenwerking zo sterk mogelijk te maken. Wees de leider, ondanks dat de hond jou vooruit trekt. Duidelijke commando’s helpen hierbij, aan de oren van je hond kan je zien dat hij met jou bezig is en actief luistert. De meest gebruikte commando’s voor hardlopen met je hond zijn:
- GO: Dit commando wordt vaak gebruikt bij de start van een training of wedstrijd, als een soort startschot.
- VOOR/DOOR: Hiermee geef je aan dat je hond voor je uit moet lopen, of bij gebrek aan aandacht kan je hiermee deze aandacht terugvragen.
- LINKS/RECHTS: Met deze commando’s geef je de richting aan bij een afslag of splitsing.
- RUSTIG/STOP: Je hond kan vooral in het begin van een wedstrijd of training enorm enthousiast zijn of getriggerd worden door iets wat in de omgeving gebeurt. Maar denk ook aan het afdalen of klimmen, waarbij je niet te hard van stapel moet lopen.
De beste periode
Let op het (zomerse) weer! Een hond heeft het snel te warm en daarom wordt afgeraden om in de zomer met je hond te canitrailen. Zelfs heel vroeg of laat op de avond kan de luchtvochtigheid je hond enorm in de weg zitten. Met een temperatuur tot 15 of soms 18 graden zou je ‘s ochtends vroeg een klein blokje om kunnen doen. Wees scherp op de lichaamstaal van je hond. Als je ziet dat hij de buik wil koelen of veel wil drinken is hij misschien al te warm.
Aangeraden wordt om tussen juni en september een zomerstop in te lassen. In de overige maanden is de temperatuur en de luchtvochtigheid voor de hond veel beter te behappen. Kijk hierbij wel weer uit bij gladheid!
Geniet van het canitrailen
De basis is gelegd, je kan starten met trainen en opbouwen, wellicht eens meedoen aan een canicross of canitrail bij jou in de buurt (wanneer het weer mag). Neem altijd water mee en natuurlijk een lekkere traktatie om je hond mee te belonen na het harde werk. Na de training is het heerlijk om het harnas uit te trekken en nog even uit te lopen aan de riem of los (indien het gebied dit toelaat). Bouw rustig op en geniet vooral van de avonturen die je samen met je nieuwe hardloopmaatje tijdens het hardlopen met je hond gaat beleven!