Zodra de temperaturen stijgen, wil je als hardloper natuurlijk blijven trainen. Maar hardlopen met warm weer vraagt om aanpassingen. Door slimme keuzes te maken in kleding, timing en voorbereiding, voorkom je oververhitting, houd je je hoofd koel én blijf je blessurevrij. RunX helpt je graag op weg met 10 praktische tips en persoonlijk advies.
10 tips voor hardlopen met warm weer
Tip 1: Loop in de ochtend of avond
In de vroege ochtend of late avond is het vaak een stuk aangenamer om te lopen. Niet alleen omdat de temperatuur lager is, maar ook omdat de zon dan minder fel is. Dat helpt je om oververhitting te voorkomen. Zo begin je je dag fris of sluit je hem ontspannen af en houd je het hardlopen beter vol, zelfs bij zomerse warmte.
Tip 2: Kies ademende kleding
Lichtgewicht en sneldrogende materialen helpen je lichaam bij de temperatuurregulatie. Denk aan shirts en singlets met meshzones op de rug en bij de oksels voor extra ventilatie. Zeker tijdens het hardlopen met warm weer is het belangrijk dat je kleding zweet goed afvoert en voldoende lucht doorlaat. Kies shorts die passen bij jouw voorkeur: strak, los of een 2-in-1 model. Zachte naden helpen schuren te voorkomen en ademend ondergoed voorkomt irritatie. Dunne, korte sokken houden je voeten koeler én droger.
Tip: voel je twijfel over de juiste kledingcombinatie? Kom langs bij RunX, dan helpen we je met persoonlijk advies en kun je verschillende opties passen.
Tip 3: Draag een hardlooppet of zweetband
Een lichte pet beschermt je hoofd en gezicht tegen de zon. Maak hem nat voor extra verkoeling. Zweetbanden helpen bovendien om zweet uit je ogen te houden, wat vooral bij warme runs erg prettig is.
Tip 4: Hydrateer voldoende
Begin goed gehydrateerd aan je training door vooraf genoeg water te drinken. Ga je langer dan 45 minuten lopen? Neem dan iets te drinken mee, bijvoorbeeld met een drinkbelt of soft flask. Hiermee houd je je vochtbalans op peil en voorkom je uitdroging.
Tip 5: Gebruik zonnebrandcrème
Zelfs op bewolkte dagen is het slim om zonnebrand te gebruiken. Kies voor een zweetbestendige sportvariant en vergeet niet je nek, oren en handen mee te nemen. Zo voorkom je verbranding, ook als de zon minder fel lijkt.
Tip 6: Pas je tempo aan
Loop op gevoel, niet op snelheid. Warmte zorgt voor een hogere hartslag en minder uithoudingsvermogen. Door je tempo aan te passen, voorkom je overbelasting én houd je het hardlopen met warm weer verantwoord. Wil je ook letten op je techniek? Bekijk dan onze blog met tips om je looptechniek bij het hardlopen te verbeteren.
Tip 7: Luister naar je lichaam
Signalen als duizeligheid, misselijkheid of kippenvel tijdens het lopen in de hitte zijn een teken om rust te nemen of te stoppen. Wees niet bang om je training in te korten. Veiligheid gaat altijd boven prestatie.
Tip 8: Wennen aan de warmte
Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan het warmere weer. Bouw je trainingen geleidelijk op in intensiteit en duur. Zo voorkom je dat je lichaam wordt overbelast en leer je beter omgaan met hogere temperaturen.
Tip 9: Koel je lichaam actief af
Gebruik een natte pet, spons of koelhanddoek tijdens of na het lopen. Focus bij het afkoelen op je hoofd, nek en polsen. Deze plekken helpen bij het sneller laten dalen van je lichaamstemperatuur.
Tip 10: Loop in de schaduw
Plan je route slim. Kies bijvoorbeeld voor parken of bossen waar je regelmatig in de schaduw kunt lopen. Zo heb je minder directe zonnestraling en houd je je training op warme dagen langer vol.
Zomerproof lopen? RunX helpt je verder
Ook in de zomer is de juiste hardloopoutfit onmisbaar. En vergeet je hardloopschoenen niet: die vormen de basis van elke training – ook als het warm is. Kom langs voor persoonlijk advies en ontdek welke zomerse kleding én schoenen perfect passen bij jouw loopstijl.