Hardlopen is een laagdrempelige sport. Je kunt het overal doen en hebt er relatief weinig voor nodig. Investeren in een loopanalyse en een paar goede schoenen is een eerste vereiste. Het dragen van functionele hardloopkleding is minder vanzelfsprekend. Dat is jammer, want functionele kleding voor hardlopen kan het loopcomfort, en daarmee je loopplezier en prestatie verbeteren.
Het weer heeft grote invloed op ons lichaam. In sommige gevallen is dit duidelijk merkbaar, bijvoorbeeld als je gaat hardlopen terwijl het regent, stevig waait of wanneer de zon schijnt. Je wordt dan nat, krijgt het koud of juist erg warm. De buitentemperatuur en luchtvochtigheid hebben ook invloed op je loopcomfort en -prestatie. De ene keer transpireer je meer en gaat het lopen een stuk minder gemakkelijk, terwijl je een andere keer dezelfde ronde kunt lopen zonder al te veel moeite.
“Slecht weer bestaat niet slechte kleding wel”. Met het huidige aanbod aan functionele ( loop)kleding is er geen excuus om niet te gaan hardlopen in de herfst- en winterperiode. Belangrijk is wel dat je de kleding voor het hardlopen afstemt op jouw situatie, hardlooptraining en weersomstandigheden. Bekijk de hardloopkleding voor dames, heren en unisex.
Drie lagensysteem
Alle functionele kleding voor het hardlopen bij RunX, is gebaseerd op het zogenoemde drie lagensysteem. Dit systeem is ontwikkeld vanuit de wetenschap dat het menselijk lichaam tijdens het sporten behoefte heeft aan drie dingen, te weten vochtafvoer, temperatuurregeling en bescherming. Functionele kleding voor het hardlopen wordt gemaakt van verschillende polyestermaterialen, waarbij rekening is gehouden met de plaatsen op het lichaam waar meer of minder wordt getranspireerd. De kunststofvezels in deze materialen beschikken over warmte- of vochtregulerende eigenschappen. Door je in (drie) ergonomisch gevormde laagjes te kleden, waarbij elke laag een bepaalde functie vervult, kun je in elk seizoen en weerstype comfortabel buiten hardlopen.
Het drie lagensysteem heeft met name betrekking op de kleding voor het bovenlichaam en werkt als volgt:
1. Laag 1: vochtafvoer
De eerste laag, die zorgt voor vochtafvoer en isolatie, draag je direct op de huid en sluit nauw aan op het lichaam. Dit ondershirt of ondergoed wordt gemaakt van een speciale kunstvezel die zacht aanvoelt en waardoor pijnlijke schuurplekken voorgoed tot het verleden behoren. Het materiaal heeft, in combinatie met de pasvorm, als belangrijkste eigenschap dat het transpiratievocht snel opneemt en naar buiten afvoert. Je lichaam blijft hierdoor lekker droog en warm aanvoelen.
Een heel verschil vergeleken met een katoenen T-shirt.of (onder)broek. Dat wordt na een tijdje drijfnat en koud en gaat plakken, waardoor je lichaam sterk afkoelt. Spierblessures en verkoudheid liggen dan op de loer. Een plakkend shirt zorgt er bovendien voor dat je lichaam overtollige warmte niet meer kwijt kan en dat je huid kan gaan irriteren.
2. Laag 2: temperatuurregeling
De tweede laag voert transpiratievocht en lichaamswarmte verder af naar buiten en heeft daarnaast ook een isolerende werking. Dit functionele hardloopshirt, met korte mouwen in de zomer of van een warmere stof met lange mouwen in de winter, houdt het lichaam op de juiste temperatuur tijdens het lopen. Bij warm weer voert de tussenlaag vocht en warmte af, terwijl het je lekker warm houdt op koudere dagen.
3. Laag 3: bescherming tegen wind, regen en kou
De derde laag is een beschermende buitenlaag, oftewel een functioneel runningjack. Een goed functioneel jack is winddicht, waterafstotend en beschermt het lichaam tegen afkoeling. Het bijzondere van de gebruikte materialen in deze toplaag is dat warmte en transpiratievocht wel naar buiten afgevoerd kan worden, maar dat het beschermt tegen wind en regen. Dat is het grote verschil met een doorsnee waterdicht regenjack. Dat mag dan vaak ook wel dun en licht van gewicht zijn, maar het ademend en warmte regulerend vermogen is een stuk minder, waardoor je het tijdens het lopen veel te warm kunt krijgen. Laat je jezelf niet leiden door buienradar of slechte weersvoorspellingen, train je in alle weersomstandigheden dan is een waterdicht jack met membraam functie wel aan te raden. Het membraam in deze jacks zorgt er voor dat het 100% waterdicht is maar wel een behoorlijk ademend vermogen heeft. De structuur van een regendruppel is groter dan van transpiratievocht dus het kan wel van binnen naar buiten maar niet andersom.