Skip to main content
Functionele kleding bij RunX

Hardlopen is een laagdrempelige sport.
Je kunt het overal doen en hebt er relatief weinig voor nodig. Investeren in een loopanalyse en een paar goede schoenen is een eerste vereiste. Het dragen van functionele hardloopkleding is minder vanzelfsprekend. Dat is jammer, want functionele hardloopkleding kan het loopcomfort – en daarmee je loopplezier en prestatie verbeteren.

Het weer heeft grote invloed op ons lichaam. In sommige gevallen is dit duidelijk merkbaar, bijvoorbeeld als je gaat hardlopen terwijl het regent, stevig waait of wanneer de zon schijnt. Je wordt dan nat, krijgt het koud of juist erg warm. De buitentemperatuur en luchtvochtigheid hebben ook invloed op je loopcomfort en -prestatie. De ene keer transpireer je meer en gaat het lopen een stuk minder gemakkelijk, terwijl je een andere keer dezelfde ronde kunt lopen zonder al te veel moeite.

“Slecht weer bestaat niet slechte kleding wel”. Met het huidige aanbod aan functionele ( loop)kleding is er geen excuus om niet te gaan hardlopen in de herfst- en winter periode. Belangrijk is wel dat je de kleding afstemt op jouw situatie, hardlooptraining en weersomstandigheden. Bekijk de hardloopkleding voor dames, heren en unisex.

Drie lagensysteem
Alle functionele hardloopkleding bij RunX, is gebaseerd op het zogenoemde drie lagensysteem. Dit systeem is ontwikkeld vanuit de wetenschap dat het menselijk lichaam tijdens het sporten behoefte heeft aan drie dingen, te weten vochtafvoer, temperatuurregeling en bescherming. Functionele hardloopkleding wordt gemaakt van verschillende polyestermaterialen, waarbij rekening is gehouden met de plaatsen op het lichaam waar meer of minder wordt getranspireerd. De kunststofvezels in deze materialen beschikken over warmte- of vochtregulerende eigenschappen. Door je in (drie) ergonomisch gevormde laagjes te kleden, waarbij elke laag een bepaalde functie vervult, kun je in elk seizoen en weerstype comfortabel buiten hardlopen.

Het drie lagensysteem heeft met name betrekking op de kleding voor het bovenlichaam en werkt als volgt:

1. Laag 1: vochtafvoer
De eerste laag, die zorgt voor vochtafvoer en isolatie, draag je direct op de huid en sluit nauw aan op het lichaam. Dit ondershirt of ondergoed wordt gemaakt van een speciale kunstvezel die zacht aanvoelt en waardoor pijnlijke schuurplekken voorgoed tot het verleden behoren. Het materiaal heeft – in combinatie met de pasvorm – als belangrijkste eigenschap dat het transpiratievocht snel opneemt en naar buiten afvoert. Je lichaam blijft hierdoor lekker droog en warm aanvoelen.
Een heel verschil vergeleken met een katoenen T-shirt.of (onder)broek. Dat wordt na een tijdje drijfnat en koud en gaat plakken, waardoor je lichaam sterk afkoelt. Spierblessures en verkoudheid liggen dan op de loer. Een plakkend shirt zorgt er bovendien voor dat je lichaam overtollige warmte niet meer kwijt kan en dat je huid kan gaan irriteren.

2. Laag 2: temperatuurregeling
De tweede laag voert transpiratievocht en lichaamswarmte verder af naar buiten en heeft daarnaast ook een isolerende werking. Dit functionele hardloopshirt – met korte mouwen in de zomer of van een warmere stof met lange mouwen in de winter – houdt het lichaam op de juiste temperatuur tijdens het lopen. Bij warm weer voert de tussenlaag vocht en warmte af, terwijl het je lekker warm houdt op koudere dagen.

3. Laag 3: bescherming tegen wind, regen en kou
De derde laag is een beschermende buitenlaag, oftewel een functioneel runningjack. Een goed functioneel jack is winddicht, waterafstotend en beschermt het lichaam tegen afkoeling. Het bijzondere van de gebruikte materialen in deze toplaag is dat warmte en transpiratievocht wel naar buiten afgevoerd kan worden, maar dat het beschermt tegen wind en regen. Dat is het grote verschil met een doorsnee waterdicht regenjack. Dat mag dan vaak ook wel dun en licht van gewicht zijn, maar het ademend en warmte regulerend vermogen is een stuk minder, waardoor je het tijdens het lopen veel te warm kunt krijgen. Laat je jezelf niet leiden door buienradar of slechte weersvoorspellingen, train je in alle weersomstandigheden dan is een waterdicht jack met membraam functie wel aan te raden. Het membraam in deze jacks zorgt er voor dat het 100% waterdicht is maar wel een behoorlijk ademend vermogen heeft. De structuur van een regendruppel is groter dan van transpiratievocht dus het kan wel van binnen naar buiten maar niet andersom.

 

Een laagje minder
Wanneer je bovengenoemde drie lagen draagt, zul je merken dat hardlopen waarschijnlijk een stuk comfortabeler en leuker wordt. Toch hoef je lang niet altijd alle drie de lagen te dragen. Er zijn momenten dat twee lagen voldoende zijn. Bij warm weer kun je bijvoorbeeld prima volstaan met laag één en twee. Je hebt dan immers behoefte aan een luchtige outfit die transpiratievocht en lichaamswarmte snel afvoert. Bescherming in de vorm van een extra (warme) toplaag is in deze situatie minder wenselijk.
Ook in het najaar, wanneer het bijvoorbeeld waait maar nog niet koud is, kun je soms volstaan met het dragen van twee lagen. Kies in dit geval voor laag één en drie. Je lichaam wordt op die manier wel beschermd tegen weersinvloeden, terwijl je het niet te warm krijgt door de tussenlaag. De tweede laag draag je dus in principe alleen als het erg koud ,als je alleen een dun loopjackje aan hebt of als je intervaltraining doet waarbij je in een kort tijdsbestek veel lichaamswarmte produceert.

Running tights
Goede bovenkleding is erg belangrijk, maar het onderstel mag natuurlijk ook niet worden vergeten. Veel hardlopers kiezen voor speciale runningtights. Dit zijn broeken die strak op de huid aansluiten en zijn gemaakt van een soepel aanvoelend, lichtgewicht materiaal. Runningtights zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: als korte tight voor zomers gebruik en als lange tight voor de koudere hardloopdagen. In najaar en winter kan het prettig zijn om hier functioneel ondergoed (laag één) onder te dragen. Dit in de vorm van een slip of boxershort. In het voor- en najaar zijn ook 3/4 tights een goede optie. Het dragen van deze speciale runningtights heeft een aantal voordelen. Allereerst komt het materiaal direct in contact met de huid, waardoor het transpiratievocht snel afgevoerd kan worden. Daarnaast heb je optimale bewegingsvrijheid. Anders dan bij een wijde (jogging)broek heb je met een runningtight geen last van wapperen door de wind. Toch ziet lang niet iedereen zichzelf lopen in een strakke hardloopbroek. Dat geeft niets, want er zijn ook prima functionele, los zittende alternatieven verkrijgbaar.

Advies en afstemming
Wil je comfortabel hardlopen dan is functionele hardloopkleding een belangrijk onderdeel van je hardloopoutfit. We adviseren je graag over de verschillende lagen afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Naast functionaliteit van de materialen is ook pasvorm en draagcomfort van essentieel belang. Het dragen van de juiste functionele kleding zorgt ‘s zomers en ‘s winters voor een optimaal lichaamsklimaat en dus voor comfort en betere prestaties.

Tips bij de aanschaf van functionele kleding
– Kom langs bij RunX voor advies, om te passen en te vergelijken
– Kies voor drie lagen die je in verschillende variaties kunt dragen
– Koop kleding met een goede pasvorm die comfortabel zit
– Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid
– Koop een running tight niet te strak
– Denk ook aan functionele accessoires als muts, haarband of handschoenen

RunX staat voor vakkundig
en persoonlijk advies

RunX is dé hardloopspeciaalzaak voor ieder type sporter. Beginnen met hardlopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Reviews

Brooks Glycerin 22

In januari lanceert Brooks de Glycerin 22. Het luxepaardje, de ultieme allround trainingsschoen is behoorlijk…
admin
19 december 2024