Skip to main content

Must-have 1: verantwoorde schoenen

Het klinkt misschien cliché, maar goede schoenen staan nog altijd aan de basis van elke gezonde hardloper. Als je in de marathonvoorbereiding veel kilometers maakt dan moeten je schoenen optimale demping en stabiliteit geven. Hou dus in de gaten dat je trainingsschoenen na 800 tot 1000 km aan vervanging toe zijn. Twijfel je of de schoenen nog goed zijn, kom dan bij ons langs om je schoenen te laten checken. Tevens is het aan te raden om als je veel kilometers maakt minimaal 2 paar schoenen te gebruiken en af te wisselen. Dat kunnen 2 paar trainingsschoenen zijn, maar je zou ook kunnen kiezen voor een lichtere en snellere schoen als 2e paar. Tip: Probeer bij je RunX winkel eens een schoen met (carbon)plaat in de voorvoet voor een snellere afwikkeling.

Must-have 2: hardloopsokken

Een vaak onderschat artikel in de kledingkast van hardlopers is de hardloopsok. Toch rekenen wij hem tot de 10 must-haves voor de marathonvoorbereiding en de marathon zelf. Dat is niet voor niets. Een goede hardloopsok biedt namelijk extra comfort in de schoen. Kies voor een hardloopsok die naadloos is, de juiste maat heeft met een pasvorm afgestemd op jouw voettype. Dikkere gedeeltes onder de hiel en de voorvoet bieden extra demping en zorgen voor een betere vochtregulering. Goede sokken geven minder kans op blaren of wrijving. Zorg dus dat je in ieder geval meerdere paren hardloopsokken in je lade hebt liggen. Tip: probeer voor wedstrijden eens een wat dunnere sok.

Must-have 3: hardloopondergoed en kleding

Sportondergoed is een belangrijke kledinglaag tijdens training maar ook in de wedstrijd. Je draagt ondergoed aansluitend op de huid. Het zorgt voor optimaal vochttransport en regulering van je lichaamswarmte. Daarbij heb je minder kans op schuren of irritatie. Voor het bovenlichaam kies je voor een singlet, T-shirt of een shirt met lange mouw. Voor het onderlichaam kies je voor een slip of een boxershort. Voor dames is een goed ondersteunende sportbeha van essentieel belang. Tip: draag tijdens de marathon een ondergoedshirt/singlet onder je T-shirt/singlet.

Must-have 4: sportvoeding

Bij het lopen van langere afstanden is sportvoeding een absolute aanrader. Hoe beter je jouw energievoorraad tijdens de training of wedstrijd aanvult des te langer je een goed tempo kunt volhouden. Daarnaast herstel je ook sneller. Kom langs in één van onze winkels en wij adviseren je over sportvoeding tijdens de training en marathon zelf. Tip: Oefen in de training met sportvoeding en drinken. Ga op de wedstrijddag zelf niet experimenteren.

Must-have 5: compressiekousen

Een marathon is een extreme inspanning. Daar kun je wel wat ondersteuning  bij gebruiken. Met compressiekousen of tubes heb je minder kans op blessures aan je kuiten, scheenbenen en achillespezen. Daarnaast zorgen de kousen voor een betere doorbloeding en een betere afvoer van afvalstoffen in je spieren. Naast het belang van drinken en het aanvullen van je energievoorraad tijdens de marathon, levert het dragen van compressiekousen bewezen voordelen. Niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook bij intervaltrainingen en lange duurlopen zijn compressiekousen/tubes een aanrader. De kousen en tubes gaan in verschillende maten dus goed laten opmeten is van belang.

Must-have 6: een fijne playlist

De lange duurlopen voor een marathon kunnen soms een beetje saai zijn. Muziek tijdens het lopen kan dan een welkome afleiding en ondersteuning zijn. We adviseren om een hoofdtelefoon van Shokz te gebruiken. Naast een goede geluidskwaliteit en veel draagcomfort hoor je ook nog omgevingsgeluiden. Dat is veiliger, met name als je in de stad loopt.

Must-have 7: drinksystemen en Flipbelt

Om tijdens je duurlopen of in de wedstrijd drinken en gels mee te kunnen nemen hebben we bij RunX verschillende mogelijkheden. Je kunt bij ons onder andere terecht voor flipbelts, flesjesgordels en drinkrugzakken.

Must-have 8: verzorgingsmiddelen

Voorkomen is beter dan genezen.  Zorg dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt ter voorkoming van blaren en schuurplekken. Zorg voor blarenpleisters en anti chafing producten om je huid te beschermen. We adviseren je graag.

Must-have 9: startnummer magneetjes of startnummerband

Je wilt geen gaatjes van veiligheidsspelden in je mooie shirt of jack. Gebruik om deze reden startnummermagneetjes of een startnummerband. We hebben ook startnummerbanden waarin je sportgels kunt meenemen.

Must-have 10: sporthorloge / GPS horloge

Een marathonvoorbereiding en uiteindelijk een goed resultaat tijdens de marathon kan niet zonder een zorgvuldige opbouw. Natuurlijk is een trainingsschema van belang met afwisseling van duurlopen, bloktrainingen, intervaltrainingen en een verantwoorde opbouw van de trainingsbelasting en -kilometers. Maar hoe weet je nou of je goed bezig bent? Om je trainingen efficiënt te kunnen doen en om de belasting te kunnen monitoren is een hartslagmeter/gps horloge een uitstekend hulpmiddel.

× RunX staat klaar voor al je vragen