Skip to main content

Zondag is het weer tijd voor de de 4 Mijl van Groningen. Iedereen heeft natuurlijk goed getraind en staat goed voorbereid aan de start. Om je nog beter te kunnen voorbereiden hebben wij nog een aantal handige tips voor je!

Outfit
Leg op zaterdag je kleding en materiaal al vast klaar voor zondag. Hou hierbij rekening met verschillende weersomstandigheden. Als je op zondag je spullen pas bij elkaar zoekt, heb je kans dat je door de wedstrijdspanning iets over het hoofd ziet!

Eten
Eet zondag gewoon normaal, zoals je anders ook doet. Een gewoon ontbijt en een gewone lunch. Tot 2 uur voor de start kan je gewoon eten, daarna moet je niet te veel meer nemen. Een banaantje of sportreepje kan nog wel.

Warming-up
Zorg dat je goed inloopt, voordat je het startvak in gaat. Ook in het startvak kan je nog wat bewegen en oefeningen doen, zo dat je warm aan de start staat.

Kleding
Voor de race kan je kleding afgeven in 1 van de kledingwagens. Om niet af te koelen voor de race, is het handig om een oude trui of een oud shirt over je wedstrijdshirt aan te trekken. Voordat je gaat lopen kan je deze aan de kant gooien. Deze shirts worden later op gehaald voor een goed doel! Wat ook goed werkt is een vuilniszak. Hier blijf je ook goed warm in!

Startvak
Zoek een goede plek in het startvak. De snellere lopers staan vak voorin, achterin het vak staan de minder snelle lopers. Voor jezelf is het fijn om een goede plek te kiezen, zodat je tussen gelijkwaardige lopers loopt, waar aan je je kan optrekken.

Tempo
Laat je niet verleiden om te hard van start te gaan. Veel mensen doen dit bij de 4 Mijl! Pak gelijk je eigen tempo. Als je halverwege merkt dat het lekker gaat, heb je altijd nog de mogelijkheid om te versnellen.

Drinken
Iets over de helft is er een drankpost. Op een afstand van 6,4 kilometer is dit in principe niet nodig. Maar als je het heel warm hebt, is het water wel handig om over je heen te gooien.

Laatste kilometer
Bij het spoor begint de laatste kilometer. Probeer het viaduct omhoog niet te versnellen, maar juist bovenop. Dit kost minder kracht en is naar beneden makkelijker vol te houden. Bij het ingaan van de Herestraat is het nog 500 meter. Als je je hier nog goed voelt kan je proberen te versnellen.

Genieten!
Onderweg krijg je het misschien zwaar, maar probeer ook te genieten.

Veel succes iedereen!

× RunX staat klaar voor al je vragen