Skip to main content

Nu er voorzichtig weer wat hardloopevenementen gehouden worden en er in de komende periode de nodige marathons op de kalender staan, kan sportvoeding ter ondersteuning van je prestaties een belangrijke factor zijn. 

Want met name bij lange(re) afstanden is sportvoeding belangrijk om je reserves aan te vullen. Het snel aanvullen van je koolhydraten tijdens training of wedstrijd zorgt er namelijk voor dat je langer een bepaald tempo kunt volhouden en je niet uitgeput raakt. Daarnaast heeft sportvoeding ook een positieve invloed op je herstel. 

Er zijn 3 verschillende momenten om sportvoeding tot je te nemen: voor, tijdens en na het lopen. 

Voor het hardlopen
Als je van plan bent om een intensieve training of langere duurloop te doen, dan is het niet verstandig om van tevoren heel veel te eten. Om tóch voldoende energie in de vorm van koolhydraten tot je te nemen, kun je denken aan een energiedrank of een sportreep. In ons assortiment vind je energiedrank in poedervorm die je zelf kunt aanmaken met water. 

Tijdens het hardlopen
Zorg dat je tijdens het lopen voldoende drinkt en je voorraad koolhydraten en electrolyten aanvult. Oefen in training met sportdrank en gels. Als je niet in training al hebt geoefend, dan lukt het je in een wedstrijd niet om goed te drinken en je energievoorraad op peil te houden. Probeer verschillende merken en smaken om te kijken wat je lekker vindt en wat je kunt verdragen. Belangrijk is de regelmaat: als je begint met drinken als je dorst hebt dan is het te laat. Als je een hongerklop krijgt en je de man met de hamer tegenkomt, dan is je energievoorraad dusdanig laag dat je terug moet in tempo of uiteindelijk zelfs moet gaan wandelen. Probeer daarom ieder half uur wat te drinken en een gel te nemen.

Na het hardlopen
Probeer binnen een half uur na je wedstrijd of training voldoende te drinken en je energievoorraad aan te vullen. Dit zorgt voor een beter herstel en een betere afvoer van afvalstoffen uit je spieren. Na echt intensieve trainingen of een wedstrijd is ook een proteïnereep of een eiwit shake belangrijk voor je spierherstel en spieropbouw. 

× RunX staat klaar voor al je vragen