Skip to main content

Vaak trainen we met een bepaald doel in ons achterhoofd. Trainde jij dit jaar voor de lokale loopwedstrijd of misschien zelfs wel voor een (halve) marathon? Dan is de kans groot dat deze zijn afgelast vanwege het coronavirus. Hoe blijf je gemotiveerd om te trainen ten tijde van corona, nu al jouw (korte termijn) doelen wegvallen? 

Geen marathon op de planning, geen 10 kilometer loop in de buurt, helemaal niks. Een lege agenda. Dat heeft natuurlijk niet zo’n positief effect op je motivatie. Wanneer we weer los kunnen met loopwedstrijden is helaas nog niet zeker. Wat kun je in de tussentijd dan wél doen? 

Doelen stellen

Naar buiten gaan voor een training wordt een stuk makkelijker als een concreet doel hebt. Dat er nu geen wedstrijden zijn, hoeft niet te betekenen dat je niet kunt trainen met een bepaald doel voor ogen. Met een concreet doel bedoelen we niet de marathon aan het eind van het jaar, maar iets wat voor de hand liggender is.

Techniek

Deze situatie leent zich ook bij uitstek voor het focussen op je techniek. Een betere looptechniek maakt je sneller en vermindert de kans op blessures. Als je je looptechniek wilt veranderen, moet je eerst weten hoe de ‘looptechniek’ eruit ziet. Daarna moet je het kunnen uitvoeren tijdens de training. Dit wordt ook wel ‘loopscholing’ genoemd. Als dat lukt, moet je het ontspannen kunnen toepassen in een training of wedstrijd. Dit gaat overigens vaak vanzelf als je de techniek hebt ‘gevoeld’ in de loopscholing en je het oproept. Wanneer je de techniek kan gebruiken heeft je lichaam nog de tijd nodig om de spieren en pezen aan te passen aan de veranderde techniek. 

Wij hebben een aantal video’s voor je opgenomen om je techniek te verbeteren! Doe de loopscholingsoefening nadat je eerst ingelopen hebt maar wel voorafgaand aan het kerngedeelte van de je training. Met name voor beginnende lopers is ook het gebruik van de armen oftewel de arminzet van belang. De arminzet ondersteunt de loopbeweging. Om dit te oefenen kun je drie series doen waarbij je begint met wandelen ( 20 meter) daarna ga je snelwandelen ( 20 meter) en vervolgens ga je over in hardlopen.

https://runx.nl/oefeningen/loopscholing/

Train om fit te blijven
Trainen met die marathon in je achterhoofd is nu misschien niet het beste idee, want wie zegt dat het doorgaat? Train daarom liever om lekker fit te blijven. Ooit ben je waarschijnlijk begonnen met lopen om lekker in je vel te zitten en fit te worden. Train om gezond te blijven. Dat is in tijden als deze natuurlijk belangrijker dan ooit. Zorg voor genoeg rust tussen je trainingen en train niet té intensief. Je moet energie krijgen van je trainingen. Geniet van het lopen zelf en de buitenlucht!

× RunX staat klaar voor al je vragen