Skip to main content

Als je net begint met hardlopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij hebben een aantal tips voor beginnende lopers van gevorderde lopers voor je!

Opbouwen en consistentie

Als je net begint met lopen is het belangrijk om het rustig op te bouwen en consistent te blijven met je trainingen! Een goed schema kan je hierbij helpen. Ook kan het helpen om een loopmaatje te zoeken. Vraag bijvoorbeeld vrienden of familie of we samen met je willen lopen. Door samen te trainen, heb je een stok achter de deur. 

Train slim, niet hard

Slim trainen is belangrijker dan hard trainen. Wat bedoelen we daarmee? Ga niet in alle trainingen vol uit. Doe ongeveer 80% van je trainingen op gematigde intensiteit en 20% van je trainingen op volle kracht. 

Pas op met eten

Pas op met het eten van (grote hoeveelheden) voedsel vlak voor een training. Zorg er daarentegen wel voor dat je voldoende energie hebt om alles uit je training te halen. Met name bij inspanningen langer dan een uur is dat belangrijk. 

Varieer!

Van drie keer per week hetzelfde rondje wordt niemand blij. Probeer daarom te variëren in je route, maar ook in je tempo. Daag jezelf uit! Hierdoor blijft hardlopen leuk en voorkom je verveling waardoor je misschien uiteindelijk weer opgeeft. Zorg daarnaast voor verschillende loopsnelheden in je trainingen. Loop je duurlopen vooral niet te hard! Een goede graadmeter is dat je nog enkele woorden achter elkaar aan kunt zeggen tijdens het lopen. 

× RunX staat klaar voor al je vragen