Skip to main content

New Balance heeft een model wat al vele jaren in de collectie zit, de 860, in een nieuw jasje gestoken. Het specialistenmodel, de NB 860, is na 13 edities flink onder handen genomen. New Balance probeert de 860, bij elke nieuwe editie te verbeteren. Versie 14 ziet er heel anders uit dan voorgaande modellen. Is er daadwerkelijk ook veel veranderd?

Wat is er nieuw?

Waar de 860 voorheen een 2e hardheid aan de binnenzijde van de schokdempende tussenzool ( anti-pronatie- /stabiliteitsblok) had om de schoen stabieler te maken, is de schoen nu voorzien van een dun geperste EVA plaat. De plaat is in de tussenzool verwerkt, Stability Plane Technologie genoemd. Deze plaat vervangt het klassieke stabiliteitsblokje ( harder dempend materiaal). Doordat de plaat onder het grootste gedeelte van de voet doorloopt geeft het veel stabiliteit zonder hard aan te voelen op één plek. De demping is ook een vernieuwde versie van Fresh Foam X. De demping is comfortabel zacht, maar biedt voldoende stabiliteit voor overpronerende lopers.


Het bovenwerk is ook aangepast ten opzichte van de vorige editie. De hielvoering en tong zijn voorzien van comfortabele padding, de rest van het mesh-bovenwerk zit comfortabel om de voet, zonder te ruim of te strak te zitten. Als derde vernieuwing heeft New Balance de drop (hoogteverschil tussen voor en achter) met 2mm laten zakken. De drop is nu 8mm. Het verschil van 2mm lijkt op papier niet veel, maar is goed voelbaar tijdens het hardlopen. Je staat ‘stabieler’ op de hele voet. De schoen ondersteund beter op alle plekken.

 

De test

 

Tot zover de theorie. Hoe loopt de schoen? Bij aantrekken zit de schoen inderdaad gelijk comfortabel. Het bovenwerk omsluit de voet goed, zonder al te strak te zitten. De V14 valt iets ruimer dan de V13. Met dezelfde maat zit de V13 iets strakker om de voet en zit je eerder met je tenen tegen de voorkant. Tijdens de testronde valt op dat de schoen stabiel is, zonder een duidelijk drukpunt of harde plek in de schoen (zoals vaak het geval is met een anti-pronatie blokje). De demping is zacht onder de hele voet, maar vooral op de voorvoet voelt het comfortabel zacht aan.

De heeldrop van 8mm is merkbaar tijdens het hardlopen. Dit gevoel wordt gesterkt tijdens onze Arion analyse. Daaruit blijkt dat de testloper daadwerkelijk meer naar het midden van de voet gaat lopen. Daarnaast geeft Arion weer dat de 860V14 op de midvoet meer stabiliteit geeft, al rolt de schoen wel sneller af richting de grote teen.

Voor wie

De 860 V14 is daadwerkelijk een vernieuwde versie van de vorige generaties 860. Het dempende foam is zachter over de gehele schoen, het bovenwerk voelt comfortabeler aan. Over het algemeen kun je zeggen dat de 860 geschikt is voor lopers met overpronatie die zowel comfort als stabiliteit willen. Of dit de best passende schoen voor je is, met voldoende stabilteit, kunnen we aan de hand van de RunX loopanalyse het beste bekijken. Plan hier je afspraak in.

Advies voor de beste hardloopschoenen voor jou? De specialisten van Run-X staan voor je klaar

× RunX staat klaar voor al je vragen