Skip to main content

Loopscholing

Loopscholing is een trainingsvorm in de atletiek, die tot doel heeft om de looptechniek efficiënter te maken.

Wat is loopscholing?

De volgende filmpjes zijn loopscholingsoefeningen. Deze oefeningen zijn goed voor je coördinatie en je looptechniek. Loopscholing is een trainingsvorm in de atletiek, die tot doel heeft om de looptechniek efficiënter te maken. Het doel is het verbeteren van de coördinatie, en bewustwording van de verschillende fases in de loopbeweging. Deze fases zijn de contactfase en de zwaaifase.
1) De contactfase/steunfase is het moment waarop de voet in contact is met de grond.
2) De zwaaifase is het moment waarop de voet in de lucht is.

Doe de loopscholingsoefening nadat je eerst ingelopen hebt maar wel voorafgaand aan het kerngedeelte van de je training. Met name voor beginnende lopers is ook het gebruik van de armen oftewel de arminzet van belang. De arminzet ondersteunt de loopbeweging. Om dit te oefenen kun je drie series doen waarbij je begint met wandelen (20 meter) daarna ga je snelwandelen (20 meter) en vervolgens ga je over in hardlopen.

RunX

Bekijk onze handige uitlegvideo’s!

Skipping hoog

Armen: 90° elleboog blijft in deze hoek gefixeerd, draaien vanuit de schouder. Lichaam: Rechtop of licht naar voren. Voetlanding: Voorvoet/Middenvoet Omschrijving: De knieën snel 1 voor 1 heffen tot horizontaal. Tijdens de oefening wijzen de tenen omhoog. Let op: de hak gaat niet naar de billen toe maar die gaat naar voren zodat hij bijna recht onder de knie zit. Hierdoor kun je een mooie grijpende beweging naar beneden toe maken waardoor je vooruit gaat. Evt. een versnelling maken vanuit de hoge skipping. Wel dezelfde frequentie aanhouden!

Hakken-Billen

Armen: 90° elleboog blijft in deze hoek gefixeerd, draaien vanuit de schouder. Lichaam: Rechtop of licht naar voren Voetlanding: Voorvoet Omschrijving: De knieën blijven naast elkaar recht onder het lichaam. Om en om gaat de hak naar de bil en tikt deze zelfs aan. Doe dit van langzaam naar snel.

Loopsprongen

Snelle éénbenige loopsprongen. Het Lichaamszwaartepunt blijft laag. Als de voorvoet geland is, het zwaai been zo snel mogelijk naar voren bewegen.

Skipping half hoog

Armen: 90° elleboog blijft in deze hoek gefixeerd, draaien vanuit de schouder. Lichaam: Rechtop of licht naar voren Voetlanding: Voorvoet/Middenvoet Omschrijving: De knieën snel 1 voor 1 heffen. Niet tot horizontaal, zoals bij een hoge skipping, maar totdat de voet ongeveer 10 cm van de grond af is. Tijdens de oefening wijzen de tenen omhoog. Let op: de hak gaat niet naar de billen toe maar die gaat naar voren zodat hij bijna recht onder de knie zit. Hierdoor kun je een mooie grijpende beweging naar beneden toe maken waardoor je vooruit gaat. Evt. een versnelling maken vanuit de half hoge skipping. Wel dezelfde frequentie aanhouden!

Skipping hoog variatie

Deze oefening is voor het oefenen van kort grond contact en voor je balans

Bekijk ook onze verschillende
hardloopschema’s

Naast krachttraining ook aan de slag gaan met hardlopen? Gebruik onze hardloopschema’s om goed te beginnen of om nog beter te worden.

× RunX staat klaar voor al je vragen