Skip to main content

Door: Meike Kuipers (uit Groningen)

Al jaren train ik met muziek, altijd met een iPhone en de ‘oortjes’ zoals wij ze noemen, de witte oordopjes met draadje die je bij je iPhone kreeg. Tegenwoordig heb je ook de pods, de (draadloze) headphones en de bone-conduction koptelefoons. Door de bone-conduction techniek kan je muziek, podcasts en ander geluid horen, maar krijg je ook de omgevingsgeluiden mee. Een stuk veiliger dus dan de oordopjes die ik gewend ben! De bone-conduction koptelefoon zit niet in je oor maar rust op het uiteinde van het jukbeen. Door middel van trillingen wordt het geluid naar je trommelvlies doorgegeven. Je oor heeft daardoor de ruimte om ook de omgeving op te nemen. Aftershokz is het merk op het gebied van bone-conductie koptelefoons, zij hebben al vele koptelefoons op de markt, zoals de Aftershokz Trekz Air en de Aftershokz Trekz Titanium. Afgelopen maand kwam een nieuw model op de markt. Ik probeerde hem de afgelopen weken uit: de nieuwe Aftershokz OpenMove!

Aftershokz OpenMove!

Het nieuwe Aftershokz model is een fijn instapmodel, dus als je benieuwd bent naar deze nieuwe technologie, is dit een goede keuze. Niet te duur, maar wel kwaliteit. Zo heeft dit nieuwe model een verbeterd audio geluid, door de gepatenteerde 7e generatie botgeleidingstechnologie ontvang je een dynamisch geluid in stereo. De batterij gaat iets minder lang mee in vergelijking met de andere modellen, zo’n 6 uur, maar lang genoeg om er een paar trainingen mee op pad te kunnen! 

Specificaties

Water- en zweetbestendig → niet waterdicht, dus als je de weg op gaat als het echt kneiter hard regent of als je van plan bent om te gaan zwemmen kan je de OpenMove beter thuislaten.

Bluetooth (5.0) → Je kan gemakkelijk switchen tussen verschillende apparaten of apps en hebt tot 10 meter afstand nog verbinding.

Gewicht 29 gram → Niet zwaar en ook gemakkelijk mee te nemen in een handig opberghoesje die je bij aankoop krijgt.

Oplaadbaar met USB-C → Het bijgeleverde snoertje kan gemakkelijk met een USB-C ingang opgeladen worden en past dus een veel verschillende ‘tussenstukjes’, zoals die van de iPhone.

Bediening op de koptelefoon → volume omhoog of omlaag kan je gemakkelijk regelen op de koptelefoon, net zoals opnemen en opgangen, gesprekken voeren en pauzeren.

Positieve ervaring met de Aftershokz OpenMove

Wat ik zelf als enorm prettig ervaar is de gebruiksvriendelijkheid, als in, je bent zo op pad, geen enorme gebruiksaanwijzing. Maar ook de verschillende momenten van gebruik. Hij blijft ontzettend goed zitten bij veel verschillende activiteiten en is draadloos, echt mega fijn! Ik gebruik hem veel vaker dan ik had gedacht, bijvoorbeeld tijdens het:

  • Hardlopen
  • Wandelen
  • Krachttrainen
  • Yoga
  • Stofzuigen
  • Was ophangen
  • Enzovoort……

Ik ken geen andere bone-conduction koptelefoons, maar ik vind deze erg fijn. Ik hoor tijdens het rennen de auto’s aankomen, tijdens het wandelen en het luisteren van een luisterboek ook de vogels en de regendruppels in het bos. De combinatie ervaar ik als erg fijn en niet storend.

De snelle verbinding is erg fijn, je drukt de OpenMove aan en binnen no time springt de muziek of het geluid over van de telefoon op koptelefoon.

Hij is erg licht en makkelijk mee te nemen in de auto en in de tas, maar je merkt er letterlijk ook weinig van op je oor of in je gezicht. Ik vergeet soms ook dat ik hem nog op heb en stap er zo mee onder de douche.

Geluid is erg goed, soms wel even zoeken naar het volume, vooral bij luisterboeken of podcasts is het even zoeken. Binnen gesprekken praat de ene persoon soms harder dan de ander, waardoor de koptelefoon net zo en niet anders op je oor moet vallen.

Minder positieve punten van de Aftershokz OpenMove

Ik moest wel echt even wennen aan het gevoel op de oor, soms ook het gevoel dat hij nog ‘door trilde’ als ik hem al af had. Zoals je hierboven kan zien is dit echt een kwestie van gewenning, eelt op de oren kweken misschien? Ik merk er nu helemaal niets meer van.

Soms, vooral bij het luisteren van luisterboeken en podcasts is het even zoeken naar een juiste houding op het oor, vanwege de trillingen op het oor. Bij harder praten of harder geluid kan dit niet zo prettig voelen.
Ik probeerde de koptelefoon in combinatie met een muts, dit voelt niet heel prettig aan. De oortjes worden dan toch wel aardig stevig tegen het oor gedrukt. Voor de winter dus even op zoek naar een loszittende muts of een warm petje!

Conclusie

Ik heb geen eerdere ervaringen met deze bone-conduction techniek, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal wat dat betreft, maar ik ben ten opzichte van de bedrade oordopjes nu al enorme fan van de Aftershokz OpenMove. Hij is fijn in gebruik, ik heb hem echt bij veel activiteiten op, luister muziek, podcasts en luisterboeken via de telefoon. Daarbij geeft het ook een veiliger gevoel, omdat ik de omgevingsgeluiden veel beter meekrijg. Kijkend naar de prijs, vind ik de kwaliteit erg goed, audio geluid is sterk, hij is waterbestendig en gaat qua accu best wat uurtjes mee. Aanrader dus als je kennis wil maken met de bone-conduction headphones!

Wie is Meike Kuipers?

Ik ben Meike, al van jongs af aan graag buiten, sportief en na een aantal jaren van verschillende sporten doen, zoals paardrijden en voetballen, heb ik het hardlopen ontdekt. In 2013 startte ik met hardlopen. Eerst 5 kilometer, daarna 10 kilometer, richting de halve en in 2017 liep ik zomaar een ultra trail van 50 kilometer op mijn geliefde eiland Terschelling. Daarna nog veel runs gerend en 2 keer de marathon uitgelopen. Ook op Terschelling, want op de eilanden, daar ben ik het allerliefste. Heerlijk met mijn neus in de wind, wandelen of rennen langs zee, genieten van het gevoel van vrijheid.

Kijk eens op haar website of volg haar via Instagram: Website: http://www.meikekuipers.nl/ Instagram: https://www.instagram.com/meikekuipersnl/

× RunX staat klaar voor al je vragen