Skip to main content

“Haal het maximale uit elke hardloopsessie en wandeling met de nieuwe Brooks Ghost Max.”

De nieuwe Brooks Ghost Max heeft veel demping en comfort door het superzachte en veerkrachtig DNA Loft v2-materiaal in de schokdempende tussenzool. We hebben de schoenen getest en onze hardlopers waren enthousiast over de soepele afwikkeling en de comfortabele demping van Brooks Ghost Max. Dat lees je verderop in deze review. Nu eerst de details.

Details

*  Bovenwerk: ademend mesh. Door de pasvorm van het bovenwerk is de schoen voor meerdere voettypes geschikt en kun je ook met eigen inlegzolen prima uit de voeten. De polstering van de tong en de rand rondom de enkel maken het comfortabele gevoel compleet. 

*Tussenzool: een dikke tussenzool van superzacht DNA Loft v2-foam in combinatie met de Brooks “ GlideRoll Rocker” gaan goed samen om de druk onder de voeten te verminderen en moeiteloos af te wikkelen van hiel tot teen.


Buitenzool: Een bredere zoolbasis zorgt voor een stabiele afwikkeling, de constructie van de ontkoppelde slijtzool geeft extra stabiliteit in de landings- en standfase.

Specificaties BROOKS Ghost Max BROOKS  Ghost 15
Gewicht 255 gr W, 283,5 gr (M) 249,5 gr (W), 278 gr (M)
Hoogteverschil 6 mm 12 mm
Drop (hiel/voorvoet) 39 mm/ 33 MM (W) (M) 35MM / 23 MM (W) ( M) 
Categorie Neutraal Neutraal
Ondergrond Weg, bos, dagelijkse training Weg, bos, dagelijkse training

Voor welke loper geschikt

De Brooks Ghost Max is een geweldige schoen voor iedereen die op zoek is naar veel demping, comfort, stabiliteit in combinatie met een goede afwikkeling. Dit model is zeer geschikt voor mensen met verschillende voetklachten*, zoals fasciitis plantaris en Morton’s neuroom vanwege de GlideRoll Rocker, zachte demping en lagere hieldrop. Ook zeer geschikt voor lopers met eigen inlegzolen. Niet alleen voor hardlopen maar ook voor wandelaars en mensen die veel moeten staan.

Verschillen tussen de Brooks Ghost Max en Brooks Ghost 15

Het grootste verschil zit in de afwikkeling. Waar de Brooks Ghost 15 op de voorvoet een redelijk flexibele schoen is heeft de Ghost Max een andere afwikkelconstructie door de rocker. Deze helpt je makkelijker afwikkelen en geeft meer voorvoet stabiliteit.

De Brooks Ghost Max heeft meer demping en een dikkere plus bredere dempende tussenzool. Belangrijk om te vermelden is ook het verschil in heeldrop. Waar de Ghost 15 een heeldrop heeft van 12 mm is dat bij de Ghost Max 6mm

Zowel de Ghost Max als de Ghost 15 zijn verkrijgbaar in breedte maten.

De praktijktest

Bij aantrekken voelt de nieuwe Brooks Ghost Max vertrouwd aan. De pasvorm is vrijwel gelijk aan de ‘gewone’ Brooks Ghost 15. Dit betekent dat de Ghost Max comfortabel om je voet aansluit, zonder ergens echt te klemmen.

Zodra je opstaat voelt de Ghost Max ineens heel anders.
De Ghost Max heeft een hoogteverschil van 6 mm (6mm drop), waar de Ghost 15 12mm hoogteverschil heeft.
De lagere drop geeft de schoen een stabiel gevoel. Je staat met je hele voet op de grond. Om te zorgen dat de Ghost Max wel goed afwikkelt heeft de schoen een rocker-vorm meegekregen. De overgang van midvoet naar voorvoet is vrij extreem en zorgt voor een snelle afrol.

Tijdens het hardlopen voelt de Brooks Ghost Max vertrouwt aan. De demper is zachter dan van de Ghost 15, zonder dat het een zachte, slappe demper is. De afrol gaat soepel en sneller dan op de Ghost 15. De stabiliteit is goed. Dit komt mede door de bredere zoolbasis gecombineerd met de iets opstaande zijwangen van de zool.

Tijdens onze Arion test blijkt de Ghost Max ook iets beter te presteren dan de Ghost 15. De grondcontacttijd is korter, dit komt door de snelle afrol. Daarnaast is de variabiliteit iets beter. Dit betekent dat de schoen het toelaat om telkens nét anders te landen. Hierdoor neemt de kans op overbelasting iets af. Zoals te zien is op de afbeelding hieronder zie je dat de algehele impact op het lijf minder is ten opzichte van de Ghost 15. De snellere afrol, meer dempingsmateriaal en bredere midvoet spelen hierin een grote rol.  Daarnaast is zichtbaar dat de landing op de Ghost Max automatisch meer richting het midden van de voet gaat t.o.v. de Ghost 15. (witte lijn start meer richting het midden van de voet).

De Brooks Ghost Max is dus daadwerkelijk een andere schoen. Ben je toe aan een wat actievere schoen ten opzichte van je huidige Brooks Ghost, dan is de Ghost Max zeker het proberen waard. Hou je van een rustig rollende en zeer comfortabele daily runner, dan is de Brooks Ghost 15 meer geschikt voor je.

× RunX staat klaar voor al je vragen