Skip to main content

RunX Haarlem medewerker Joris geeft hardloop en personal training en heeft de nieuwe Garmin Forerunner 955 getest. Hij bespreekt in deze blog een selectie van de belangrijkste functies die je vaak zult gebruiken wanneer je dit horloge koopt. Wil je meer informatie over de functies waarover dit horloge beschikt, kijk dan op www.garmin.com/nl-NL.

Na jaren de Garmin Forerunner 935 gebruikt te hebben kreeg ik de kans om de nieuwe Garmin Forerunner 955 Solar uit te proberen. Dat Garmin niet stil gezeten heeft afgelopen jaren wist ik al, maar dat zoveel zou schelen had ik niet verwacht.

Garmin biedt een breed scala aan sporthorloges aan, van activity trackers tot high end modellen als de Fēnix en Epix. De Forerunner 955 valt ook onder deze categorie. Garmin omschrijft dit zelf op de verpakking als ‘Premium GPS Running/Triathlon Smartwatch’. Een heleboel woorden, maar het klopt wel.

De Garmin Forerunner 955 voldoet namelijk zeker aan deze beschrijving. Zodra je het doosje openmaakt zie je een prachtig horloge. Strak vormgegeven, fris design en helemaal up to date dankzij het zichtbare Solar paneel aan de buitenrand van het scherm.

Als ik het horloge aan zet zie ik gelijk het verschil met mijn eigen Garmin Forerunner 935. Het scherm is veel scherper (260 pixels tegenover 240 pixels), een fractie groter, 1.3 inch tegenover 1.2 inch. De kleur is helder, het backlight is goed en minder wit aanwezig.

De Forerunner 955 heeft een touchscreen, wat ik in eerste instantie vergeten ben en dus lekker met de knoppen door alle menu’s klik. De knoppen zijn soepel en geven een duidelijke klik, zonder zwaar aan te voelen. Toch maar eens het touchscreen gebruiken. Dit voelt heel natuurlijk aan en reageert extreem snel. Geen haperingen in het scherm en tikken of vegen werkt perfect. Goed om te weten is dat het touchscreen standaard uit staat in de activiteiten modus. Dit kun je wel aan zetten als je dat zou willen.

Nadat ik alles heb ingesteld naar mijn zin, doe ik het horloge om mijn pols. Er vallen gelijk twee dingen op; het horloge voelt extreem licht, dit blijkt ook te kloppen. Met 52 gram is dit zeker een licht horloge te noemen. Al was de Forerunner 935 met 49 gram een fractie lichter. Dit verschil voel je niet.

Het tweede wat opvalt is dat de Forerunner 955 iets hoger op mijn pols ligt. Als ik hem naast de Forerunner 935 leg klopt mijn vermoeden. De Forerunner 955 is een fractie dikker. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het solar paneel, de betere accu en de vernieuwde optische hartslagsensor. Niet storend, wel opvallend.

Het bandje heeft een fris, nieuw design en zit soepel om de pols. Er zijn genoeg gaatjes in het bandje geponst, zodat zelfs de meest afgetrainde hardloper of triatleet het horloge strak om kan doen.

Leuk detail, in de kast staat Forerunner gegraveerd. De knopjes hebben ook allerlei symbolen, zodat je kunt zien waar welke knop voor is.

Terwijl ik door het horloge scrol kom ik een duizelingwekkende hoeveelheid aan opties en functies tegen. Sommige functies ken ik al van mijn vorige horloge, maar zie ook allerlei nieuwe functies als HRV-status, trainingsfitheid, health snapshot en morning report.

Garmins sporthorloges bieden tegenwoordig veel meer dan alleen sportprofielen. Het ‘smartwatch’ gedeelte wat op het doosje staat, is zeker dus terug te vinden. Je kunt op allerlei slimme manieren je gezondheid en ‘fitness’ bijhouden.

Gelukkig zijn er ook nog een heleboel dingen vertrouwd aan de nieuwe Forerunner 955. De menustructuur is hetzelfde gebleven en alle functies vind je op dezelfde plek. De indeling van de sportprofielen gelukkig ook gelijk gebleven, waarom zou je iets aanpassen wat goed werkt? Uiteraard zijn er wel kleine aanpassingen ten opzichte van de Forerunner 935. Zo is het lettertype iets aangepast en ziet het er modern en scherp uit.

Zoals hiervoor al kort beschreven staat, zodra je een activiteit start gaat het touchscreen uit. Dit voorkomt dat je per ongeluk door de gegevensschermen scrolt of nog erger dat je een activiteit stopt terwijl je dat niet wil.

Je kunt het touchscreen aanzetten tijdens je activiteit. Dit kan per activiteit los, wat erg handig is. Zo heb ik het touchscreen wel aanstaan in de functie ‘kaarten’ zodat ik soepel en snel door de kaarten heen kan scrollen.

Omdat ik erg benieuwd ben naar de HRV-status, (HRV is hartslag variabiliteit, dit geeft de variatie in hartslag aan, hieruit valt op te maken hoe je onder andere herstelt van een training en hoe je belastbaarheid op dit moment is) besluit ik het horloge ‘s nachts om te houden. Terwijl ik in het donker de slaapkamer binnen loop, valt me op dat er helemaal geen groen licht onder mijn horloge vandaan komt. Iets wat ik wel heb met mijn Forerunner 935. Voor de zekerheid til ik het horloge even van mijn pols, fel groen licht komt me tegemoet. De sensor werkt dus wel, maar de vernieuwde houder voor de sensor sluit veel beter af. Dit zorgt voor een betere meting en in mijn geval geen hinderlijk groen schijnsel met het slapen gaan.

De volgende morgen word ik gewekt met het ‘morning rapport’. Je kunt dit accepteren of wegklikken. Het rapport geeft je een overzicht van de slaapduur, je HRV-score, hersteltijd, trainingsstatus en een dagelijkse workout suggestie.

Later op de dag besluit ik een rondje te gaan fietsen. Met de Garmin Forerunner 935 op het stuur en de nieuwe Forerunner 955 om de pols.

Zodra ik beide horloges klaar zet in de fietsmodus springt de Forerunner 955 gelijk op groen. Dit betekent dat de gps gevonden is. Dat is aanzienlijk sneller dan de Forerunner 935. Tijdens de activiteit verschillen de waardes niet heel veel, snelheid en hartslag zijn vrijwel hetzelfde.

Wanneer de Forerunner 955 zijn meerwaarde biedt is als ik in relatief onbekend gebied even niet zo snel weet hoe ik handig naar huis kom. De Forerunner 955 heeft als optie ‘terug naar start’. Daarna kun je kiezen tussen Tracback (exact dezelfde route terug) of Route. Ik besluit de laatste te kiezen. Vliegensvlug tekent de Garmin een route naar het startpunt vanaf waar ik vertrokken ben. Als ik expres even verkeerd rij, berekent het horloge gelijk een andere route. Bizar hoe snel dit gaat. Naast de route, geeft het horloge ook aan hoeveel kilometer, geschatte reistijd en aankomsttijd tot het eindpunt.

De Garmin Forerunner 955 is voornamelijk gemaakt als hardloophorloge, dus uiteraard probeer ik die functie ook uit. Met de Forerunner 955 om mijn linkerpols en de Forerunner 935 om mijn rechterpols ben ik klaar om een rondje te lopen. Garmin geeft aan dat je i.c.m. een compatible borstband (HRM-pro) of Running Dynamics Pod het hardloopvermogen kan meten. Zelf heb ik nog een HRM Run, die perfect werkt op mijn forerunner 935. Ik probeer hem te koppelen aan de Forerunner 955 en dit werkt. Beide horloges zitten aan dezelfde borstband gekoppeld. Dit zou de meest eerlijke data moeten geven. Dit blijkt ook het geval als ik begin met hardlopen. Wel is duidelijk dat de software van de Forerunner 955 anders is. Er komt na een rondje van 5,45km iets andere data tevoorschijn als het gaat om hardloopvermogen en hardloopdynamiek. Dit verschil is echter zeer klein. De gemeten afstand is echter precies gelijk. Er zit nog wat verschil in tempo en verstreken tijd, maar dit is te wijten aan de autopause die ingesteld staat op de Forerunner 935. De Forerunner 955 geeft na een ronde hardlopen een mooie samenvatting.

Verbeteringen ten opzichte van de Forerunner 945

Hoewel ik steeds de nieuwe Forerunner 955 heb vergeleken met de Forerunner 935, is de eigenlijke voorganger de Forerunner 945. Dit model is in 2019 uitgekomen en heeft al veel verbetering ten opzichte van de Forerunner 935.

Garmin geeft aan voor de Forerunner 955 diverse verbeteringen doorgevoerd te hebben, waardoor het horloge betere voorspellingen kan doen. Zo is Multiband GPS toegevoegd (meerdere GPS signalen werken samen ,om een meer accurate meting te geven, voornamelijk in stedelijk gebied). Trainingsgereedheid, ochtendrapport, HRV- score en running power zijn nieuwe functies. Trainingsload en trainingstatus zijn verder verbeterd, waardoor er een betere score uit komt.

Conclusie

De nieuwe Garmin Forerunner 955 Solar is een ontzettend mooi horloge met enorm veel opties. Garmin heeft de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt in het presenteren van de data in het horloge. De Forerunner 935 oogt ineens gedateerd naast de nieuwe Forerunner 955. Puur kijkend naar de functies is het horloge in hoofdlijnen hetzelfde. Al zijn er veel nieuwe functies toegevoegd en zijn bestaande functies verder verbeterd.

Persoonlijk vind ik het de upgrade waard om van de Forerunner 935 over te stappen naar de Forerunner 955. Het veel scherpere en grotere display zijn voor mij al voldoende om de keuze te maken. Daarbij zijn de extra functies zoals het touchscreen, HRV-score, trainingsfitheid en het solar paneel echt een goede toevoeging. Als je op dit moment een Forerunner 945 bezit is het goed om te kijken welke functies je mist. Hieronder staat een tabel met de verschillen tussen de Forerunner 945 en de Forerunner 955.

Wil je meer weten, of wil je het horloge eens goed van dichtbij bekijken? Vanaf 1 juni (Global Running Day) is de nieuwe Garmin Forerunner 955 verkrijgbaar bij de RunX winkel bij jou in de buurt.

× RunX staat klaar voor al je vragen