Skip to main content

Karel Kolb van Loopmeesters heeft de HOKA Carbon X 3 getest op zowel intervaltrainingen en lange duurlopen. Lees hoe hij het heeft ervaren:

Lees hier hoe Karel het heeft ervaren:

”Bijzonder aan deze schoen is dat tijdens een rustige, lange duurloop de stabiliteit en het lichtgewicht opvallen. Als je extensieve intervallen (met herhalingen vanaf één kilometer) doet voelt de X3 juist reactief en agressief aan. De combinatie van carbon en de nieuwe profly+ tussenzool maakt deze carbonschoen bijzonder.

Vetergaten en materiaal bovenwerk

Opvallend anders dan bij de X2: de X3 heeft een sokachtig bovenwerk én heeft geen extra vetergat. Door de elasticiteit van het knitted materiaal zit je voet goed vast. Door de goede pasvorm van het model en de eveneens elastische tong zit de schoen ook zonder ‘extra lus’ comfortabel aangesloten.

Vorm voet

Afhankelijk van de vorm van je voet is het nieuwe bovenwerk fijner of slechter dan de X2. Ook de X2 heb ik getest en dat voelde meteen vertrouwd. Dat komt omdat mijn huidige en favoriete schoen (de Hoka Mach 4) qua bovenwerk overeenkomt. Toch vind ik bij de X3 het nieuwe bovenwerk een vooruitgang. Deze zat bij de X2 mijn US9.5 ‘op het randje’ goed en in de X3 heb ik met US9.5 precies de juiste maat.

De formidabele pasvorm en de verhouding gewicht/stabiliteit van mijn huidige Mach 4 vind ik nog steeds ongeëvenaard. Mijn US9.5 weegt 230 gram per schoen en is daarmee mijn lichste duurloop schoen. De X3 heeft een gewicht van 250 gram bij maat 9.5 en is onder de hak (de zogenaamde zwaluwstaart) een centimeter smaller dan het breedste zooldeel van de Mach (8.5 centimeter tegenover 9.5 centimeter). De X3 is dus wat zwaarder maar wel smaller.

Lange duurloop op kousevoeten

Of zoals de befaamde Lazarus van de Barkley marathons zou zeggen: candy ass running. Anders dan je misschien van een carbonschoen verwacht is de X3 een meester op de lange afstand. En dan hoeft het echt niet hard. Zo liep ik 25 kilometer rond 5:40 per kilometer en dat voelde heerlijk. Om de reden dat de X3 niet de lichtste carbon is heb je wat stabiliteit betreft niks te klagen. En dat is vooral in het derde deel van je duurloop heel fijn. Daarbij is de X3 nog steeds licht genoeg om soepel te heffen en dat is vooral op een glooiend parcours wel zo prettig.

Knallen met (langere) intervallen

Ik train volgens de souplesse methode en doe veel intervallen. Met de X3 deed ik zes keer 1000 meter met telkens een jogherstel van 800 meter. Daar is deze schoen echt geknipt voor: de herhalingen zijn lang genoeg om de cruise control op 15 km per uur te zetten en snel genoeg om (bij ‘mooi lopen’) een heerlijke kick te krijgen bij de afdruk. Voortaan kies ik dus voor mijn rustige, lange duurloop voor de X3, maar ook als ik lange intervallen op de planning heb staan. Ook een marathon op de X3 sluit ik niet uit. En een tempoloop? Die doe ik liever op de Mach 4.”

× RunX staat klaar voor al je vragen