Skip to main content

Review door Joris – adviseur RunX Haarlem

Hoka heeft model 9 uitgebracht van de Clifton.

De afgelopen edities waren zeer geliefd onder allerlei soorten hardlopers.
Van beginners die comfortabel een rondje willen lopen tot gevorderde lopers die hem als duurloopschoen gebruiken naast een snellere temposchoen zoals de Mach.
Zowel optisch als technisch is de Clifton 9 flink veranderd.

Het materiaal van de tussenzool van de Clifton 9 is 3mm dikker geworden en is zachter, zonder dat het ten koste gaat van de stabiliteit. Daarnaast is het bovenwerk aangepast.
De bovenstof is steviger, er is meer volume in de toe-box, de tong is enkelzijdig vast gestikt en verlengt om een betere pasvorm te creëren.

De stof aan de binnenzijde van de hielkap is iets steviger en minder glad.
De slijtzool is voorzien van Durabrasion rubber wat de zool slijtvaster maakt en meer grip geeft.

Pasvorm
Bij het aantrekken van de schoen voel je gelijk het verschil met de Clifton 8. De schoen voelt zachter onder de voet en zit comfortabel om de voet heen. De extra ruimte in de toe-box vind ik minder prettig, maar dat is persoonlijk.
De schoen voelt goed tijdens de afzet, landt comfortabel en voelt stabiel aan, ondanks dat de schoen zacht aanvoelt.

 

 

Test
Ik heb zowel de Clifton 9 als de Clifton 8 getest aan de hand van een loopanalyse met highspeed camera, een test met Arion Insoles ( inlegzolen met sensoren) en daarnaast tijdens een rustige duurloop met wat versnellingen.
Bij de loopanalyse en de test met de inlegzolen is de grondcontacttijd en de stabiliteit van de Clifton 9 prima in orde. Vergeleken met de Clifton 8 is de grondcontacttijd zelfs korter, ondanks dat er meer dempend materiaal in de Clifton 9 zit.
De rustige duurloop heb ik op harde ondergrond gedaan met daarbij ook wat korte versnellingen. In duurlooptempo voelt de schoen heel comfortabel en licht.
De afwikkeling gaat net als bij andere modellen van HOKA heel makkelijk door de Meta-Rocker constructie. De overgang van standfase naar afzetfase gaat heel geleidelijk. Ook als je vermoeid raakt helpt de schoen je nadrukkelijk met het goed afwikkelen van de voet. Tijdens de versnellingen ga je eigenlijk automatisch meer naar midvoet- of voorvoetlanding en voelt het voor een trainingsschoen toch redelijk responsief aan.

 

 

 

Voor wie?
Net als bij de eerdere modellen van de Clifton is ook dit model zeer geschikt voor een grote groep hardlopers.
De perfecte combinatie van comfortabel in de demping en licht van gewicht, maakt deze schoen tot één van de betere dagelijkse trainingsschoenen in het neutrale-/comfort segment.
Uitermate geschikt voor rustige (lange)duurlopen op harde ondergrond en voor hersteltrainingen.

Zowel beginners als gevorderde lopers zullen deze schoen waarderen.
Nieuwsgierig? Kom langs bij één van onze RunX winkels!

× RunX staat klaar voor al je vragen