Skip to main content

Review: Hoka Model Bondi 6

Ruud Vlutters van RunX Twente testte vorige maand de Hoka Bondi 6.
Deze schoen leek hem op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt. Maar Ruud werd blij verrast door de goede pasvorm en de soepele afwikkeling. Ook het gewicht van schoen is minimaal. Heel anders dan het bulky uiterlijk doet vermoeden. Nieuwsgierig naar de rest van zijn ervaring?

 width=

“Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst in aanraking kwam met de Hoka schoen vond ik het een vreemde eend in de bijt. Ik hoorde dat lopers er enthousiast over waren, maar ik stond zelf wat afwijzend naar het concept van een uitzonderlijk zachte demping. Ook het forse uiterlijk van de schoen sprak mij niet direct aan. Aangezien ik zelf een liefhebber ben van een lichtgewicht, reactieve schoen wees ik de schoen in eerste instantie af.

Maar tijdens een hardloopevenement in het westen van het land viel het me op dat Hoka veel werd gedragen. Bovendien was het uiterlijk van de schoen aanzienlijk verbeterd. Later dat jaar kreeg ik van andere RunX ondernemers de vraag om Hoka op te nemen in het assortiment. Toen ging ik overstag!

Het minimale gewicht van de schoen verbaasde mij. Door zijn ietwat bulky uiterlijk oogt hij veel zwaarder dan dat hij daadwerkelijk is. Nu ik er anders naar keek zag ik opeens het fantastische ontwerp van deze schoen. De zool die van de buitenkant erg dik lijkt, is in werkelijk een soort badkuip waarbij je voet wegzakt in een zachte constructie. Deze constructie stabiliseert op wonderlijke manier je voet en dan met name je hielbeen. Normaal gesproken gaat ultieme demping niet samen met stabiliteit, maar Hoka lijkt met deze constructie die klus geklaard te hebben.

Zelf loop ik nu een paar weken met veel plezier op de Hoka Bondi. De schoen heeft een goede pasvorm. Tijdens het lopen heb ik door de demping het gevoel op kussentjes te lopen en wikkelt de schoen door de zogenaamde “Rocker” verrassend soepel af. Dit is een constructie in de zool die de afwikkeling makkelijker maakt. Tijdens de afzet voel ik dat de demping onder de voorvoet stugger is en meer veerkracht genereert, waardoor je als het ware wordt gelanceerd.

De schoen is zeker voor de lange duurlopen zeer comfortabel. Als ik op mijn hak land, voel ik een ongekende demping en als middenvoet-lander krijg ik door de rocker een mooie drive. Ik kan me goed voorstellen dat hardlopers met gewrichtsklachten baat hebben bij deze zeer comfortabele schoen. Het dempend vermogen vangt elke schok goed op en ook heb ik na een lange duurloop minder last van vermoeide spieren. Dat is misschien wel de reden dat de schoen ook in de ultrawereld populair is.

Mijn positieve ervaring maakt mij ook nieuwsgierig naar de andere modellen van Hoka. Ik hoor bijvoorbeeld goede verhalen over de ‘Speedgoat’, een trailschoen van Hoka. En ook de  ‘Clifton’, die  als neutrale schoen weer net iets reactiever is dan de Bondi, wordt goed ontvangen. Heb je wat meer stabiliteit nodig? Dan is de ‘Arahi’ of de ‘Gaviota’ mogelijk een goede keuze voor jou.

Heb je na het lezen van deze review de behoefte om deze schoen eens te ervaren? Kom dan langs in de winkel.

Ervaringen met de Hoka Bondi op een rij: 

Voordelen

 • Goede pasvorm
 • Ultieme demping
 • Groot loopcomfort
 • Zeer geschikt en comfortabel voor lange duurloop
 • Ongekend stabiel voor zo’n zachte schoen
 • Goede prijs

Nadelen

 • Door zachte demping minder geschikt voor tempowerk. (De Elevon of een ander model van Hoka is dan een betere optie)
 • Bulky uiterlijk, maar dat is een kwestie van smaak.

Specificaties:

 • Heel drop 4 mm
 • Zooldikte mannen 33 mm hiel en 29 mm voorvoet Dames 31 mm hiel en 27 mm voorvoet
 • Gewicht mannenschoen 309 gram
 • Gewicht damesschoen 243 gram

Leave a Reply

× RunX staat klaar voor al je vragen