Skip to main content

Hardlopen is in principe een individuele sport. Maar het is nog leuker om samen met een ander te lopen. Samen sporten zorgt onder andere vaak voor een nog hogere motivatie. Wat zijn meer voordelen van samen hardlopen? Je leest ze in deze blog. 

Niet meer alleen op pad, maar samen hardlopen

Alleen hardlopen klinkt ideaal: je bepaalt zelf wanneer je op pad gaat, waar je gaat lopen en hoe laat je begint. Toch heeft het samenlopen met een ander ook veel voordelen. RunX zet ze op een rij. 

Hoe kun je samen hardlopen? Je trekt wat vrienden of je partner aan de mouw, zoekt een loopgroep of wordt lid van een hardloopvereniging. Dan kan het samen hardlopen beginnen! 

• Meer motivatie

Wanneer je alleen hardloopt, verzin je sneller een smoes om niet te gaan. Het weer zit niet mee, je spieren doen pijn of het komt niet uit. Wanneer je samen gaat hardlopen met een maatje, spreek je specifieke tijden en dagen af. Daardoor heb je minder snel de neiging om af te zeggen, want je wilt de ander niet teleurstellen. Dus ook bij minder motivatie: hardloopkleding aan en op naar je hardloopafspraak. 

Bovendien zorgt het voor extra motivatie wanneer je samen of in een groep gaat lopen, omdat je dan graag je best doet om er het meeste uit te halen. Voor jezelf alleen hoef je je niet zo uit te slopen. Samen wordt het een sociale activiteit die leuk is, in plaats van een noodzakelijk iets om tegenaan te kijken, als je bijvoorbeeld net begint met hardlopen. Je doelen spoken niet de hele tijd door je hoofd tijdens het lopen; je helpt elkaar samen met plezier de training door en zo kun je er meer van genieten. 

• Nieuwe mensen leren kennen

Samen hardlopen is een perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen, die dezelfde hobby delen. Samen hardlopen verbetert het gevoel van saamhorigheid. Bovendien is het ook gewoon een stuk gezelliger dan alleen lopen, vinden veel mensen. De kilometers vliegen voorbij als je het lopen en kletsen combineert. 

• Efficiënt bezig

Afspreken met vrienden en sporten doe jij samen: zo deel je je tijd beter in. Het is niet meer nodig je agenda vol te plannen met sporten en afspraken: je combineert ze gewoon.  

• Hetzelfde tempo is niet nodig

Samen hardlopen met iemand van een ander niveau? De een loopt meters voorop, terwijl de ander er huffend en puffend achteraan loopt: het lijkt niet erg handig. Toch kun je zeker samen trainen als je een ander tempo hebt. Hoe je dat precies kunt doen? Daar komen we later in de blog op terug. 

• Het is veiliger

Zeker wanneer je in een meer afgelegen gebied gaat hardlopen is het samen veiliger. Mocht er onderweg iets gebeuren, heb je altijd iemand bij je in geval van nood. 

Wat als jullie niet op hetzelfde niveau zitten?

Ook als de een sneller is dan de ander, kun je prima samen hardlopen. Bepaal een tempo dat jullie allebei aankunnen. Ook kun je samen trainen terwijl je je eigen ding doet, bijvoorbeeld op een atletiekbaan. De warming-up en loopscholing doe je samen, daarna volg je je eigen training terwijl je elkaar tussendoor toch weer tegenkomt. Kies bijvoorbeeld een rondje uit, waarbij de ene loper rechtsom loopt en de ander linksom. Jullie komen elkaar tegen, waarna je omkeert en terugloopt naar het beginpunt. Er zijn allerlei vormen van trainingen samen voor hardlopers met een ander tempo. 

Zorg voor de beste hardloopmaterialen met het assortiment van RunX 

De basis voor fijn hardlopen is een goede uitrusting: de juiste hardloopschoenen zijn ontzettend belangrijk. Het team van RunX helpt je verder bij uitzoeken van hardloopschoenen en ander materiaal. Kom langs in een van onze RunX-winkels. 

Advies nodig voor de beste hardloopschoenen voor jou? De specialisten van Run-X staan voor je klaar

× RunX staat klaar voor al je vragen