Skip to main content

Dé hit van Saucony is er in een nieuwe versie, dit is de 17e Ride alweer. Wat kun je verwachten van deze allround trainingsschoen, en voor wie is dit model geschikt?

De Saucony Ride 17 is een uitstekende neutrale dagelijkse trainer die uitblinkt in veelzijdigheid. Versie 17 heeft een modernere loopervaring dan versie 16 dankzij de verbeterde PWRRUN+ tussenzool. Het materiaal heeft merkbaar meer energieteruggave, maar het is wel wat zwaarder. De Ride 17 weegt nu +/- 286 g, een aanzienlijke toename van +/- 30 g ten opzichte van de Ride 16. Hij heeft een extra stapelhoogte (dikte van de schokdempende tussenzool)  van 2 mm. De zool meet nu 37 mm in de hiel, 29 mm in de voorvoet.

Voor- en nadelen van de Ride 17 t.o.v. de Ride 16

Voordelen

Duurzame buitenzool 
Goede stabiliteit
Zachtere landing  

Nadelen

Iets zwaarder in gewicht

 

Voor welk type loper

De Saucony Ride 17 is, net als zijn voorgangers, een neutrale daily trainer. Hierdoor is hij geschikt voor lopers die voornamelijk neutraal lopen. Dit betekent dat je geen extra ondersteuning nodig hebt om overproneren tegen te gaan. Zowel voor beginnende als gevorderde lopers is de Ride 17 geschikt.

Waarom deze schoen kopen

Wie zou de Saucony Ride 17 wel moeten kopen? 

Als je de Saucony Triumph hebt geprobeerd en je vond hem te zacht en onstabiel, dan is de Ride 17 een prima alternatief.

Wie zou de Saucony Ride 17 niet moeten kopen?
Als je op zoek bent naar een lichtgewicht trainer voor vooral snelheidswerk, dan is de Ride 17 niet jouw schoen.

Technische details

In de Saucony-tussenzoolschuim-volgorde staat PWRRUN HG bovenaan, gevolgd door PWRRUN PB, PWRRUN+ en vervolgens PWRRUN. De Ride-serie heeft PWRRUN als belangrijkste tussenzoolschuim gebruikt voor de laatste vier versies, sinds de Ride 13. Het is logisch dat de Ride 17-tussenzool van dit jaar wordt geüpgraded naar PWRRUN+.

De tong is ergonomisch gevormd, maar Saucony heeft geen aantrek lus aan de tong toegevoegd.     De omsluiting van de hiel is goed zonder dat je een hardlooplus hoeft te gebruiken.

De nieuwe PWRRUN+ tussenzool is een grote stap vooruit ten opzichte van de vorige en zorgt voor een behoorlijke hoeveelheid energieteruggave.

De Ride 17 heeft nog steeds een dikke, uitneembare binnenzool van PWWRUN+. Dit zorgt voor nog meer demping en comfort direct onder je voeten.

Dikker en steviger slijtrubber beschermt het dempende materiaal op de buitenzool en er is meer rubber dan bij de Ride 16. PWRRUN+ is ook een duurzaam dempend materiaal, zodat je in het begin niet veel slijtage zult zien.  Omdat de buitenzool zo stevig is en meer volume heeft, maakt hij een klapperend geluid op straat. Dit vergt enige tijd om te wennen.

Ride 16

Ride 17

PWRRUN+ is beter bestand tegen het veelvuldig in elkaar drukken dan PWWRUN, dus je kunt verwachten dat de Ride 17 zijn demping langer behoudt dan al zijn voorgangers.

Testervaring Karel, looptrainer van Loopmeesters

Wat meteen opvalt aan de Ride 17 is dat hij gestroomlijnder is dan zijn voorganger. Gebleven is de flinke teensprong, het handelsmerk van Saucony. Verder is voor het bovenwerk gekozen voor elastisch materiaal. De kleur van onze testschoen is warm geel, in mijn ogen een subtiele toets om aan te geven dat dit een snelle schoen is.

Als ik de schoen aantrek voelt dat gelijk heel fijn. Door de elastische upper volgt het bovenwerk de contouren van je voet precies. Voor extra comfort is de tussenzool wat dikker dan gebruikelijk, dat voelt heerlijk. Mijn hiel wordt goed vastgezet in de hielkap. Bij de eerste stappen die ik zet moet ik denken aan de Triumph, het vlaggeschip van Saucony als het gaat om comfort en demping. Toch verschilt de Ride op een belangrijk punt van de Triumph: iets minder zacht en daardoor wat directer op de weg.

Met dit testpaar heb ik drie trainingen gedaan: een intervaltraining, een wat langere duurloop en een tempotraining. Voor alle drie de trainingen slaagt deze Ride met vlag en wimpel. Bij een interval is een snelle start en een direct gevoel belangrijk. Deze schoen is daarbij precies zacht genoeg om comfortabel te landen en hard genoeg om krachtig te kunnen afzetten. Tijdens de duurloop vallen de stabiliteit en fijne afwikkeling van deze schoenen op. 

En de temporun? Als je, zoals ik, een midvoetlander bent (voorvoet bij het echt snelle tempowerk) zul je merken dat tempo’s lopen op deze Ride heel goed voelt. De schoen is direct, snel en heel responsief in zowel de landing als de afzet. Je rolt zo heel gemakkelijk door van landing naar take-off zonder snelheid te verliezen. 

Deze schoen is dan ook vooral geschikt voor mensen die op de voor/middenvoet lopen. Conclusie: met deze 17e Ride heeft Saucony een heerlijke allrounder aan het assortiment toegevoegd. Ga ‘m snel proberen bij een RunX bij jou in de buurt.

× RunX staat klaar voor al je vragen