Skip to main content

Door Eddy Kiemel, hoofdcoach Team 4 Mijl.

Soms zie je een blogje of vlogje van mij langskomen als coach van Team 4 Mijl. Maar wat is dat eigenlijk: Team 4 Mijl?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn wij niet de organisatoren van de 4 Mijl. Daar zit wel een stukje verwarring: rondom de 4 Mijl in oktober krijgen wel de nodige vragen over de 4 Mijl. Waarom dan die naam als dat alleen maar tot verwarring leidt? De échte 4 Mijl ondersteunt ons. Als je het simpel wil zien: zij zijn onze hoofdsponsor. Vandaar de naamsverbintenis.

Nu de naam is opgehelderd, komen we bij wat we zijn. We zijn een stichting die (top)atletiek (of eigenlijk top-hardlopen) faciliteert. Kortom wij helpen atleten top te presteren. Soms is dat internationaal, soms nationaal en soms regionaal. Vergelijk ons maar met een (commercieel) schaatsteam, maar dan met niet betaalde sporters.

Wij richten ons op alle loopafstanden. Dus van de 100 meter tot aan de marathon, en alles daar tussenin. Een 100 meter sprinter en een marathonloper in één team combineren lijkt vreemd, maar blijkbaar werkt het. Op alle onderdelen doen we mee in de nationale top. En een mooi voorbeeld van hoe dat dan in de praktijk gaat zagen we afgelopen weekend. Tom Hendrikse (marathon) liep lange intervallen (3x2000mtr) en Suzanne Voorrips (800mtr) loopt steeds stukken van 600mtr mee. Zo maken ze elkaar sterker, terwijl ze elkaar op een wedstrijd nooit zullen treffen.

Bekende atleten die we hebben voortgebracht en over wie je de krant gelezen zou kunnen hebben zijn: Leonie van Vliet (sprint), Thijmen Kupers (800 meter), Tom Hendrikse (marathon) en Olfert Molenhuis (marathon). Dus een brede range topprestaties.Maar niet iedereen haalt dit niveau. De groep bestaat uit ruim 30 atleten, en niet iedereen wordt Nederlands kampioen. Al zouden we dat wel willen natuurlijk.

Een veelgestelde vraag is: wat moet ik presteren om bij het Team te komen? Het antwoord is een lastige. Wij selecteren niet op prestaties (het helpt wel). Wij selecteren op mogelijkheden.

Twee recente voorbeelden. Nik Lemmink en Jasmijn Sibma. Beide hadden nog nooit een wedstrijd gelopen voor ze bij het team kwamen. Nik begon in coronatijd begonnen met hardlopen, omdat voetballen niet meer doorging. Via via met ons in contact gekomen, een paar keer meegetraind en daarna opgenomen in het team “omdat wij iets in ‘m zagen”. Na anderhalf jaar werd hij al vierde op het NK korte cross. Jasmijn Sibma een zelfde soort verhaal. Zij loopt inmiddels 37 minuten op de 10 kilometer.

Jetske van Kampen, Nederlands Kampioen korte cross.

Maar meestal hebben de instromers wel al wedstrijden gelopen, meestal zijn ze rond de 20 jaar oud op het moment van instroom. Soms iets ouder. Vaak zijn er al tekenen van aanleg, maar soms ontwikkelen we dat. Waar we heel erg naar kijken is de ambitie, want het spreekt voor zich dat we wel top nastreven.  Want ook al ben je niet de beste van Nederland, iedereen is ons team groeit toch wel naar minimaal 6 trainingen in de week toe. Kortom een serieuze tijdsbesteding en dat vraagt wel de nodige drive. Eenmaal onderdeel van het team, doe je volledig mee. Hier maakt het niveau niet uit: we hebben immers allemaal dezelfde ambitie, namelijk beter worden. Ik noem dat ook wel “topsport met de menselijke maat”

En dus kun je ook mee op trainingskampen naar de betere oorden zoals Portugal, Kenia of Lanzarote. Bezoek je (inter)nationale wedstrijden, wordt je getest etc. Alles gericht op persoonlijke groei. Hiervoor staat een staf van vijf trainers en coaches tot hun beschikking en daarnaast ook nog de paramedische begeleiding. Kortom een serieus topsportprogramma.

Daarnaast doen we nog tal van andere dingen zoals talentscouting, talentontwikkeling etc. Het gaat te ver om hier alles uit de doeken te doen wat we allemaal nog meer doen omdat het dan een heel lang verhaal wordt.

De link met RunX Groningen behoeft denk ik nu geen uitleg meer. Wij zijn hardlopers, dat doe je op hardloopschoenen en daar is RunX Groningen voor. Wij zijn supertrots dat Alwin (eigenaar) ons al ruim 10 jaar ondersteunt met service, advies en materialen. Hij maakt daarmee mede een deel van ons succes mogelijk.

Wil je meer over ons weten, ga dan naar team4mijl.nl Denk je na het lezen van dit stukje “daar wil ik ook wel bij horen” schroom dan niet om contact op te nemen. Wie weet zien we in jou wel het volgende groeibriljantje!

× RunX staat klaar voor al je vragen