Skip to main content

Als je gaat hardlopen, is het belangrijk om goed te eten en te drinken. Met deze tips ben je goed voorbereid op je volgende training of wedstrijd!

Drink voldoende!

Tijdens het hardlopen verlies je veel vocht. Het is dan ook belangrijk om je vochtniveau op peil te houden. Drink voor, na en – bij lagere afstanden – ook tijdens je run genoeg. Wat ‘genoeg’ is, hangt af van hoe intensief je sport en van de omgevingstemperatuur. Gemiddeld kun je 0,7 tot 1 liter per uur aanhouden.

Wanneer eten?

Als je een training (of wedstrijd) op de planning hebt staan, is het belangrijk om ongeveer twee uur voordat je gaat lopen geen maaltijd meer te eten. Je lichaam verbruikt veel zuurstof en bloed bij het verteren van zo’n maaltijd. Tijdens het hardlopen hebben je spieren ook zuurstof en bloed nodig. Die twee processen komen dan met elkaar in de knoop waardoor je bijvoorbeeld maagklachten kunt krijgen. Hardlopen op een nuchtere maag is dan ook weer niet zo’n goed idee. Tot ongeveer een uur voordat je gaat lopen kun je nog een lichte maaltijd eten zoals een belegd broodje of een stuk fruit. 

Welke voedingsmiddelen? 

Naast de frequentie en timing van je voeding, is het ook goed om te weten welke voedingsmiddelen je nou niet en juist wel moet eten. Wij hebben een aantal producten voor je op een rijtje gezet die niet mogen ontbreken in jouw voedingspatroon!

Als je gaat hardlopen, is het van belang om gezonde producten tot je te nemen. Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen en energie nodig. Producten die goed passen in een gezond dieet zijn o.a.: amandelen, eieren, zoete aardappel, volkoren ontbijtgranen, sinaasappelen, gemengde groene sla, zwarte bonen uit blik, zalm, volkoren brood, diepvries roerbakgroenten, volkoren pasta, kip, gemengde (bevroren) bessen, pure chocolade, en yoghurt.

× RunX staat klaar voor al je vragen