Skip to main content

Onderzoek toont aan dat regelmatige (gematigde) inspanning goed is voor lichaam en geest, maar ook je weerstand een flinke boost kan geven. Hardlopen is bij uitstek geschikt voor een boost van je immuunsysteem, want je bent in beweging én in de frisse lucht!

Talloze wetenschappers zijn het erover eens: gemiddeld intensieve sporten hebben de meest positieve invloed op je immuunsysteem. Bij wandelen, fietsen en hardlopen komen de meeste stoffen en hormonen vrij die het immuunsysteem stimuleren. Belangrijk, want je immuunsysteem is je eerstelijns afweermechanisme voor gevaren van buitenaf. Je kunt zelf bouwen aan dit afweermechanisme door je weerstand te versterken.

Buiten spelen

“Ga jij maar eens lekker buiten spelen”, werd vroeger gezegd. Kinderen sturen we regelmatig naar buiten, omdat ze dan lekker kunnen bewegen. Waarom doen we dat ook niet voor onszelf? Regelmatig bewegen is namelijk een van de meest essentiële dingen die je kunt doen om je immuunsysteem te versterken. Let er wel op dat je niet te veel of te langdurig traint, dit kan namelijk weer je lichaam overbelasten en je immuunsysteem verminderen. Trainingen van 30 tot 60 minuten zijn het meest ideaal. Langer trainer kan wel, maar zorg er dan voor dat je jouw lichaam tijd geeft om te herstellen.

Wat je verder moet weten

Je immuunsysteem versterk je het best door regelmatig te bewegen. Maar let ook op de volgende dingen:

  • Houd je suikerinname in de gaten: te veel suiker is niet alleen slecht voor je gebit, maar het kan ook je immuunsysteem in gevaar brengen. Neem eens een stuk fruit als je zin hebt in zoet!
  • Zorg voor goede slaap: let niet alleen op voldoende uren slaap, maar ook dat je regelmatig slaapt. Probeer rond dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan. Je lijf is je dankbaar!
  • Drink genoeg water: je lichaam bestaat voor tweederde uit water, geen verrassing dus dat water belangrijk is voor een heleboel lichaamsfuncties. Water levert zuurstof aan je cellen en spoelt gifstoffen uit je lichaam. Win-win.
  • Neem tijd voor ontspanning: stresshormonen knoeien met ons immuunsysteem. Te veel stress zorgt ervoor dat je lichaam niet de benodigde beschermende cellen mobiliseert. Zorg voor voldoende ontspanning, bijvoorbeeld door een rondje te hardlopen!

Bezoek een van de RunX winkels voor een uitgebreid assortiment van hardloopschoenen, -kleding en advies op maat!

× RunX staat klaar voor al je vragen