Skip to main content

Hardlopen is een erg populaire sport. En dat is makkelijk te verklaren. Want op de vraag ‘waar is hardlopen goed voor?’ zijn talloze antwoorden te geven. RunX zet een paar effecten op een rij. 

Waar is hardlopen goed voor?

Sporten in het algemeen is erg goed voor je lichaam. Waarom je specifiek hardlopen wilt opnemen in je lifestyle? We vertellen je graag waar hardlopen allemaal goed voor is. 

• Alle fysieke voordelen

De fysieke voordelen wanneer je begint met hardlopen zijn oneindig. We noemen er een paar voor je op: 

  • Het is erg goed voor je afweersysteem/immuunsysteem.
  • Je bouwt er je conditie mee op: je traint je cardio-conditie en uithoudingsvermogen. 
  • Het is een goede manier om af te vallen. Er is bij hardlopen namelijk sprake van veel calorieverbranding. Combineer dit wel met een gezond eetpatroon, anders zal het afvallen niet snel gaan. 
  • Het is in het algemeen goed voor je gezondheid en verkleint de kans op ziektes zoals diabetes. 

• Hardlopen tegen stress

Wanneer je aan het hardlopen bent, maak je je hoofd leeg. Als je in de ochtend gaat hardlopen, is het verder ook niet gek als je met tal van nieuwe ideeën en oplossingen terugkomt, zo ben je een stuk productiever. Zoek je dus even een moment van afleiding van de dagelijkse drukte? Ga een rondje hardlopen en je merkt het effect direct. 

• Je voelt je goed door het hardlopen

Bij hardlopen bouw je iets op. Je verlegt telkens je grenzen om verder te komen en beter te worden. Het voelt dan ook erg goed als je je doel weer hebt bereikt. Bovendien komen bij het hardlopen endorfines (gelukshormonen) vrij in je hersenen waardoor je jezelf gelukkiger en energieker voelt. 

Door de effecten van hardlopen (zoals een betere conditie en strakker lichaam) voel je jezelf nog beter en zelfverzekerder. 

• Het is een eenvoudige manier van sporten

Je kunt overal en altijd hardlopen, dat maakt het een laagdrempelige sport. Je bent niet afhankelijk van anderen, het kost relatief weinig tijd en je hebt geen specifieke apparatuur nodig. Met een goed paar hardloopschoenen en de juiste kleding, kun jij zo beginnen met hardlopen. 

Je looptechniek is echter wel van belang. Ter voorkoming van blessures zijn naast de juiste hardloopschoenen een goede opbouw en looptechniek erg belangrijk. De specialisten van RunX geven je er graag advies over in een van onze winkels. 

Verder is het een leuke manier om de stad of omgeving te verkennen, bijvoorbeeld als je ergens net bent komen wonen. Maar ook op vakantie neem je je hardloopspullen mee om daar te lopen. Tenslotte kun je gaan wanneer jij wilt: in de ochtend, middag of avond. Je bepaalt het helemaal zelf. 

Let wel goed op: voor iedere hardloper is een andere hardloopschoen de perfecte match. RunX helpt je graag die perfecte match te vinden. Hulp nodig bij het aanmeten van de ideale hardloopschoenen? RunX staat voor je klaar.

Bovendien kies jij zelf op wat voor manier je aan hardlopen doet. Ga je af en toe een rondje door het bos voor je plezier? Of houd jij een strak schema aan met meerdere sessies per week? Het kan en mag allemaal: jij bepaalt zelf jouw manier van hardlopen.

Hardlopen kun je echt als lifestyle zien: je ontmoet dan ook leuke en sportieve mensen die dezelfde passie en hobby delen. Iedereen is in zijn hardloopkleding hetzelfde en accepteert elkaar. Hardlopen is daarom een goede manier om nieuwe contacten te leggen. 

• Je slaapt beter

Regelmatig een rondje hardlopen is goed voor je nachtrust. Als je in de ochtend gaat lopen, is je lichaam eerder helemaal wakker en weet je wanneer je weer rust nodig hebt. Uit onderzoek blijkt dat er bij regelmatig hardlopen in de ochtend significante verbeteringen te zien zijn in slaapkwaliteit, stemming in de ochtend en minder last van slaperigheid overdag. Doe ’s avonds na acht uur geen hele intensieve trainingen dat is minder goed je nachtrust.

Geen idee hoe je moet beginnen met hardlopen? De specialisten van RunX staan voor je klaar. Kom langs in de winkel en krijg advies over de beste hardloopschoenen, trainingsschema’s en blessurepreventie voor jou.  

× RunX staat klaar voor al je vragen