Skip to main content

30 jaar geleden bedacht Asics-ontwerper Toshikazu Kayano een anti-pronatieschoen voor hardlopers. Deze schoen is wereldwijd uitgegroeid tot een icoon, dé Asics Kayano. Met editie 30 zal dit niet anders worden. De zool is volledig herzien en heeft een vernieuwd anti-pronatiesysteem.

Het nieuwe 4D Guidance system biedt een vernieuwde stabiliteit die met je meebeweegt in verschillende dimensies. In plaats van de voet ‘vast’ zetten en daarmee ongewenst overproneren te voorkomen, beweegt het 4D Guidance system mee en geeft steun wanneer dit nodig is.

Wat is er nieuw?

Bij het openmaken van de schoenendoos zie je gelijk dat dit een totaal andere schoen is geworden. De zool is aanzienlijk hoger ten opzichte van het voorgaande model. Daarnaast is het bovenwerk flink aangepakt. 

Bij het aantrekken voelt de schoen comfortabel om de voet. Het bovenwerk sluit mooi aan en is licht rekbaar.

De zool is 4 mm dikker geworden en 5 mm breder geworden. Hierdoor krijg je meer dempend materiaal en is de schoen iets stabieler in de afwikkeling. 

Het bovenwerk is licht elastisch, de hielkap is extra stevig met meer polstering. De tong van de schoen is dunner dan voorheen. Hierdoor past de schoen goed om je voet.

Hoe loopt het?

De schoen is in directe vergelijking met de Kayano 29 aanzienlijk veranderd. De pasvorm is zowel bij model 29 als 30 goed. Het grootste verschil merk je tijdens het hardlopen. Waar de Kayano 29 ‘ouderwets’ vertrouwd voelt, voelt de Kayano 30 nieuw, soepel en innovatief. Het is wennen aan de zachte zool. Als je stil staat, heb je de indruk iets naar buiten geduwd te worden op de schoen. Tijdens het hardlopen merk je hier gelukkig niets van en loopt de schoen heerlijk soepel. De afrol is snel en de landing zacht en comfortabel, zonder het idee te hebben dat je wegzakt in de zool. Tijdens onze gebruikelijke Arion insoles-test zien we weinig verschil in stabiliteit en geeft de Kayano 30 een mooie afwikkeling. Wel lijkt de Kayano 29 een fractie sneller in grondcontact en cadans. Deze schoen is echter niet ontwikkeld om de snelste tijden mee te lopen, maar vooral voor comfort en stabiliteit. Daarin excelleert de Kayano 30 zoals verwacht.

Conclusie

Asics heeft weer een bijzondere schoen gemaakt. Elke keer weet weten ze innovaties door te voeren die echt het verschil maken. Wil je een extreem comfortabele anti-pronatie hardloopschoen, dan is de Kayano 30 zeker een schoen om te testen. Ben je op zoek naar veel comfort, maar loop je neutraal, dan is de Nimbus 25 een betere optie. (lees hier de review over de Nimbus 25).

Wil je een iets stijvere schoen van Asics? Kijk dan eens naar de GT-4000 of het kleinere broertje/zusje, de GT-2000.  

Specificaties ASICS GEL- Kayano 30 ASICS GEL-Kayano 29
Gewicht 263 gr (W/8), 303 gr (M/9) 272 gr (W/8), 297 gr (M/9)
Hoogteverschil 10 mm 10 mm
Drop (hiel/voorvoet) 39 mm/29 mm (W), 40 mm/30 mm (M) 24 mm/14 mm (W), 25 mm/15 mm (M)
Categorie Stabiliteit Stabiliteit
Gebruik Dagelijkse training Dagelijkse training

× RunX staat klaar voor al je vragen