Skip to main content

 

Brooks heeft al jaren het trouwe ‘werkpaard’ de Ghost in zijn gamma. De Brooks Ghost 16 wordt in juni 2024 geïntroduceerd en wij hebben ‘m alvast getest. Blijven ze op dezelfde vertrouwde voet doorgaan, of staat er een compleet nieuwe schoen klaar? 

 
 

Eerste indruk

De Brooks Ghost 16 is duidelijk veranderd. Dat zie je gelijk op het moment dat je de doos open doet. Het bovenwerk is moderner geworden, de tussenzool is aangepast, zowel qua vorm als qua materiaalkeuze en opvallend is de nieuwe slijtzool.  

Bij het aantrekken van de schoen is gelijk duidelijk dat het een typische Brooks schoen is. De pasvorm is comfortabel met een goede omsluiting van de voet. Er is extra ondersteuning in de voetboog en dat voel je goed. De tong is een fractie anders dan bij de oude Ghost. Hierdoor zit de schoen gelijk lekker en wil je niet steeds aan de tong trekken om de schoen goed passend te krijgen. De tussenzool voelt stevig als je erop gaat staan.  

En nu naar buiten…

De eerste meters op de Brooks Ghost 16 voelen gelijk vertrouwd. Het is duidelijk dat de Ghost 15 model heeft gestaan. De demping is stevig, maar comfortabel. Iets comfortabeler dan de Ghost 15. Dit komt doordat Brooks gebruik heeft gemaakt van het DNA LOFT v3. Deze demper werd eerder al gebruikt in de Brooks Glycerin en Glycerin GTS en is comfortabeler qua demping dan de DNA LOFT v2.  Wel lijkt de demper van de Ghost 16 iets harder dan die van eerder genoemden. 

Tijdens een testronde van 5km kom ik over verschillende typen ondergrond, voornamelijk asfalt, maar ook hier en daar klinkers. In beide gevallen is de demping meer dan voldoende. De schoen blijft soepel afrollen onder alle omstandigheden en geeft opvallend veel grip. Je voelt de zool echt ‘plakken’ aan de ondergrond. Waar de eerdere modellen van de Ghost nog wel eens een schuivend/glijdend gevoel gaven, is de nieuwe slijtzool echt gripvast en helpt mee aan de soepele afrol van de schoen. De schoen stuurt netjes rechtdoor. De voorgaande modellen van de Ghost hadden de neiging om sneller naar de grote teen te sturen, hierdoor kreeg je een krachtige afzet, maar gaf soms een onprettig gevoel qua afrol. Dit is met de Ghost 16 veranderd en dat voelt een stuk beter. 

De schoen loopt comfortabel actief op zowel mid – als voorvoet. Op de hak is de demper echt zacht en voelt de schoen luxe aan. De Ghost 16 rolt prima af bij een rustiger tempo. Als ik ga versnellen krijg ik ineens een heel andere feedback van de schoen. De Ghost komt als het ware tot leven (pun intended) en reageert ineens veel soepeler en vooral veel meer naar voren gedreven. De demper gaat beter werken en stuwt me echt voorwaarts. Een aparte, maar leuke ervaring. Hierdoor is de schoen wat ruimer inzetbaar, zowel als duurloopschoen als tempo- en intervalschoen. Als vergelijk loop ik op de Ghost Max. Dit is een schoen die aanzienlijk zachter is en comfortabel loopt op alle snelheden, zonder echt anders aan te voelen. De Ghost 16 geeft echt twee verschillende soorten gevoel wat de schoen breder inzetbaar maakt. 

Technische specificaties

  • Ghost 16 
  • DNA LOFT v3 (nitrogen – infused) 
  • 12mm heel-toe drop 
  • Neutraal 
  • 269 gram 
  • Gemiddelde demping (Brooks schaalverdeling) 
  • Geschikt voor: hardlopen, wandelen 

 

Conclusie

Als verstokte Brooks loper (Ghost 12,13,14, Max en Hyperion Tempo) kan ik wel stellen dat de nieuwe Ghost 16 een goede opvolger is. De schoen is flink aangepakt door Brooks.  Het vernieuwde bovenwerk, maar vooral de nieuwe tussen- en slijtzool vallen echt op. In positieve zin. De Ghost voelt comfortabel op rustige loopjes, maar helpt ook goed mee als het wat harder gaat. De nieuwe slijtzool is echt goed en geeft veel grip. Ben je op zoek naar een echte allrounder met zowel comfort als wat meer snelheid, dan is dit zeker een schoen om te proberen. Zoek je veel comfort en makkelijk afrollen, dan is de Ghost Max een interessante optie. Wil je maximaal comfort en geen compromis qua demping, dan is de Glycerin de beste optie. Wil je naast een duurloopschoen ook een echte tempo/ interval trainer, dan zouden de Launch of Hyperion een goede optie zijn. 

Advies voor de beste hardloopschoenen voor jou? De specialisten van Run-X staan voor je klaar

× RunX staat klaar voor al je vragen