Skip to main content

Is de innovatie van carbonplaten in hardloopschoenen een goede ontwikkeling of is het oneerlijke concurrentie? De discussie is afgelopen maanden uitgebreid gevoerd. Kijk bijvoorbeeld naar de reportage die NOS eind hierover maakte na de historische marathon van Kipchoge. De conclusie moet misschien wel zijn dat er geen producten zijn die wonderen leveren. De wonderen zijn vaak een bovenmenselijke prestatie. Maar vanuit het wonder dat geschiedde door een marathon onder de 2 uur te lopen, zijn we wel geconfronteerd met de details die de prestatie faciliteren. Waaronder de schoenen waarop Kipchoge snelde naar een tijd van 1.59.40. Schoenen met een carbonplaat erin.

Springveer in je hardloopschoen

Carbonvezelplaten duiken meer en meer op in hardloopschoenen. Het grote voordeel van carbon is dat het licht en stijf materiaal is. Het idee achter een carbonplaat is dat deze energie terug geeft: het faciliteert extra stimulans tijdens de pasafzet. Een soort springveer in je hardloopschoen. Maar dat betekent wel dat een loper de snelheid moet hebben om voldoende kracht te zetten, zodanig dat de plaat zijn werk kan doen. Overigens is de ontwikkeling van carbon in hardloopschoenen niet compleet nieuw. De wereldwijde atletiekbond World Athletics heeft inmiddels het gebruik van carbon schoenen toegestaan. Maar wel met een maximum van één carbonplaat per schoen. 

Innovatie helpt je vooruit

Iedereen die nu denkt met carbonschoenen ook direct wereldrecord te lopen, komt bedrogen uit. Maar dat neemt niet weg dan innovatie je vooruit helpt. Zowel letterlijk als figuurlijk. Voormalig meervoudig Nederlands indoorkampioen, nu recreatieve loper, Bas Eefting testte de Asics Metaracer en deelt zijn bevindingen.

De knaloranje schoenen van Asics geven Eefting dezelfde boost als een startnummer. Een rare flap papier dat je op je borst spelt tijdens een wedstrijd. “Je gaat er niet harder van lopen, zeker niet zelfs,” zegt Eefting. “Maar het moraal van een startnummer, namelijk dat je op het punt staat een wedstrijd te gaan lopen, zorgt wel voor dat je net een beetje meer kan. Net wat harder dan op de training. En dat is wat deze schoenen ook doen. Het is een boost voor je zelfvertrouwen. Maar tegelijk valt ook op dat de schoenen je vooruit drukken. Ze staan in een meer voorwaartse positie, de kant waarop je als loper wil.”

Snelheid nodig voor benodigde effect

Met de kennis dat snelheid nodig is om het effect van de schoen te vergroten, schiet Eefting uit de startblokken. “Na een kilometer krijg ik de eerste piep met tussentijd: lekker snel. De schoenen lopen heerlijk. Maar ik lig inmiddels al flink achter op het schema van het wereldrecord. Prachtige schoenen, maar wonderen bestaan niet. Na een paar kilometer krijg ik het zwaarder. Ook die realiteit blijft. De vermoeidheid komt, ondanks de technologie. De schoenen stellen vermoeidheid uit door de spier wat te ontlasten. Maar ik ben inmiddels tien kilometer onderweg in volle inspanning, en mijn benen beginnen te branden.”

Maar de Asics Metaracer blijven pushen in voorwaartse richting, vertelt Eefting. “Vooral het vertrouwen dat deze schoenen me ondersteunen helpt me het verval te beperken. Maar ik merk dat de inspanning desalniettemin flink is geweest, de dag erna doen mijn benen nog flink pijn. Een heerlijk gevoel om mee na te genieten na een zware training of wedstrijd.” 

Gemaakt voor snelheid

Tevreden rondt Eefting de eerste loop op zijn carbonschoenen af. “Ik kijk er al enorm naar uit om de schoenen in een wedstrijd te testen. Dat is de plek waar deze schoenen het beste tot hun recht moeten komen. Het zijn geen allround trainingsschoenen, maar gemaakt voor snelheid. Ze ondersteunen de topprestatie, maar hebben niet het comfort en demping voor een rustige loop. In combinatie met het flitsende oranje uiterlijk zijn het schoenen waar je vol vertrouwen het startvak mee in kunt lopen. Hopend op een wonder. Maar de basis voor het wonder ligt nog wel in je trainingen. En dan geven de schoenen je het laatste zetje vooruit. De schoenen staan op een mooie plek. Ik loop er langs als ik ga trainen. Zodat ik weet waar ik voor blijf trainen in een corona periode zonder veel wedstrijden. Tegen de tijd dat dit wel weer mag hebben de schoenen me al zoveel moraal gegeven dat ik wel een PR moet lopen. Het kan bijna niet anders.”

Toegankelijk voor iedereen

Carbon schoenen zijn een klein onderdeel van je loop. Maar ze zijn wel toegankelijk voor iedereen. En dus beschikbaar voor een kleine impuls op je volgende prestatie. Wil je ervaren wat een innovatieve schoen voor jou kan betekenen? Ga naar RunX Groningen en bepaal zelf wat een carbonschoen voor jou kan doen!

× RunX staat klaar voor al je vragen