Compressie

“Ik zie vaak hardlopers met van die lange kousen. Waar zijn die voor?”

Met bovenstaande vraag komen veel klanten de winkel binnen.

Compressiekousen een niet meer weg te denken fenomeen. Maar wat doen deze opvallende lange sokken nu eigenlijk?

Ondersteunen

De kousen hebben een ondersteunende werking en worden in de medische wereld al sinds mensenheugenis gedragen door mensen die problemen hebben met de doorbloeding van hun (onder)benen

Fysiologie

Ons bloed is het transportmiddel van ons lichaam. Het vervoert o.a. hormonen, voedingsstoffen, zuurstof of afvalstoffen. Het bloed wordt rondgepompt door ons hart naar iedere plek in ons lichaam. Het hart is een sterke pomp en heeft over het algemeen weinig moeite met het rondpompen van het bloed, maar de zwaartekracht kan het soms toch wel wat lastig maken. De benen zijn hierbij redelijk ver van de pomp verwijdert en daar schuilt een probleem. In de benen heeft ons lijf daarom een aanpassingen om de bloeddoorstroming te ondersteunen. Dit zijn de klepjes van onze aderen die ervoor zorgen dat het bloed niet terugzakt door de zwaartekracht. Soms werken deze niet helemaal goed meer en zien we spataderen ontstaan. Het bloed stroomt dan niet goed terug en dit kan tot allerlei problemen leiden. Afvalstoffen blijven dan langer achter in het been en kunnen niet goed worden afgevoerd. Dit kan tot allerlei problemen leiden en belemmert ook het herstel.

terug naar RUX Twente

Compressiekousen

Om de werking van het hart te ondersteunen en te zorgen voor een goede afvoer van de afvalstoffen worden compressiekousen gedragen. In het geval van spataderen doen ze zeker goed werk, maar ook bij gezonde benen hebben mensen baat bij deze ondersteuning. Hoewel er nog niet echt goede onderzoeken over de werking van compressiekousen zijn, horen wij wel heel positieve geluiden uit de praktijk. Mensen geven aan sneller te herstellen, kunnen meer training aan en de sokken lijken preventief te werken bij blessures. 

“Sinds ik de compressiesokken draag heb ik geen kuitklachten meer”

De kousen hebben ook een spier ondersteunende functie. De kous zit strak om je been en ondersteund /beschermt de kuitspier, die op zich zo’n 1,5 kg weegt, tegen het op en neer klappen. Hiermee wordt volgens Herzog spierschade voorkomen. 

Terug naar RunX Twente

Herzog

Wij verkopen compressiekleding en compressiekousen van Herzog. Van ouds uit een bedrijf dat medische steunkousen maakt en Herzog heeft een jarenlange reputatie op dat vlak. De kousen zijn zo opgebouwd dat er een aflopend drukverloop is. Bij de enkel is er bij een goed opgemeten kous een druk 30mm Hg die afloopt naar een druk van 23mm Hg net onder de knie.

Wij verkopen tubes en kousen. De tube heeft geen voet en dit maakt het dragen

In de winkel worden de kousen vakkundig opgemeten 

Terug naar Runx Twente

 

Blessures

Tijdens het herstel bij een blessure lijken de sokken ook goed te werken.  Wij zien goede resultaten bij scheenbeenklachten, kuit- en achillespeesklachten. De kous zorgt er in dat geval voor dat overtollig vocht verdwijnt, waardoor de stofwisseling van het aangedane gebied optimaliseert. Het genezingsproces lijkt hierdoor te versnellen.

Terug naar RunX Twente