Skip to main content

De finishlijn van jouw marathon avontuur komt steeds dichterbij. Maar voordat je die euforische eindstreep bereikt, zijn er nog enkele cruciale stappen te nemen om ervoor te zorgen dat je optimaal voorbereid bent.  

Het belang van sportvoeding als marathonvoorbereiding

Bij lange(re) afstanden is sportvoeding van onschatbare waarde om je tijdens het lopen je reserves aan te vullen en je prestaties te optimaliseren. Tevens zorgt sportvoeding voor een beter herstel. Het snel aanvullen van je koolhydraten tijdens training of wedstrijd zorgt ervoor dat je langer een bepaald tempo kunt volhouden en voorkomt uitputting. Onze deskundigen adviseren drie cruciale momenten om sportvoeding tot je te nemen: voor, tijdens en na het lopen.

  • Voor het hardlopen: Voed je lichaam met de juiste energie voor een intensieve training of lange duurloop. Kies voor energiedrank of een sportreep om voldoende koolhydraten binnen te krijgen zonder je maag te overbelasten. Ontdek ons assortiment energiedrank in poedervorm voor een optimale voorbereiding.
  • Tijdens het hardlopen: Houd je energie op peil tijdens het lopen door voldoende te drinken en je voorraad koolhydraten en electrolyten aan te vullen. Oefen met sportdrank en gels tijdens je trainingen om te ontdekken wat het beste bij je past en vermijd zo een ‘hongerklop’ tijdens je wedstrijd.
  • Na het hardlopen: Vergeet niet om binnen een half uur na je wedstrijd voldoende te drinken en je energievoorraad aan te vullen. Dit bevordert een snel herstel en een effectieve afvoer van afvalstoffen uit je spieren. 

Laatste voorbereidingen voor de grote dag

Na weken van toewijding en training is het tijd om je te richten op de laatste voorbereidingen voor de marathon. Nu de kilometers zijn opgevoerd, is het essentieel om de juiste balans te vinden tussen rust en voorbereiding. Onze experts adviseren:

  • Focus op heel blijven: Voorkom blessures en laat lichte pijntjes genezen door je trainingsschema nauwlettend te volgen of soms wat gas terug te nemen. Gun je lichaam voldoende rust en slaap een uurtje extra.
  • Anticipeer op de wedstrijddag: Bereid je voor op alle eventualiteiten, van weersomstandigheden tot hydratatie en voeding, en stel een gedetailleerde checklist op met alle benodigdheden voor een succesvolle race.

 

 

× RunX staat klaar voor al je vragen