Skip to main content

“In de laatste week valt er niet veel te winnen, wél te verliezen!” Aan het woord is Team 4 Mijl coach Eddy Kiemel, in reactie op de vraag wat je in de laatste week voor de 4 Mijl moet doen. “Het is zaak om niet te denken dat je nog trainingen kunt inhalen of dat je jezelf nog even moet testen om bijvoorbeeld zelfvertrouwen te tanken.”

Niek Blikslager, al jaren de snelste Groninger op de 4 Mijl (18.22 in 2019) vult aan: “Het is belangrijk om goed uitgerust te zijn voor de start. Ik train dan dus niet veel, maar ik doe vaak nog wel een snelle training in het begin van de week, als laatste prikkel.” Mentale focus speelt hierin ook een rol: “Ik probeer me alvast in te beelden hoe ik de wedstrijd wil lopen, en waar ik aan moet denken in de wedstrijd.”

Eddy Kiemel: “Dat is een belangrijk aspect van wat wij tapering noemen: het fysieke afbouwen naar het piekmoment. Dus uitgerust raken, en het mentale opbouwen naar de wedstrijd. Dus steeds meer focus op de wedstrijd.” Tom Hendrikse (18.43 in 2019), een andere toploper van Team 4 Mijl beaamt dat: “Mentaal zorg ik ervoor dat ik de race in gedachten al een paar keer heb gelopen. Voordeel is dat het een thuiswedstrijd is, met een parcours dat je goed kent. Daardoor kun je ook de echte beelden erbij visualiseren.”

Dus in de week in aanloop naar de wedstrijd geen nieuwe dingen, maar wat doe je op de wedstrijddag zelf?

Op de wedstrijddag zelf is mijn ritme veelal hetzelfde zegt Tom: “Vroeg op staan, rustig ontbijten, in de auto richting de racemeeting, racemeeting, startnummer op spelden en warming-up voor de wedstrijd.” Omdat het een thuiswedstrijd is die Tom meerdere keren heeft gelopen is een parcoursverkenning niet nodig. Niek vult aan: “Belangrijk is om op een wedstrijddag niet veel anders te doen dan normaal. Als je anders eet dan normaal heb je een grotere kans dat je er last van krijgt dan wanneer je eet zoals je gewend bent”.

Coach Kiemel knikt instemmend: “Dit geldt feitelijk voor de hele laatste week. Probeer geen nieuwe dingen uit”. “De hardloopschoenen die je draagt zijn ingelopen.” Een veel gemaakte fout volgens Kiemel is ook het dragen van nieuwe sokken. Zelfs in de top. “Nieuwe sokken lopen inderdaad lekker, totdat je blaren krijgt…” Zijn advies is om er minstens één keer mee te lopen en de sokken gewassen te hebben.

Kortom, houd in de laatste week alles bij het normale en vertrouw er op dat je het juiste hebt gedaan, dan heb volgens deze drie kenners de meeste kans dat je een goede prestatie neerzet.

Tom Hendrikse in 2019 onderweg naar een eindtijd van 18.43.

Team 4 Mijl is opgericht in 2003 en sinds 2007 in is één van de grootste hardloopevenementen in Nederland, de 4 Mijl van Groningen, hoofdsponsor geworden. Sinds 2009 zijn wij als RunX Groningen trotse sponsor van het snelste hardloopteam van Nederland!

× RunX staat klaar voor al je vragen