Skip to main content

Vandaag, 31 mei, introduceert Garmin twee nieuwe modellen. De Fenix 7 pro en Epix Pro (gen 2).

Ruim een jaar geleden introduceerde Garmin de Fenix 7 en Epix gen 2. Dit werd direct een groot succes met voor het eerst een Amoled display in een outdoor horloge (Epix gen 2), een ongekende batterijduur en een sterk verbeterde gps-nauwkeurigheid. Nu een jaar later komt Garmin met de vernieuwde versies van beide horloges.

Beide modellen zijn vooral intern flink aangepast ten opzichte van het voorgaande model.

Aan de buitenzijde is een kleine aanpassing gedaan, met grote voordelen. Er is een ledmodule toegevoegd aan de rand van het horloge. Dit is een heel handige functie, lees verderop daar mee over.

Fenix 7 Pro

De Fenix 7 pro komt in drie modellen. 7S, 7 en 7X. Deze modellen hebben allemaal een eigen maatvoering. De 7S heeft 42mm scherm, de 7 een 47mm scherm en de 7X een 51mm scherm. Alle modellen zijn alleen leverbaar in de Solar editie. Dit betekent dat de batterijduur nog meer verlengt kan worden ten aanzien van het voorgaande model. Alle modellen zijn voorzien van een ledmodule die verschillende functies kan dienen. De ledmodule is te gebruiken als zaklamp (met instelbare lichtsterkte) en nachtmodus (rode led). Daarnaast kan de ledmodule ook ingezet worden als

veiligheidsfunctie tijdens het hardlopen. Als de arm bewogen wordt zal in de voorzwaai de led wit oplichten, in de achterzwaai licht de led rood op. Daarnaast is er een vernieuwde hartslagsensor toegevoegd (Gen 5).

Softwarematig zijn er tal van nieuwe functies toegevoegd.

Epix Pro (gen 2)

Na het gigantische succes van de Epix (gen 2) in januari 2022 brengt Garmin nu de vernieuwde versie uit. De Epix Pro komt in drie maten 42mm, 47mm en 51mm. Waarbij de 42mm en 51mm nieuwe maten zijn. De meest opvallende vernieuwing is de ledmodule, die ook in de Fenix Pro 7 zit. De batterijduur is flink toegenomen tot maximaal 31 dagen in smartwatchmodus voor de 51mm versie. Daarnaast zijn er tal van nieuwe functies toegevoegd

Getest

We hebben van Garmin een Fenix 7X Pro 51mm en een Epix Pro (gen 2) 51mm te leen gekregen.

Bij het aanzetten van de beide modellen valt het verschil gelijk op. Het scherm van de Epix Pro (gen 2) is vele malen helderder dan de Fenix 7X Pro. Het verschil tussen het Amoled en MIP-scherm is goed zichtbaar. Het heldere scherm heeft als voordeel dat het onder alle omstandigheden goed afleesbaar is. Dit gaat slechts gedeeltelijk ten koste van de batterijduur. De batterijduur van de Fenix 7X Pro Solar (51mm) is maximaal 37 dagen (met dagelijks 3 uur direct zonlicht), terwijl de Epix Pro (gen 2) maximaal 31 dagen mee gaat. Dit zijn de meest ideale omstandigheden, in werkelijkheid zal de batterijduur van beide modellen wat korter zijn, vanwege functies die standaard aan staan.

Links: Fenix 7X Pro Rechts: Epix Pro (gen 2) Door direct zonlicht is het MIP-scherm extra goed leesbaar.
Links: Fenix 7X Pro Rechts: Epix Pro (gen 2)

Foto binnen genomen. Amoled (rechts) geeft helder scherm. MIP-scherm (links) toont mat.

Collega Joris van RunX Haarlem heeft de Epix Pro (gen 2) als testmodel. Als dagelijks horloge draagt hij een Forerunner 955 Solar. Hieronder lees je zijn bevindingen.

Ik kreeg de mogelijkheid om de de Garmin Epix Pro (gen 2) 51mm te testen. Bij het openen van het doosje valt gelijk op hoe groot het horloge is ten opzichte van mijn eigen Forerunner 955 Solar (47mm). Het scherm is heel helder een geeft daardoor een luxe indruk. De knoppen werken zoals ik gewend ben. Het touchscreen van de Epix Pro (gen 2) voelt iets ‘actiever’ aan in vergelijking met mijn Forerunner 955 Solar. Dit komt waarschijnlijk door het Saffierglas van de Epix Pro (gen 2). De forerunner 955 Solar is voorzien van Gorilla glass. De Epix Pro (gen 2) is aanzienlijk zwaarder dan de Forerunner 955 Solar. Dat is even wennen, maar al snel merk ik niet meer.

Het horloge dient natuurlijk getest te worden in de praktijk. Helaas was een hardloopsessie niet mogelijk, dus besloot ik de horloges te vergelijken tijdens een mountainbike rit. Met de Forerunner 955 Solar op het stuur en de Epix Pro (gen 2) om mijn pols kon ik beide goed vergelijken. Tijdens het fietsen is de Epix Pro (gen 2) goed leesbaar, zelfs tijdens hobbelige stukken op de route. Het scherm in kaartmodus is goed zichtbaar en ook de andere schermen zijn goed leesbaar. Doordat het Amoled altijd aan staat (soms op halve kracht) is het scherm goed leesbaar, ook onder een hoek. De Forerunner 955 Solar heeft een MIP-scherm. Dat is in lichte omstandigheden zeer goed leesbaar. Naarmate het zonlicht gedurende de avond langzaam verdwijnt wordt het scherm minder goed leesbaar en merk ik dat ik vaak het backlight even aan moet klikken om het goed te kunnen lezen. Iets wat met een Amoled scherm niet hoeft, dit is ten alle tijden goed leesbaar.

Links: Epix Pro (gen 2) Rechts: Forerunner 955 Solar

Na de rit vergelijk ik de data, die is (gelukkig) vrijwel gelijk. Beide horloges geven vrijwel dezelfde afstand als hartslagzones weer. Dit is extra knap van de Epix Pro (gen 2) aangezien ik die op mijn pols draag en de Forerunner 955 Solar meet via een borstband. Over het algemeen wordt een borstband als nauwkeuriger beschouwd. Dat is in dit geval dus niet van toepassing. De Gen 5 hartslagsensor is dus echt heel goed.

Conclusie

Het is dat mijn eigen Forerunner 955 Solar nog geen jaar oud is, anders had ik absoluut een Epix Pro (gen 2) overwogen als nieuw horloge. De nieuwe Epix Pro heeft alle functies die kan waarderen aan de Forerunner 955 Solar, maar dan met een enorm helder Amoled-scherm en een mooi stevige bezel (bovenring van het horloge). Wel zou ik voor de 47 mm kiezen, aangezien de 51mm echt te groot is voor mijn pols.

Links: Forerunner 955 Solar Rechts: Epix Pro (gen 2)

Door direct zonlicht werkt het MIP-scherm (links) erg goed. Amoled is standaard (licht en donkere omstandigheden) goed afleesbaar.

Collega Dennis heeft de Fenix 7X Pro Sapphire Solar edition als testmodel.

De Fenix 7X pro Sapphire Solar (vanaf Hier Fenix genoemd), heb ik wel tijdens een hardloopsessie kunnen testen. Om mijn andere pols had ik de Forerunner 265.

Direct valt natuurlijk het verschil in grootte op. De Fenix is groot, robuust en aanwezig, zeker om mijn redelijk dunne pols. Ook het gewichtsverschil is natuurlijk overduidelijk, maar na een uur dragen viel me de grootte en het gewicht me niet meer op en ik ervaar het als robuust, solide, comfortabel en luxueus.

De Fenix heeft in tegenstelling tot de Forerunner 265 geen Amoled scherm, wat even wennen is. Het beeldscherm is echter erg goed leesbaar in eigenlijk alle weersomstandigheden. Wanneer het begint te schemeren kan het backlight nodig zijn om de zichtbaarheid te verhogen. In fel zonlicht is het MIP-scherm kraakhelder en scherp.

Het grote scherm is uitermate geschikt voor de kaartfunctie en tijdens het hardlopen is er veel data goed leesbaar af te lezen.

Uiteraard heeft de Fenix t.o.v. de 265 een aantal functies meer. Het kompas, Zonnestanden, zonintensiteit, heuvelscore, uithoudingsvermogen score zijn er een aantal van. Ook zijn er (veel!) meer sportprofielen om uit te kiezen.

Na de hardloopsessie vergelijk ik de data, waarbij afstand, hartslag, en snelheid keurig met elkaar overeenkomen. Ik zag een klein verschil in hartslagzones, maar daar is op basis van een hardloopsessie nog geen conclusie aan te verbinden.

Conclusie: Het is lastig om de twee horloges te vergelijken aangezien de horloges in een compleet ander segment vallen. De Fenix is een luxueus sporthorloge van de bovencategorie. De uitstraling is robuust; het voelt alsof je iets om je pols hebt. De software is enorm uitgebreid en voor mensen dit van data houden, is dit een heerlijk horloge. Door de grote hoeveelheid aan sportprofielen, de kaartfuncties, het kompas, etc maakt dit een perfect horloge voor serieuze sporters met een actieve levensstijl.

× RunX staat klaar voor al je vragen