Skip to main content

Hardlopen: overal mooi, maar op bepaalde plekken prachtig.

Een voordeel van hardlopen is dat je het vrijwel altijd en overal kunt doen. Nu zijn er mensen die bij voorkeur hun vaste rondje om de kerk doen, maar over het algemeen is een natuurlijke omgeving zoals bos, park en heide toch wel favoriet. Hieronder kun je een aantal soorten omgevingen vinden met hun voors en tegens, en er staan een aantal favoriete hardloop- en wandelplekjes bij van de medewerkers van RunX.

Hardlopen op zachte en afwisselende ondergrond

Ook voor je bewegingsapparaat heeft lopen op een zachtere en ongelijke ondergrond een gunstig effect. Het wordt continu gedwongen om reactief te lopen. Hiervoor hoef je niet speciaal naar het bos; onverharde paden door cultuurlandschap of grindpaden zijn ook prima zolang het geen knollenveld of mul zand is.

In vergelijking met een vlakke en verharde ondergrond, moet je zenuwstelsel veel harder aan de slag om reactief te blijven lopen. Hier zit ook een specifiek trainingseffect aan vast. Loop je hier in eerste instantie te lang, te hard of met je hoofd nog bij je werk dan is er een groter risico op verzwikkingen, valpartijen of overbelasting. Je moet je kop er dus bij houden en dat is nou juist waarom je tijdens een trailrun al snel in een fijne flow kunt komen.

Groene omgeving, afweersysteem en ontspanning

Ons lichaam is volledig ingericht om te bewegen in een groene omgeving. Niet vreemd dat we ons over het algemeen ook erg op ons gemak voelen als we ons omringen door groen. Als je kijkt naar de effecten op het lichaam dan is aangetoond dat het afweersysteem reageert op die groene omgeving en beter gaat functioneren en dat het stress- en ontspanningssysteem beter in balans komt. Voor deze effecten is het al genoeg om gewoon een wandeling te maken in een bos- of parkachtige omgeving!

Luchtkwaliteit en luchttemperatuur

In het noorden zitten we nog relatief goed, maar in de rest van Nederland zijn er regio’s en steden waar de luchtkwaliteit matig is. Hardlopen in vervuilde lucht kan klachten veroorzaken en is ook op lange termijn niet gezond. Is er een verhoogde kans op smog in de lucht, hou dan de nieuwsberichten in de gaten en ga slim om met het moment dat je gaat hardlopen. Als je kijkt naar de hoeveelheid roet en het kleinste fijnstof, dat is het beter om tijdens het hardlopen de snelwegen en stadscentra te mijden en het platteland of het bos op te zoeken. Is het erg warm, dan is het op het platteland al vaak iets minder heet. In het bos scheelt het al helemaal een paar graden.

RunX hardlopers en hun favoriete hardlooplocaties

Edward loopt vanuit Harkstede graag een rondje door ’t Roegwold.

De ondergrond is afwisselend: zand, gras, asfalt. Onderweg staat er nog wel eens een hooglander op het pad en de vogelkijkhut is een mooie plek voor een pauze.

Nienke loopt in de stad graag door het Noorderplantsoen, langs het Van Starkenborghkanaal en langs het Reitdiep.

Een erg fijn rondje omdat je veel langs het water loopt en het niet al te druk is maar toch nog wel een aantal medehardlopers tegen komt. Langs het water tussen Dorkwerd en het Noorderplantsoen kun je naast het fietspad ook kiezen voor een klein stukje off-road, wat erg leuk is voor de afwisseling.

Emiel zijn favoriete rondje loopt door de Onlanden.

Via het Stadspark loop ik de stad uit. Daarna kan je tot aan Paterswolde onverhard langs het Eelderdiepje lopen. Via de Uitkijktoren in de Onlanden weer terug omhoog. Je loopt heerlijk tussen de koetjes, vogels en zeehonden. Zeker ’s ochtends vroeg is het heerlijk om tussen alle vogelgeluiden te lopen!

Als Henk-Jan (Boemerang) vanuit het zuiden weer richting Groningen gaat parkeert hij nog wel eens achter de Van der Valk bij afrit Spier.

Van daaruit kun je direct het Dwingelderveld op. Even kort de rode paaltjes route of wat langer de ‘Serengeti van Drenthe’ rond. Elk moment van het jaar, weer of geen weer, het is supermooi daar.

× RunX staat klaar voor al je vragen