Skip to main content

Warm, droog en comfortabel hardlopen. Is dat niet wat elke hardloper wil? Het leveren van een fysieke prestatie vraagt al genoeg energie, je wil je niet ook nog druk maken over je kleding. Het drie-lagen kledingsysteem zorgt ervoor dat je jezelf optimaal kunt beschermen tegen wisselende omstandigheden. De basis? Sportondergoed!

Slecht weer bestaat niet
Kleding moet je helpen bij je sportprestatie: afkoelen door transpiratie, isolatie tegen de kou en bescherming tegen regen en wind. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Het drie-lagen kledingsysteem werkt als volgt:

  • Basislaag: houdt de huid vrij van vocht
  • Middenlaag: isoleert
  • Beschermende laag: houdt wind en regen tegen

Sportondergoed
De huid vrijhouden van vocht is wat sportondergoed doet. Deze eerste laag is belangrijk; als dit niet goed functioneert heeft het ook invloed op de rest van je sportoutfit. De basislaag draag je direct op je huid en is belangrijk voor het opnemen en afvoeren van transpiratievocht. Daarnaast zorgt de basislaag ook voor regulering van je lichaamswarmte. Om de lichaamstemperatuur te reguleren heeft het menselijk lichaam het vermogen om te zweten. Om ervoor te zorgen dat je vochtopname, vochttransport en warmteregulering optimaal is adviseren we sportondergoed als basislaag.

Materiaal van basislaag
Veelgebruikte materialen en vezels in sportondergoed zijn polyester en polypropyleen. Dit zijn functionele vezels die weinig of geen vocht vasthouden en zorgen voor een goede afvoer van transpiratievocht. Dit in tegenstelling tot katoen, wat weliswaar goed vocht opneemt maar het vocht niet goed afvoert. Katoen werkt als een spons het neemt veel vocht op en gaat pas vocht afvoeren als de vezel volledig verzadigd is. Gevolg is dat kleding zwaar wordt en dat je grote kans hebt op afkoeling. Daarnaast is er geen, of slechts een gebrekkig, vochttransport naar de kledinglagen die je er overheen draagt. De beste werking krijg je als je sportondergoed zoveel mogelijk aansluitend op de huid draagt. Dus de maat en pasvorm zijn van essentieel belang. Het moet functioneel zijn en het moet comfortabel zitten. We raden dan ook ten zeerste aan om ondergoed te passen en af te stemmen op jouw lichaam.

Kies de juiste kleding
Om het juiste sportondergoed te kiezen, zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

  1. Waar loop je? Beschut tussen de gebouwen in de stad of in de polder of op het strand?
  2. Ben je tijdens je training continu in beweging of sta je ook stil voor oefeningen? 
  3. Heb je het snel warm, transpireer je snel en veel? Of ben je een koukleum en heb je baat bij ondergoed dat je warm houdt?
  4. Gebruik je sportondergoed alleen voor het hardlopen of doe je ook aan andere sporten, zoals fietsen, schaatsen, wandelen, voetbal of andere veldsporten?

Stem de lagen op elkaar af
Belangrijk is dat je jouw kledinglagen op elkaar afstemt. De basislaag is dus sportondergoed. Daaroverheen draag je, afhankelijk van de weersomstandigheden en het type training of wedstrijd, een tweede functionele laag gericht op verder vochttransport en/of bescherming. Bescherming voor het bovenlichaam is veelal een jack, vest of bodywarmer met eigenschappen als winddicht, waterafstotend en ademend. Zijn de omstandigheden extremer? Kies dan voor een waterdicht en ademend jack.

Vragen over het kledingsysteem of benieuwd hoe jij jouw kleding kunt optimaliseren? Kom naar de dichtstbijzijnde RunX winkel en vraag onze medewerkers om advies.

 

 

 

 

 

 

 

× RunX staat klaar voor al je vragen