Skip to main content

Door Eddy Kiemel, hoofdcoach Team 4 Mijl.

De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter, de temperatuur begint te dalen. Kortom: de winter staat weer voor de deur. Hardlopen op een mooie zomeravond is heerlijk, maar hardlopen in gure omstandigheden kan minstens zo’n bevredigend gevoel geven. Een soort oergevoel, het overwinnen van de elementen.

Het is echter wel belangrijk dat je dit goed voorbereid doet en dat je niet wordt overvallen door deze zelfde elementen. In deze blog daarom een aantal zaken waaraan je in deze periode moet denken.

De winterperiode leent zich het beste voor verbetering van je duurvermogen. Dus iets rustigere, maar wel langere, trainingen. De spieren zijn immers iets kouder en functioneren (daardoor) iets minder goed. Als je dan je duurbasis wat verbreedt kun je in het voorjaar de wat snellere trainingen oppakken en zul je zien dat deze beter zullen gaan. Dit ondanks dat je er misschien niet teveel tijd aan hebt besteedt. Uitdaging: als je veel duurwerk hebt gedaan en je normaal bijvoorbeeld 10 kilometer wedstrijden loopt; doe eens een halve marathon!

Als je meer duurwerk gaat doen zal dat waarschijnlijk vooral ’s avonds op de weg gebeuren omdat je in een donker bos niet meer kunt hardlopen. Zorg daarom dat je goed zichtbaar bent! VEILIGHEID is alles. Zorg voor lampjes en/of een goed veiligheidshesje. Als je gewend was om redelijk veel off-road te lopen en je nu meer op de weg gaat lopen zorg er dan voor dat je schoeisel daar op is aangepast. De weg veert namelijk minder mee dan onverharde ondergrond. Goede demping is hierbij dus van groot belang, en helpt blessures te voorkomen! Waar je ook even op moet letten is dat als je in het weekend toch in het bos gaat lopen en de ondergrond bevroren is dat deze ongelijk kan zijn. Auto’s kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid, maar een oneffen ondergrond kan dat ook zijn. Een enkelverzwikking (mogelijk met gevolgen voor knie en rug liggen) op de loer. Dus bij twijfel een andere route kiezen. Je eigen gezondheid is immers het meest belangrijk.

Tot slot de kleding. Zorg voor meerdere lagen. Een goede ‘baselayer’ is in de winter cruciaal. Want ondanks de temperatuur ga je wel zweten en dit moet goed worden afgevoerd, zodat je zelf op de juiste temperatuur blijft en je dus niet teveel afkoelt (zodat je niet ziek wordt). Een katoenen hemd is hierbij niet de beste oplossing… Daarnaast zijn goede hardloophandschoenen en een goede hardloopmuts van belang (je verliest veel warmte via je hoofd!). Wil je hierbij zeker van je zaak zijn, laat je dan goed informeren over wat het beste bij jouw sportbeoefening past.

Als je al deze maatregelen neemt, dan zul je zien dat hardlopen op een mooie winterdag, met blauwe lucht, een zonnetje en rijp op de bomen net zo gaaf is als een zomeravondtraining.

Veel plezier daarbij!

× RunX staat klaar voor al je vragen