Skip to main content

Door: Eddy Kiemel (Hoofdcoach Team 4 mijl).

De vakantie staat weer voor de deur. Voor velen van ons betekent dit ook daadwerkelijk vertrekken naar andere oorden. Dit biedt ook voor ons hardlopers allemaal nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen. Vergeet bij het inpakken van je koffer dus je hardloopschoenen niet!

Hardlopen in een nieuwe omgeving kan bijzonder inspirerend zijn. Hoe leuk is het om bij het ochtendgloren een rustige duurloop door een ontwakende stad te doen, een lange duurloop langs het strand bij ondergaande zon of een eenzame tocht door onbekende landerijen op zoek naar mooie plekjes waar je normaal niet komt. Daarvoor is hardlopen het leukste dat er is.

Als je hierbij wat avontuur zoekt zou je je telefoon en GPS-horloge eens thuis kunnen laten en al dolend de wijde wereld in trekken en kijken waar je uitkomt. Zoek je een wat veiliger uitkomst dan zou ik deze apparaten zeker wel mee nemen. Ik geeft toe: de ‘navigate to home/start’ functie is best wel handig. Zo ben je in ieder geval terug voor ontbijt (als je ‘s ochtends ging lopen). Kortom, je voorbereiding doet er wel toe.

Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je in een andere omgeving gaat hardlopen. Bijvoorbeeld kleding. Misschien ga je naar het zuiden. Dan is het raadzaam om een ‘cool-shirt’ mee te nemen, dit zorgt voor meer verkoeling dan zonder shirt hardlopen. Insmeren met zonnebrand is natuurlijk ook een ‘no-brainer’. Ga je naar meer noordelijker oorden dan is het verstandig om goed over laagjes na te denken. De temperatuur wil daar nog wel eens wisselen, vooral met het verschijnen en verdwijnen van de zon. Dan is het handig als je snel iets kunt uit- of aantrekken. Hiervoor zijn allerlei mooie kledingstukken beschikbaar. Laten we ook de pet niet vergeten als de zon schijnt. De hele dag hoofdpijn na een loopje is niet zo fijn.

Je vochthuishouding is ook zeker iets om aandacht aan te besteden. Als de temperatuur hoger is dan in Nederland zul je meer vocht moeten innemen. Loop je niet heel erg lang, bijvoorbeeld 45 minuten, dan kun je dit prima van te voren doen. Drink ongeveer 750ml vlak voor vertrek en je bent normaal gesproken oké. Loop je langer, dan is het verstandig om drinken mee te nemen. Ook hiervoor heb je allerlei handige hulpmiddelen (de zogenaamde ‘Camelbak’, bidongordels etc.).

Het mooiste van een nieuwe omgeving is vaak het nieuwe landschap, dit biedt allerlei kansen op nieuwe trainingsvormen. Dit kan zeer inspirerend zijn, maar er zijn ook een paar risico’s. Als je te enthousiast wordt zou je zomaar geblesseerd kunnen raken. Houd daarom het volgende in je achterhoofd, dan kom je ongetwijfeld veel fitter terug dan dat je heen ging.

  1. Ga niet opeens veel meer hardlopen, omdat je de tijd hebt. Maximaal 25% meer is een mooie vuistregel. ‘t Is niet overigens alleen het volume waarvan je geblesseerd kunt raken. Het landschap is meestal niet zo mooi vlak als in Noord-Nederland…
  2. Ren niet tegen elke berg, heuvel of duin op die je ziet. In Noord-Nederland is het doorgaans nogal vlak, dus een parcours met veel hoogteverschil ben je vast niet gewend. Ga je opeens veel op en neer lopen dan heb je een grote kans op (achillespees) blessures…
  3. Ga niet opeens alles op volledig andere ondergrond doen. Trailrunning in de bergen is geweldig leuk, maar als je vlakke asfaltwegen gewend bent wel een risicootje. Hetzelfde geldt voor het strand, zand is niet zo stabiel als asfalt. Dit betekent niet dat je het niet moet doen, juist wel! Maar bijvoorbeeld niet 2 dagen achter elkaar, omdat je enkels dan nog moe zijn. Voldoende afwisseling in, en rust tussen het lopen op, de verschillende ondergronden is de regel.

Met dit in het achterhoofd hoop ik dat je mooie loopavonturen zult meemaken en dat je fit en geïnspireerd terugkomt. Dat dit maar een mooi start van je voorbereiding op de 4 Mijl van Groningen mag zijn.

Veel vakantieloopplezier,

Eddy Kiemel
Hoofdcoach Team 4 Mijl

× RunX staat klaar voor al je vragen