Skip to main content

Wanneer je als hardloper geblesseerd of laag belastbaar bent en toch wil blijven trainen kun je op de racefiets stappen, het zwembad induiken of in de sportschool gaan zweten op een cross- of hometrainer. Maar wat als je geen waterrat bent, geen zin hebt in vierkante fietsbenen, een alternatieve training wil doen die meer op hardlopen lijkt en waarbij je toch een frisse neus kunt halen? RunX Groningen biedt een perfect alternatief: de ElliptiGo.

Wat is de ElliptiGo?
De ElliptiGo is een soort kruising tussen een crosstrainer en een fiets: je staat rechtop, je gebruikt alleen je benen en hebt je handen aan het in hoogte verstelbare stuur. Het apparaat biedt de mogelijkheid om je alternatieve trainingen toch buiten te doen. De beweging die je maakt komt meer overeen met hardlopen dan wanneer je op de fiets zou stappen en er is geen sprake van schokbelasting. De ElliptiGo beschikt over versnellingen, waardoor je kan spelen met de weerstand en je training zo zwaar kan maken als dat je zelf wil.

Revalidatietrainer over de ElliptiGo
Wanneer atleten bij Team 4 Mijl geblesseerd zijn krijgen ze begeleiding van revalidatietrainer Machteld Mulder. Ook zij zet geregeld een training op de ElliptiGo bij geblesseerde atleten op het programma. Wat zijn haar ervaringen? “Ik probeer naast het bereiken van een goed trainingseffect ook om het de atleten zo leuk mogelijk te maken wanneer zij geblesseerd zijn”, geeft Machteld aan. “Voor veel atleten geeft het buiten sporten toch veel voldoening. Dan denk je al snel aan de racefiets, maar de ElliptiGo heeft toch mijn voorkeur, omdat de beweging hierbij meer op het hardlopen lijkt.”

Hoe ervaren atleten de ElliptiGo?
Inmiddels hebben diverse atleten van Team 4 Mijl ritjes gemaakt op de ElliptiGo van RunX Groningen. Evelien Kuiper heeft een lang revalidatieproces achter de rug en is ook enthousiast: “Mijn ervaringen zijn super! Heerlijk om toch een beetje een hardloopgevoel te krijgen als hardlopen zelf niet kan. En is het is kicken om te racen op de ElliptiGo: omdat je wat hoger staat voelt het alsof je vliegt!”. Nick Marsman vertelt ook het een leuke en efficiënte manier van trainen te vinden: “Je kunt met weinig moeite een hoge hartslag halen en hoge snelheden behalen”. Ellen Jansen vult aan: “Je kan inderdaad hartstikke hard zonder dat je helemaal kapot gaat. Het herstel is veel korter dan met een hardlooptraining.” Uit de hoge snelheden die bereikt worden op de ElliptiGo blijkt wel dat gebruik van een helm wordt aanbevolen tijdens intervaltrainingen. Zo heeft Ellen al eens een snelheid van 35 kilometer per uur bereikt en geeft ook Nick Marsman aan gemakkelijk snelheden van boven de 30 kilometer per uur te bereiken. Echter ligt de gemiddelde snelheid tijdens een tochtje op de ElliptiGo eerder rond de 20 kilometer per uur.

Een populaire route onder de atleten is een grote ronde door het natuurgebied van de Onlanden. “Vanaf RunX ben je hier zo en het is er heerlijk uitwaaien” vertelt Elisa de Jong. “Het gebied leent zich goed voor intervaltrainingen op de ElliptiGo, omdat het er open is, de wegen zijn breed en het is er rustig. Tijdens intervaltrainingen kan ik behoorlijk stuk gaan, ik bereik al snel hartslagen tussen de 170-185 bpm. Dat komt overeen met mijn hardloopzones 3-4.”

Vraag bij RunX Groningen naar de mogelijkheden voor gebruik van de ElliptiGo.

Bron: www.team4mijl.nl

× RunX staat klaar voor al je vragen