Skip to main content

Als hardloper is het momenteel bijna onmogelijk om aan de processierups te ontkomen. Negen van de tien eiken zijn een woonkamer voor deze rups. Op het eerste gezicht zijn het mooie beestjes met een prachtige kleur, maar voor ons hardlopers zijn ze een ramp.

Elke rups is namelijk voorzien van miljoenen brandhaartjes die bij aanraking erg vervelende bijwerkingen kunnen geven. Eerst krijg je kleine rode bultjes die vreselijk kunnen jeuken. Wrijven maakt deze irritatie alleen maar heftiger. De haartjes zijn voorzien van een soort weerhaakjes die sterke houvast bieden, waardoor de irritatie nog langer aanblijft. In het ergste geval kunnen ze zelfs je luchtwegen blokkeren of blindheid veroorzaken. Zoek dus altijd een dokter op wanneer je in ernstige mate in aanraking bent geweest met de haartjes van de rups.

Hieronder geven we een aantal tips die je kunnen helpen om de erfenis van deze rups een beetje dragelijker te maken.

  1. Water en de rest komt later

Spoel de aangedane plekken dan zo snel mogelijk af met water. Vergeet ook je ogen niet!

  • Lekker blijven plakken

Gebruik tape of plakband om de rupsenhaartjes van je arm te krijgen. Let op: de kans bestaat dat je je eigen haartjes ook gedeeltelijk verliest..

  • Grote wasjes, kleine wasjes

Zorg dat de kleding die je hebt gedragen goed gewassen wordt. Zo voorkom je dat je nogmaals in aanraking komt met de haartjes.

  • Niet krabben

Hoewel het erg verleidelijk is: probeer niet te krabben. Krabben of wrijven zorgt mogelijk voor verspreiding van de haartjes en dat is precies wat je niét wilt.

  • Icepower

Gebruik icepower. Dit werkt niet alleen bij sportblessures, maar doet ook erg goed werk bij insectenbeten. Het heeft een koelend effect en de MSM heeft een verdovende werking. Dit middel ervaar ik dan ook als een weldaad voor mijn jeukende onderarmen veroorzaakt door deze feestvierende rups.

  • Doktersbezoek

Ben je in contact geweest met de rups en krijg je hierdoor geïrriteerde ogen of luchtwegen? Bezoek dan een dokter. Als je haartjes in je ogen hebt gekregen moet je altijd een dokter bezoeken.

  • Voorkomen is beter dan genezen

Zorg voor kleding die je huid helemaal bedekt. Het is misschien een open deur, maar voorkomen is beter dan genezen.

Leave a Reply

× RunX staat klaar voor al je vragen