Skip to main content

De koude dagen komen er weer aan: voor hardlopers betekent dat lopen in de kou. RunX geeft tips hoe jij hardlopen in de winter en in de herfst het beste aanpakt.

Waarom hardlopen in de winter en herfst?

In het voorjaar en de zomer is hardlopen een perfecte activiteit om van het lekkere weer te genieten. In de herfst en winter, wanneer de temperatuur flink zakt en het pijpenstelen kan regenen, kan het moeilijker zijn de hardloopschoenen uit de kast te halen. Toch is hardlopen in de winter en herfst erg goed voor je. Zo is het goed voor je immuunsysteem, het versterkt namelijk je weerstand. Bovendien zorgt regelmatig sporten voor minder stress, wat ook bijdraagt aan je immuunsysteem. 

Bij kouder weer is een goede warming-up belangrijk. Zorg ervoor dat je de training rustig start en er een goede doorbloeding is van spieren, pezen, aanhechtingen. Neem zeker bij snelle trainingen of wedstrijden ruim de tijd om in te lopen voordat je aan het snelle werk begint. Stem je hardloopkleding af op de weersomstandigheden, je loopsnelheid en de lichaamswarmte die je produceert. Leer denken in lagen.

Kortom: let goed op en bereid je dus juist voor bij het hardlopen in de winter of herfst. 

Tips voor hardlopen in de winter en herfst

• Draag verschillende lagen

In de herfst en winter kan je te maken krijgen met koudere temperaturen. Vooral goed kleden tegen koude wind en regen is dan van belang. Daarbij geldt: hoe meer laagjes, hoe beter het isoleert want lucht zorgt voor die isolerende werking. Ligt de temperatuur bij het hardlopen in de winter of herfst rond het vriespunt? Dan zijn handschoenen een slimme toevoeging. De juiste hardloopkleding klaarleggen voor het lopen is dus erg belangrijk. In de winter ga je voor extra laagjes. Denk aan twee of drie: een shirt, een warmer wintershirt en een jack. Het jack is dan winddicht/waterafstotend/ademend of als je onder alle omstandigheden loopt of andere buitensporten doet winddicht/waterdicht/ademend.   

Draag ook een muts: de meeste warmte verdwijnt namelijk via je hoofd. 

• Zorg voor de juiste uitrusting in het donker

De dagen worden steeds korter naarmate het najaar vordert: het is later licht en eerder donker. Zorg dat je bij het hardlopen in de winter en herfst goed zichtbaar bent. Denk aan reflectiemateriaal en lampjes om te dragen tijdens het lopen in de ochtend of avond. Draag een reflectievest met ledlampjes en/of armlampjes. Is je looprondje erg donker zonder goede straatverlichting, kies dan voor een hoofd- of borstlamp.

Een extra tip: ga samen hardlopen. Dat is niet alleen gezelliger maar ook veiliger. Bovendien geeft het je meer motivatie ook in slechter weer te gaan lopen. 

• Zoek hardloopschoenen die goed zijn voor de winter en herfst

Hardlopen in de winter en herfst vraagt verder om de juiste schoenen. Denk aan schoenen met meer grip, reflectiemateriaal en zo nodig aan een waterafstotend of waterdicht bovenwerk. Kom langs bij RunX en we geven je er graag advies over, bijvoorbeeld over het aanmeten van hardloopschoenen (op maat). Neem alvast een kijkje op onze website/webshop

• Pas je routine aan

Bij het hardlopen in de winter en de herfst moet je langer opwarmen. Zorg dus voor een langere warming-up. Anders is het risico op spierverrekkingen groter. Het uitlopen daarentegen mag korter zijn wanneer het kouder is. Probeer bij koud weer zoveel mogelijk via je neus in te ademen.

Houd verder rekening met de wind: meer wind staat gelijk aan een lagere gevoelstemperatuur. Je kunt het gevoel hebben dat je lichaam harder moet werken en dat de training daarom zwaarder is. Voorkom die extra uitputting aan het einde en loop heen tegen de wind in, en terug met de wind mee. 

Hardlopen in de winter - RunX

• Zet korte stappen als het gesneeuwd heeft

Loop je op gladde ondergrond, heeft het gesneeuwd of gevroren en wil jij toch graag gaan hardlopen? Met kortere passen kun je jezelf corrigeren als je dreigt uit te glijden. En zo krijg je nog steeds voldoende inspanning. Ga je vaker met herfst- en winterse omstandigheden hardlopen of doe je mee aan cross- of trailwedstrijden? Kies dan voor trailschoenen die geven bijvoorbeeld meer grip. 

Het team van RunX adviseert je verder

Nog meer vragen over hardlopen in de winter en de herfst? Kom langs een van onze winkels: het team van hardloopwinkel RunX helpt je graag verder. We geven advies over hardloopschoenen, maar ook over bijvoorbeeld schema’s en voeding. 

Ik heb hardloopschoenen nodig, inclusief juist advies. 

Kom langs in een van onze winkels!

× RunX staat klaar voor al je vragen