Skip to main content
Blog

Het belang van functionele kleding en (sport) ondergoed

Door 4 januari 2023januari 17th, 2024No Comments

Slecht weer bestaat niet, slechte loopkleding wel. Wil je in de herfst en winterperiode gewoon door blijven trainen? Dan is functionele (loop)kleding een absolute must! Goede hardloopschoenen (op maat) zijn bij hardlopen een eerste vereiste en ook de kleding die je draagt kan een belangrijke bijdrage leveren aan je loopplezier. Loopkleding moet dan ook functioneel zijn en comfortabel zitten. In het najaar, de winter en het vroege voorjaar is het aan te raden je kleding aan te passen aan de weersomstandigheden en het soort training wat je doet. Functionele kleding kun je uiteraard ook gebruiken voor andere buitensporten zoals bijvoorbeeld wandelen, bootcamp, fietsen, mountainbiken en schaatsen.

Functionele kleding

Wat zijn bij kleding de belangrijkste aspecten? Allereerst dat het je lichaamswarmte reguleert en dat transpiratievocht goed afgevoerd wordt. Daarnaast is het belangrijk dat het bescherming biedt tegen de weerselementen: wind, regen en kou. Het beste is om te leren denken in lagen die je op elkaar afstemt.

Bij hardlopen werk je met 2 of 3 lagen. De 1e laag is de basis in de vorm van sportondergoed die direct en aansluitend op het lichaam gedragen wordt. Deze laag neemt transpiratievocht op en voert het af. Ook zorgt deze laag voor isolatie en de regulering van lichaamswarmte. Als 2e laag draag je een functioneel shirt met lange mouwen of een jack voor bescherming tegen wind en/of regen. De keuze voor een 3e laag speelt met name als het echt koud is of als je tijdens de training ook gedeeltes wandelt en stilstaat om oefeningen te doen. Bij andere duur- en outdoorsporten zoals wandelen, fietsen, schaatsen gebruik je vaak wel 3 lagen kleding in de winter.

Voor sporten waarbij je wat meer snelheid maakt zoals schaatsen of fietsen, maar ook voor snelle looptrainingen en wedstrijden is het aan te raden om ook strakke kleding te dragen als 2e of 3e laag. Hierdoor vang je minder wind en werkt het niet als een soort van remparachute. 

Ondergoed

Sportondergoed is gemaakt van polyester of polypropyleen vezels waarbij de nadruk voor hardlopen met name ligt op de opname en afvoer van transpiratievocht. Bij koud weer of als je van nature wat meer een koukleum bent kan je ook voor sportondergoed met een thermo vezel kiezen. Draag geen katoen, want transpiratievocht en ook regen wordt wel goed opgenomen, maar niet afgevoerd. Katoen werkt als een spons, het zuigt zich eerst helemaal vol en gaat dan pas vocht afgeven. Je koelt dan eerder af en de kleding wordt zwaar en gaat plakken, dus verre van comfortabel.

Naast de functionaliteit van de vezels is ook de pasvorm van het ondergoed belangrijk. Het moet goed aansluiten en niet knellen. We raden je dan ook zeer zeker aan om het ondergoed te passen. De maatvoering is verschillend per merk maar ook per type ondergoed.

Waar kies je voor?

Om de juiste kleding en geschikt sportondergoed te kiezen, kun je een aantal vragen beantwoorden:

  1. Waar ga je sporten? Stem de kleding af op de locatie waar je gaat sporten. In open veld, in de polder of langs het strand heb je bijvoorbeeld meer last van de wind dan in de stad of in het bos.
  2. Wat voor training ga je doen? Kies voor kleding die past bij de activiteit die je uitvoert. Ben je bijvoorbeeld continu in beweging of sta je ook stil tijdens de training?
  3. Pas je de kleding aan op jouw persoonlijke situatie? Bedenk bijvoorbeeld of je het         snel koud hebt of juist snel warm. De mate waarin je transpireert is daarbij ook van belang.

Laat je bij RunX adviseren over de juiste kleding afgestemd op jouw persoonlijke situatie en voorkeur.

× RunX staat klaar voor al je vragen