Skip to main content

Paul Waye (@wayeoflife) is fervent hardloper en heeft daarnaast een passie voor plogging: tijdens het hardlopen afval opruimen. We vroegen Paul om de Ghost 13 hardloopschoen te testen. Hij deelt zijn bevindingen in dit blog.

Brooks is nu bij versie 13 van het favoriete Ghost-model. Er is een grote kans dat je iemand kent die op een Ghost loopt en hem te gek vind. Toen ik deze review ging schrijven heb ik een klein onderzoekje gedaan op het internet naar hardlopers en hun nieuwe Ghost 13 loopschoen. Ik vond heel veel enthousiaste en tevreden lopers, waarvan velen al jaren trotse Ghost-runners zijn.

O jee, nu word ik nerveus. Dit is mijn eerste keer dat ik een Ghost aan trek. Zou ik het iets vinden?

Om een lang verhaal kort te maken: ja! Ik kan nu al zeggen dat ik fan ben. Ik begrijp waarom er zoveel ophef is over deze schoen en waarom het zulke trouwe volgers gekregen heeft. Het komt allemaal neer op de balans van goede eigenschappen die je graag in een schoen terug wilt zien.

Hij is niet te hard, hij is niet te zacht. Hij is precies goed.

Hij is niet te soepel, hij is niet te stug. Hij is precies goed.

De schoen is voor een brede categorie lopers geschikt. Het is de ideale allesdoener. Of misschien een allesschoener? Dat klinkt bijna perfect. En op heel veel fronten klopt dat ook. Maar voor degene die een schoen willen voor een specifiek doel zoals tempo of speed werk, dan zijn er andere/betere schoenen.
Als je meerdere keren per week loopt en varieert in snelheid en ondergrond dan zou ik aanraden om  verschillende type hardloopschoenen te gebruiken.”

Stap voor stap
Het bovenwerk is typisch Brooks. Genoeg ruimte voor de tenen en het voelt als een slof. Er is niet iets speciaals, maar de pasvorm en de vetering is goed en het voelt lekker rond de hiel, met een goede stevige hielkap voor voldoende steun. 

De middenzool is verbeterd in deze versie. Brooks heeft het DNA Loft-materiaal verder over de middenzool laten lopen. Dit geeft een fijne transitie; het voelt als één soepele beweging van het landen op de voet tot de afzet naar de volgende stap. Heel erg fijn. 

De buitenzool. Dit was de grootste verrassing voor mij. Alleen al als je ernaar kijkt kan je zien dat het een hoop rubber heeft aan de onderkant. Dat betekent dat het een duurzame zool is die lang meegaat. Het heeft ook een diep profiel dat veel grip geeft op natte wegen, bij sneeuw of zelfs op gladde paden. 

Maar de highlight voor mij is dat ik een goede connectie voel met de grond. Met best een hoge stack height (de afstand tussen je voet en de grond) en het rubber ertussen, is er altijd een risico dat het zompig aanvoelt. Dat is zeker niet het geval. Ik was enthousiast over het gevoel tijdens de testloop. De schoen geeft comfort in de demping, maar je heb toch het gevoel van grondcontact en energy return in de afzet.”

Conclusie

Als je op zoek bent naar een neutrale allesdoener met een hoog niveau van veiligheid, dan is dit de schoen die aan de top van je lijst moet staan. Ik weet in ieder geval welke schoen ik pak als het weer niet zo lekker is of bij schemerig licht. Voor diegene die een meer specifieke schoen wil, is er bij Brooks een brede keuze uit andere modellen zoals bijvoorbeeld de Levitate of de Glycerin.“

Disclaimer

Het is belangrijk om nog even te belichten dat ik RunHappy-ambassadeur ben van Brooks. Maar dat deze mening helemaal de mijne is. Hoe kan ik dat bewijzen? Nou, ik kocht een Ghost 13 voor mijn dochter 🙂 (en zij vindt ze ook fijn!).”

Run Visible lijn

Paul testte de Ghost 13 in een speciale Reflective uitvoering, onderdeel van de nieuwe Run Visible lijn van Brooks. In samenwerking met 3M Nederland onderzocht Brooks hoe ze het beste reflectiematerialen en zichtbare kleuren konden gebruiken in hun hardloopproducten. Ze ontdekten dat de beste plekken voor het gebruik van reflectiematerialen de plekken zijn waar de beweging het grootst is, zoals bij de knieën en natuurlijk bij onze voeten. Paul zegt hierover: “in normaal daglicht is er niets bijzonder te zijn aan de schoen. De materialen zijn in wezen niet anders dan de gewone Ghost 13. Maar ’s avonds licht het reflecterende bovenwerk van de Reflective schoen op als een discobal. Alleen de schoenveters, die bij Brooks normaal rond en zacht zijn, zijn nu plat en reflecterend. En wat ik nog een voordeel aan deze veters vind, ze worden niet zo vochtig bij regen. I’m hooked!”

Alle RunX winkels hebben de Ghost 13 in het assortiment, zowel in heren- als damesvariant. De Ghost 13 Reflective is alleen verkrijgbaar bij RunX Haarlem en RunX Groningen. Bij RunX Groningen kun je tevens terecht voor de Glycerin 18 Reflective.

× RunX staat klaar voor al je vragen