Skip to main content

Na een test op de baan en een test in het Twentse landschap is hij enthousiast over deze schoen en zet hij de plussen en minnen op een rij. Nieuwsgierig? Lees hieronder zijn review.

De eerste indruk

Het eerste wat opvalt als ik de Saucony Ride ISO 2 uit de doos haal, is het strakke ontwerp van de schoen. De schoen voelt zoals we van Saucony gewend zijn: erg licht. De heel drop is zoals gebruikelijk: 8 mm, 27mm hiel /19mm voorvoet. Het bovenwerk van de schoen oogt, met de jacquard-geweven teenvorm, mooi (zonder hinderlijke plooien) en deze licht elastische techniek van weven zal de pasvorm van de schoen goed doen.

En de pasvorm?

De hielkap voelt stevig genoeg om ook de gemiddelde haklander in goede banen te leiden. Ook de binnenkant ziet er afgewerkt uit. De vetering is ten opzichte van de Ride ISO iets aangepast. De inkepingen van de strookjes waar de veters doorheengaan (ISOFIT) zijn minder diep. Dit merk je vooral aan de pasvorm om de midvoet.

FORMFIT-zool

De binnenzool is de vertrouwde FORMFIT-zool die we ook al in de ISO zagen. Het is een degelijke binnenzool die de voet goed ondersteunt. De topzool van Everun heeft een kleurtje gekregen en hierdoor lijkt hij luxer. De tussenzool is ten opzichte van zijn voorganger iets dikker geworden en bestaat uit het gepatenteerde PWRFOAM. De Triflex slijtzool is juist iets dunner geworden en is zo gevormd dat de impact verdeeld wordt en er toch een hoge mate van flexibiliteit aanwezig is. Dat het slijtmateriaal dunner is geworden heeft naar verwachting geen invloed op de levensduur van de schoen want de slijtvastheid van het materiaal is voortreffelijk en ook deze dunnere slijtlaag doorstaat een normaal gebruik tot 1200 kilometer. Als sportpodoloog vind ik het belangrijk dat een schoen niet knikt, maar buigt als ik druk op de hiel en neus zet. Deze schoen buigt ter hoogte van de overgang middenvoetsbeentjes/tenen en dat is goed.

Op de testbaan

Lopend op onze testbaan valt gelijk het comfort van deze schoen op. Op de eerste plaats een super draagcomfort, waarbij vooral de pasvorm om de middenvoet opvallend te noemen is. De toebox is iets smaller geworden en heeft een goede pasvorm. Het materiaal is door de Jacquard weving licht rekbaar en ventileert hierdoor goed. Hij voelt goed bij de landing, zonder te week te zijn.

De ondersteuning tijdens het grondcontact voelt goed, maar is door de weinige torsiestijfheid wel meegaand. De schoen lijkt hierdoor vooral geschikt voor een stabiele loper. De afzet voelt natuurlijk en dynamisch en ondanks dat er best veel materiaal onder je voorvoet zit blijft de schoen reactief.

Het geheel voelt als een schoen die zowel op de lange duurloop als bij het echte snelheidswerk gebruikt kan worden. Het toch wel stevige profiel van de slijtzool lijkt de schoen ook in zwaardere condities voldoende grip te brengen. Ik ben benieuwd naar de test in het veld. Want dat is tenslotte de reden dat ik ze aantrek.

De veldtest

Het Twentse landschap is perfect voor een uitgebreide testrun. Je vindt er buitenaf weggetjes, zandpadden en trailtracks.

Op het asfalt voel ik een zachte comfortabele demping, zonder dat dit te week is. Dit maakt de schoen geschikt om tijdens een lange duurloop voldoende bescherming te bieden. Als ik het tempo opvoer voel ik de “Ride” in de schoen. Op zandwegen en trailtracks blijkt het profiel van de schoen ook nog eens een goede grip te geven, waardoor ik ook lastige paden vol vertrouwen tegemoet treedt. De schoen is in alle opzichten een alleskunner. Perfect voor de duurloop, lekker in het tempowerk, door zijn lage gewicht ook geschikt voor een wedstrijd. Het is natuurlijk geen trailschoen, maar het profiel gaat een moeilijke ondergrond niet uit de weg.

Conclusie

Het is een heerlijke hardloopschoen, waarop je al je kilometers kunt trainen. Dankzij ISOFIT wordt de schoen een onderdeel van je voet. De schoen is soepel en loopt heerlijk. Dit maakt hem uitermate geschikt voor de neutrale loper die ook het nodige snelheidswerk verricht. Het Everun en PWRFOAM geeft de schoen een aangename demping, waarbij de schoen ook nog enigszins reactief blijft.

Heb jij stabiliteit nodig? Dan is deze schoen wellicht minder geschikt door de grote mate van flexibiliteit. In dat geval zou ik eerder de Saucony Guide aanraden.

+Pasvorm met name rondom de voet en toe box

+Demping

+Flexibiliteit en afzet

+grip

+gewicht prima trainingsschoen eventueel wedstrijdschoen

-Stabiliteit door lage torsiestijfheid beweegt de schoen gemakkelijk naar binnen

Leave a Reply

× RunX staat klaar voor al je vragen