Skip to main content

Door Rob Vreenegoor, RunX Haarlem

Welke hardloper heeft er niet regelmatig last van; een pijntje of een werkelijke blessure aan de onderste ledematen. Ondanks een goede trainingsopbouw en de nodige trainingsjaren had ik in het verleden regelmatig last van kuitklachten. Niet alleen bij wedstrijden of intensieve trainingen maar soms ook gewoon tijdens een rustige duurloop kon het er zomaar inschieten.

Het is voor een loper frustrerend als je door blessures regelmatig uit de roulatie bent en conditioneel teruggeworpen wordt. Dan heb ik het nog niet eens over het uitstappen bij een wedstrijd of dat je trainingen en de gezelligheid van je hardloopmaatjes moet missen. Bezoek aan sportarts en fysiotherapeut gaf niet echt een duidelijke diagnose wat er precies aan de hand was. In eerste instantie ga je dan kijken naar aanpassing van je trainingen, meer oefeningen, loopscholing en een betere arbeid-rust verhouding. Dan ging het weer een tijdje goed tot dat het opeens weer mis was.

Het begin van de compressiekousen
Nadat ik een sportmasseur met gouden handjes vond, die heeft wat staan kneden aan die klapkuiten van mij, ging het stukken beter. Ik had minder last van (kuit)blessures, maar helaas ging het toch met enige regelmaat weer mis en had ik weer last van een onwillige kuit. Toen kwamen de compressiekousen van Vitasan in beeld, de voorloper van de huidige compressiekousen van Herzog. Ja, echt, compressiekousen. In de beginjaren keek men er vreemd tegenaan; het waren vreemde kousen die je associeerde met de kerk en met oude mensen. Je droeg ze onder een lange broek zodat anderen het niet zagen? Wat deden deze kousen dan voor sporters?

Bram Som
De kousen werden in eerste instantie getest en gebruikt door een aantal elite-hardlopers uit de trainingsgroep van Bram Som. Er waren significant minder blessures aan kuiten, scheenbenen en achillespezen. Dus vanuit de praktijk was er overtuigend bewijs dat de compressiekousen een preventieve werking hadden. De medische bewijzen volgden pas na verloop van tijd. De kousen werden in de begintijd ook wel aangeduid als de “Bram Som kousen”. In de winkel kreeg je dan vraag naar Bram Som kousen zonder dat de mensen wisten om welk merk het ging.

Betere doorbloeding, minder blessures
Ik ben de compressiekousen en tubes van Herzog gaan dragen en heb hier veel baat bij gehad. Ik constateerde zelf proefondervindelijk dat de kousen bij mij zorgden voor een betere doorbloeding, een betere afvoer van afvalstoffen en minder blessures. Eindelijk weer vrijuit kunnen trainen, zonder na te hoeven denken over pijntjes, voelde voor mij als een verademing. Ik houd net als bij mijn hardloopschoenen bij hoe vaak ik ze draag en vervang ze na een half jaar. Door het regelmatig dragen, wassen en aan- en uittrekken loopt de compressie en daarmee de werking terug. De tubes gebruik ik langer omdat je die wat makkelijker aan en uit kunt trekken en ze minder vaak hoeft te wassen.

Verschillende werking
In de loop der jaren zijn de hoge kousen steeds meer geaccepteerd en kijkt er niemand meer vreemd op als je ze draagt.  Er zijn echter wel flink wat verschillen in de werking van de kousen. Globaal zijn er drie soorten compressiekousen:

1) Hoge kousen voor met name de warmte;
2) Hoge kousen/tubes met matige compressie;
3) Hoge kousen/tubes met veel compressie.

Voor welke soort je kiest bij hardlopen is afhankelijk van je blessuregevoeligheid, belastbaarheid en trainingsintensiteit. Laat je dus goed adviseren! Ook in de keuze voor kousen met voet of tubes. Voor mensen met staande beroepen (denk aan kappers, winkelpersoneel, horecapersoneel etc.) en mensen met slechte bloedvaten/aders zijn compressiekousen ook een uitkomst. De active kous van Herzog is hier een goede keuze.

Ik heb de nodige kousen en tubes van verschillende merken geprobeerd en gemerkt dat kousen met veel compressie voor mij het beste zijn. Kousen met minder compressie doen voor mij bij het sporten te weinig en de ervaring is dat ze snel afzakken. Ik gebruik wel regelmatig kousen met minder compressie voor wandelen, als ik veel moet staan, bij lange autoritten en in het vliegtuig. Dit voorkomt vochtophoping in de onderbenen en zorgt voor een betere doorbloeding.

Anekdote: een echte Amsterdammer met een mooie tongval liet zich eens tegen mij ontvallen “compressiekousen van Herzog werken beter dan Viagra”.

Benieuwd wat compressiekousen voor jou kunnen doen? Kom eens langs bij een RunX winkel bij jou in de buurt .

× RunX staat klaar voor al je vragen