Skip to main content

Na een lange en intensieve hardloopsessie zijn je voeten vermoeid en hebben ze extra zorg nodig. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de verzorging van je voeten om blessures te voorkomen en je voeten gezond en fit te houden. In dit blog geven we je enkele tips.

tips voor het verzorgen van je voeten na een hardloopsessie.

 

Kies de juiste schoenen

1. De basis voor een goede voetverzorging begint met het dragen van de juiste schoenen. Kies voor hardloopschoenen (op maat) die passen bij je voettype en voldoende demping bieden. Door het dragen van de juiste schoenen voorkom je blessures en vermoeide voeten.

Sokken

2. Draag tijdens het hardlopen altijd vochtregulerende en naadloze sokken die wrijving en blaren helpen voorkomen. Het dragen van katoenen sokken wordt afgeraden omdat deze vocht opnemen en daarmee de kans op blaren vergroten.

Voetenbad

3. Neem na het hardlopen een voetenbad om de spieren in je voeten te ontspannen en eventuele pijn te verminderen. Voeg wat badzout of olijfolie toe aan het water. Om de bloedsomloop te verbeteren en spierspanning te verlichten is het ook goed om een wisselbad te nemen. Gebruik twee bakken / teiltjes waarvan één met warm en één met koud water. Begin met twee minuten in warm water en daarna 15 seconden in koud water. Herhaal dit een paar keer.

Hydratatie

4. Drink voldoende water voor, tijdens en na het hardlopen om gehydrateerd te blijven en de bloedstroom naar je voeten te stimuleren. Hydratatie is belangrijk om de huid van je voeten gezond te houden.

Voetmassage

5. Een voetmassage kan helpen om de bloedcirculatie te stimuleren en de spieren te ontspannen. Masseer je voeten met behulp van een massagebal of rol je voeten over een tennisbal om spanning te verminderen en pijn te verlichten.

Behandeling van blaren

6. Laat blaren het liefst heel, behalve als je er veel last van hebt. Als je een blaar gaat doorprikken, gebruik dan een naald die je steriel gemaakt hebt met alcohol of sterilon. Was, voordat je de wond gaat behandelen zorgvuldig je handen met water en zeep om de kans op infecties te verkleinen.

Nagelverzorging

7. Zorg ervoor dat je nagels kort en recht geknipt zijn om ingegroeide teennagels te voorkomen. Het is ook belangrijk om je nagels schoon en droog te houden om schimmelinfecties te voorkomen.

Verwijderen van eelt

8. Laat 1 of twee keer per jaar overtollige eelt verwijderen door een pedicure of neem een voetenbad en voeg soda aan het warme water toe. Waarna je zelf voorzichtig met een eelt spatel het teveel aan eelt verwijderd.

In conclusie, het verzorgen van je voeten na het hardlopen is van groot belang om blessures te voorkomen en je voeten in goede conditie te houden. Door het volgen van bovenstaande tips kun je je voeten goed verzorgen en gezond houden. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en eventuele pijn of ongemak te behandelen voordat het erger wordt.

× RunX staat klaar voor al je vragen