Skip to main content

Beginnen met hardlopen

Neem contact op voor een advies afspraak!

Ben je geïnteresseerd in het beginnen met hardlopen of ben je al begonnen maar worstel je met de uitdaging om gemotiveerd te blijven? Het is heel normaal om allerlei excuses te bedenken om niet te gaan trainen. Bij RunX begrijpen we hoe lastig het kan zijn om te beginnen met hardlopen. Zowel je conditie als je motivatie kunnen obstakels vormen op je pad. We delen graag enkele waardevolle tips om je te helpen op de juiste weg te blijven.

Beginnen met hardlopen: tips en tricks

Bij het beginnen met hardlopen is het essentieel om rekening te houden met je eigen belastbaarheid. Het verschil in belastbaarheid tussen iemand die enkele keren per week actief is op de mountainbike en iemand die dagelijks zijn oogspieren traint tijdens een Netflix-marathon, is duidelijk merkbaar. Bewust zijn van je eigen belastbaarheid is cruciaal om blessures te voorkomen. Door de juiste trainingsbelasting toe te passen bij het beginnen met hardlopen, kunnen je spieren, pezen en gewrichten zich aanpassen aan de nieuwe fysieke uitdaging van het hardlopen. Hierdoor wordt je lichaam sterker en neemt je belastbaarheid toe.

Wat kun je zelf doen om jouw belastbaarheid te vergroten?

Goede hardloopschoenen aanschaffen

Bij het hardlopen belast je je lichaam met ongeveer drie keer je eigen lichaamsgewicht. Hardloopschoenen met uitstekende demping helpen deze impact te absorberen en verhogen je belastbaarheid. Een loopanalysekan je precies vertellen welke schoenen het meest geschikt zijn voor jouw behoeften bij het beginnen met hardlopen.

Je pasfrequentie meten

De frequentie waarmee je stappen zet tijdens het hardlopen, ook wel bekend als pasfrequentie, heeft impact op de belasting van je lichaam. Het wordt aanbevolen om een pasfrequentie van 180 stappen per minuut te hanteren voor beide benen, wat neerkomt op 90 stappen per been. Een goede hardlooptechniek, inclusief de juiste pasfrequentie, wordt als cruciaal beschouwd om hardloopblessures te voorkomen.

Op je snelheid letten

Bij het beginnen met hardlopen is de snelheid totaal niet relevant. Het is belangrijk om een tempo te kiezen waarbij je nog comfortabel kunt praten en voldoende adem overhoudt. Laat je zonder zorgen inhalen door anderen.

Een doel voor jezelf stellen

Streef naar een specifieke afstand als trainingsdoel, of kies ervoor om toe te werken naar een wedstrijd als dat je interesseert bij het beginnen met hardlopen.

Beginnen met hardlopen en een slechte conditie

Heb je een slechte conditie en weerhoudt dat je ervan om te beginnen met hardlopen? Wanneer je eenmaal begint, zul je merken dat je uithoudingsvermogen snel verbetert. In het begin kun je al na 50 meter uitgeput zijn, maar na verloop van tijd zul je merken dat je elke training beter volhoudt. Het is belangrijk om consistent te trainen, want hoewel je uithoudingsvermogen aanvankelijk snel verbetert, neemt het ook weer snel af als je een week niet hebt hardgelopen.

Regelmaat in het hardlopen

Organiseer je hardlooptijd zodanig dat je minstens twee, bij voorkeur zelfs drie keer per week de deur uitgaat. Als het lastig is om de motivatie te vinden voor het beginnen met hardlopen, probeer dan vaste dagen en tijden voor je trainingen te plannen. Door een consistente routine in te bouwen, wordt hardlopen langzaam maar zeker een gewoonte in plaats van een verplichting. Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om je training uit te stellen naar een andere dag.

Accepteer dat het soms slechter gaat

We maken het allemaal wel eens mee: de ene dag loopt alles op rolletjes, terwijl het op een andere dag voelt alsof je jezelf over het asfalt moet slepen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen bij het beginnen met hardlopen, dit hoort nu eenmaal bij het proces! Als je op vrijdag dezelfde training herhaalt als op woensdag, zul je merken dat het dan echt weer beter gaat.

Beginnen met hardlopen volgens schema

Wil je een sterke start maken? Het volgen van een hardloopschema kan je motiveren, je helpen een routine te vinden en biedt de structuur die je nodig hebt bij het beginnen met hardlopen. Bij RunX hebben we twee 5 km hardloopschema’s ontwikkeld, speciaal voor beginners. Er is een hardloopschema voor absolute beginners en een voor beginners die al enige ervaring hebben. Benieuwd welk schema het beste bij jou past? Ontdek meer over onze hardloopschema’s voor beginners.

5 km Hardloopschema voor de absolute beginner

Heb je nog nooit eerder hardgelopen en heb je de afgelopen jaren weinig aan sport gedaan? Het is ideaal om te beginnen met hardlopen en bewegen met ons hardloopschema voor absolute beginners. Dit schema begint met wandelen en geleidelijk aan worden er korte stukjes hardlopen aan toegevoegd.

5 km Hardloopschema voor de beginner basisconditie

Heb je al ervaring met hardlopen of beschik je over een goede basisconditie dankzij andere sporten? Dan is het 5 km hardloopschema voor beginners geschikt voor jou als solide basis. Een valkuil voor velen is dat ze rekenen op hun bestaande conditie uit andere sporten. Onthoud dat het bij het beginnen met hardlopen essentieel is om je lichaam geleidelijk aan de loopbelasting te laten wennen. In vergelijking met fietsen is hardlopen veel intensiever, dus laat je niet verleiden door je conditie en houd je tempo op een rustig niveau.

Bekijk onze producten

Onze winkels

Ontdek welke schoen het beste bij jouw stijl past!

Loopanalyse aanvragen

Maak nu jouw afspraak!

Loopanalyse
× RunX staat klaar voor al je vragen