Skip to main content

Beginnen met hardlopen

Wil jij ook graag beginnen met hardlopen? Of ben je al begonnen maar vind je het lastig om door te zetten en schud jij al die excuses om niet te gaan trainen zo uit je mouw? Wij van RunX weten hoe moeilijk het voor veel mensen is om te beginnen met hardlopen. Niet alleen je conditie, maar ook je motivatie zitten je soms ontzettend in de weg.
We geven je graag een aantal tips om je op het goede spoor zetten.

Belastbaarheid en belasting

Bij het opbouwen van hardlopen moet je rekening houden met jouw belastbaarheid. Zo is er zeker een verschil in de belastbaarheid van iemand die een paar keer per week zijn beenspieren aan het werk zet op de mountainbike of iemand die dagelijks op de bank zijn oogspieren traint tijdens een Netflix marathon. Rekening houden met jouw belastbaarheid helpt je om blessures te voorkomen. Met de juiste belasting zullen je spieren, pezen en gewrichten zich aanpassen aan die nieuwe belasting van het hardlopen. Je lijf wordt sterker en je belastbaarheid neemt toe.

Wat je zelf kunt doen om je belastbaarheid te verhogen?

Goede hardloopschoenen kopen:

Je komt met ongeveer drie keer je lichaamsgewicht op de grond terecht als je gaat hardlopen. Hardloopschoenen met goede demping beschermen tegen die belasting en vergroten je belastbaarheid. Een loopanalyse verteld jou welke schoenen het beste bij je passen.

Meet je pasfrequentie:

De pasfrequentie, oftewel het aantal stappen dat je maakt per minuut, heeft invloed op de belasting. Probeer een frequentie van 180 passen per minuut aan te houden voor beide benen, dus 90 passen voor elk been. Een goede hardlooptechniek, waar ook de pasfrequentie onder valt, wordt als essentieel gezien ter preventie van hardloopblessures.

Let op je snelheid:

Als je gaat beginnen met hardlopen is de snelheid absoluut niet belangrijk. Zorg ervoor dat je genoeg adem over hebt om een gesprek te voeren en laat je gerust inhalen.

Stel jezelf een doel:

Train naar een bepaalde afstand of, als je dit leuk vindt, een wedstrijd toe.

Beginnen met hardlopen en slechte conditie

Heb je een hele slechte conditie en houdt dat je tegen om te gaan beginnen met hardlopen? Als je begint met hardlopen zal je merken dat je uithoudingsvermogen snel toeneemt. Waar je eerst na 50 meter al met je tong op je knieën loopt merk je dat je het bij elke training beter volhoudt. Probeer regelmaat in je training te krijgen, want waar je uithoudingsvermogen in het begin snel toeneemt, neemt het ook weer snel af als je een week niet hebt hardgelopen.

Regelmaat in het hardlopen

Plan je trainingen zo in dat je twee en liever drie keer per week gaat hardlopen. Vind je het moeilijk om de motivatie te vinden (om de deur uit te gaan)? Door op vaste dagen en tijden te trainen vind je de regelmaat in het hardlopen. Langzaam maar zeker wordt het hardlopen dan een gewoonte in plaats van een verplichting. Zo ben je minder geneigd om je training een dagje te verschuiven naar de volgende dag.

Accepteer dat het soms wat minder gaat

Het overkomt ons allemaal, de ene dag is de andere niet. Dus waar jij maandag als een jonge hinde je rondje liep, kan het maar zo zijn dat je op woensdag het gevoel hebt dat je jezelf over het asfalt moet slepen. Laat je niet uit het veld slaan, dit hoort er gewoon bij!
Op vrijdag herhaal je de training van woensdag en je zult zien dat het dan echt weer beter gaat.

Beginnen met hardlopen volgens schema

Wil je goed van start gaan? Het volgen van een hardloopschema motiveert, helpt je bij het vinden van regelmaat en geeft je de houvast die je nodig hebt wanneer je gaat beginnen met hardlopen. RunX heeft twee 5 km hardloopschema’s voor de beginnende hardloper. Een hardloopschema voor de absolute beginner en voor de beginner. Benieuwd welke het best bij jou past? Lees meer over onze hardloopschema’s voor beginners.

5 km Hardloopschema voor de absolute beginner

Heb jij nog nooit hardgelopen en heb jij de laatste jaren niet veel aan sport gedaan? Starten met bewegen gaat perfect met ons hardloopschema voor de absolute beginner. Het schema begint met wandelen en gaat langzaam over in kleine stukjes hardlopen.

5 km Hardloopschema voor de beginner

Ben je al eens eerder begonnen met hardlopen of heb je een goede basisconditie van andere sport(en)? Dan is het 5 km hardloopschema voor de beginner voor jou een goede basis. Een valkuil voor velen is de conditie die je al hebt opgebouwd via andere sporten. Probeer eraan te denken dat je bij het beginnen met hardlopen je lichaam rustig moet laten wennen aan de loopbelasting. Met fietsen is de belasting bijvoorbeeld veel minder dan met hardlopen, laat je dus niet meeslepen door je conditie en houdt je tempo rustig.

[maxbutton id=”1″ url=”https://runx.nl/trainingsschemas/” text=”BEKIJK TRAININGSSCHEMA’S” ]

Hulp bij het kiezen van een hardloopschema nodig?

Weet je niet zo goed welk schema het beste bij jou past? Kom naar de RunX winkel bij jou in de buurt en wij helpen je!
Is er nog geen RunX winkel bij jou in de buurt geopend?
Je kunt ook online contact opnemen met een RunX-hardloopspecialist, we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk

Leave a Reply

× RunX staat klaar voor al je vragen