Skip to main content

Hardlopen is een prachtige sport: de diversiteit zorgt ervoor dat vrijwel iedereen kan hardlopen. Of je nu een duurloper of trailrunner bent, of net begint met een 5 kilometer. Je werkt aan het verbeteren van je prestaties, dus lees snel verder voor een paar tips om meer uit je hardlooptraining te halen.

Wil je jezelf uitdagen en je prestaties verbeteren, dan zul je afwisselende trainingen moeten doen. Immers: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Natuurlijk is het goed om af en toe een fijne duurloop te doen op een afstand waarvan je weet dat je het makkelijk volhoudt. Maar probeer ook eens onderstaande tips om wat meer afwisseling aan te brengen:

  • Verbeter je hardloopprestaties met krachttraining

Krachttraining kan je enorm helpen bij het verbeteren van je hardloopprestaties. Sterke been- en armspieren en een goede corestabiliteit zijn belangrijk! Vervang je hardlooptraining daarom eens voor squats, lunges, glute bridges en dead bugs. Bekijk video’s van deze oefeningen, en nog meer, op deze pagina: https://runx.nl/oefeningen/krachttraining/

  • Probeer loopscholingsoefeningen

Om je looptechniek efficiënter te maken, kun je loopscholingsoefeningen doen. Deze oefeningen zijn een trainingsvorm in de atletiek en zijn enorm goed voor je coördinatie. Doe deze loopscholingsoefeningen nadat je ingelopen bent, maar wel voorafgaand aan het kerngedeelte van je training. En beginners: let op het gebruik van je armen. Bekijk alle loopscholingsoefeningen in handige uitlegvideo’s op deze pagina: https://runx.nl/oefeningen/loopscholing/

  • Luister altijd naar je lichaam

Wat je ook doet tijdens je training: luister altijd naar je lichaam. De meest gemaakte vergissing van beginnende hardlopers is een te hoge aanvangssnelheid. Zorg ervoor dat je tijdens het lopen op zo’n tempo loopt dat je nog een gesprek kunt voeren. Dan weet je zeker dat je je lichaam niet overbelast. En probeer ook niet om ineens je looptechniek compleet te veranderen. Een onnatuurlijke afwikkeling van de voorvoet kan leiden tot overbelastingsblessures. Probeer uit wat voor jou werkt!  

  • Motiveer jezelf met een hardloopschema

Loop je al regelmatig een aantal kilometer en wil je een stapje verder? Op deze pagina vind je verschillende hardloopschema’s voor 5 kilometer, 10 kilometer, halve marathon (21,1 km) en zelfs een marathonschema. Bij het volgen van een hardloopschema bouw je jouw hardloopconditie geleidelijk op en heb je een duidelijk doel voor ogen. Vraag gerust onze RunX medewerkers als je behoefte hebt aan meer informatie!


Have fun & run! Zorg ervoor dat je je goed aankleedt (bijvoorbeeld door je in laagjes te kleden) en draag een comfortabele loopschoen. Heb je behoefte aan advies? Neem contact op met een RunX winkel bij jou in de buurt, onze medewerkers helpen je graag. 

× RunX staat klaar voor al je vragen